Nagyvilág

Októberben elbukhat a román kormány

Októberben eldőlhet a Tăriceanu-kormány sorsa, miután az ellenzéki szociáldemokraták kedden benyújtották bizalmatlansági indítványukat a román parlamentben. Az indítványt támogató pártok papíron többségben vannak, a voksolási pártfegyelem változékonysága miatt azonban akár meg is menekülhet a bukástól a koalíciós kormány.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) kedden a szenátusban és a képviselőházban is benyújtotta a elleni bizalmatlansági indítványát. A PNL–RMDSZ-kormány sorsa október elején dőlhet el. Az Ezernapos káosz – A jobboldali kormányzat vége című dokumentumot 140 honatya írta alá, az indítvány benyújtásához 116 támogató aláírásra volt szükség – írja a Krónika című romániai magyar nyelvű napilap.

A legnagyobb ellenzéki alakulatnak azért van esélye leváltani a liberálisokból és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) tagjaiból álló kormányt, mert számíthat a Demokrata Párt (PD) és a Liberális Demokrata Párt (PLD) honatyáinak esetleges támogatására. E három pártnak összesen 241 szavazata van a parlamentben, vagyis nyolccal több, mint amennyire az indítvány elfogadásához szükség van. A Tariceanu-kabinetnek akkor van esélye a túlélésre, ha az említett pártok honatyái közül legalább kilenc az indítvány ellen foglal állást.

A törvényes előírások szerint a házbizottságoknál iktatott bizalmatlansági indítványt a benyújtásától számított öt napon belül ismertetni kell a két ház együttes ülésén. Ezt követően a szenátusnak és a képviselőháznak három napon belül meg kell vitatnia a kezdeményezést, majd szavaznia kell.

Hajszálon múlhat a kormány sorsa

Ha az együttes plénum megszavazza az indítványt, a kormány megbukik, ezt követően pedig az államfő konzultál a politikai pártokkal, és kinevez egy új miniszterelnököt. Az új kormányfő tíz napon belül összeállítja kabinetjét, és a parlament bizalmi szavazatát kéri az új kormányra. Ha az új kormányzati képletet a parlament kétszer elutasítja, a törvényhozás feloszlik, az államfő pedig előrehozott választásokat ír ki. Ha viszont a honatyák elutasítják az indítványt, a Tăriceanu-kormány hivatalában marad.

A bizalmatlansági indítvány elfogadásához a képviselők és szenátorok abszolút többségének támogatása szükséges. Ez azt jelenti, hogy a parlament 463 tagja közül legalább 234-nek igennel kell szavaznia. Jelen esetben ez elvileg biztosított, hiszen a kezdeményező PSD-nek, és a támogató Demokrata Pártnak (PD), valamint a Liberális Demokrata Pártnak (PLD) összesen 248 szavazata van a parlamentben.

A kormányzó Liberális Párt (PNL) és az RMDSZ, illetve a Konzervatív Párt (PC) jelezte, nem támogatják a bizalmatlansági indítványt, a Nagy-Románia Párt (PRM) pedig közölte: nem vesz részt a szavazáson. A szociáldemokrata vezetés meggyőződése szerint a parlament elfogadja az indítványt. Elemzők szerint azonban nem biztos, hogy a szavazás végeredménye tükrözni fogja a parlamenti mandátumok eloszlását.

„Nem szégyen” a bukás

A Közpolitikai Intézet (IPP) hétfőn közzétett elemzése azt vetíti előre, hogy nem fog elegendő számú szavazat összegyűlni a kormány menesztéséhez. A pártok frakcióinak szavazási szokásait elemezve, az IPP arra a következtetésre jutott, hogy a PSD honatyái fegyelmezetlenek a voksolásnál, a pártvezetés döntéseihez való lojalitási indexük 89,2 százalékos. Jóval nagyobb a szavazási fegyelem a PD esetében, ahol a lojalitási mutató 94,3 százalékos, míg a PNL és az RMDSZ honatyái szinte 100 százalékosan tartják magukat a pártvezetés döntéseihez.

A szavazási fegyelem érdekében a PSD vezetői felkérték a párt honatyáit, hogy az indítvány vitája és szavazása során legyenek jelen az ülésteremben, a PD pedig kezdeményezni fogja a házszabályzat módosítását, hogy a bizalmatlansági indítvány sorsáról névsorolvasással, nyílt szavazással döntsenek. Teodor Meleşcanu védelmi miniszter, a PNL alelnöke úgy reagált a PSD-indítvány benyújtsára, hogy „nem szégyen, ha a kormány demokratikus úton, bizalmatlansági indítvánnyal megbukik a parlamentben”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik