Nagyvilág

Sosem volt ilyen népszerűtlen Bush

A Gallup felmérésén a megkérdezettek mindössze 36 százaléka volt kedvező véleménnyel Bush elnöki tevékenységéről, míg 60 százalékuk helytelenítette. Egy demokrata párti szenátor eközben bizalmatlansági indítványt nyújtott be az elnök ellen.

A március 10–12. között a CNN amerikai hírtelevízió és az USA Today című napilap számára készített felmérésből kitűnik, hogy nem sokkal az iraki háború kirobbanásának harmadik évfordulója előtt a válaszadók 60 százaléka vélekedett úgy, hogy az Egyesült Államok szempontjából rosszul vagy nagyon rosszul alakul a helyzet az arab országban. Ez hét százalékkal több a januári felmérésben szereplő adatnál, a Bush-kormányzat ugyanis akkor gyűjtötte be a tavaly decemberi iraki választások sikere miatt járó „jó pontokat”. A Gallup által megkérdezettek 38 százaléka ezzel ellenkező véleményt vall az iraki helyzetről. A válaszadók 57 százaléka hibának tartja, hogy amerikai csapatokat vezényeltek Irakba, 67 százalékuk pedig úgy véli, hogy Bush elnöknek nincs terve az iraki rendezésre.

Bush elnöknek, aki immár hatodik éve a Fehér Ház lakója, még soha nem süllyedt ilyen mélyre a népszerűségi mutatója a Gallup által a két média számára rendszeresen készített felmérések során. A mutató előző mélypontját tavaly november közepén mérték, 37 százalékon, az Irakban fellángolt erőszak és a Katrina hurrikán (a mentési munkálatok szervezésében mutatkozó fogyatékosságok) együttes hatására. Akkor a megkérdezetteknek szintén a 60 százaléka volt rossz véleménnyel Bush elnöki tevékenységéről.

A Gallup-felmérésben szereplő számok bőven adnak okot a fejfájásra a Bush vezette republikánus párti tábor számára, amely a novemberi választásokon törvényhozási többségének megtartására készül. A megkérdezett bejegyzett választópolgárok 61 százaléka úgy nyilatkozott, hogy Irak kérdése nagyon fontos vagy a legfontosabb szempont lesz a pártok közötti választásnál; egy „most vasárnapi” választáson a szavazók 55 százaléka a demokrata párti, 39 százaléka pedig a republikánus párti jelöltre adná voksát.

Bizalmatlansági indítvány Bush ellen

Russel Feingold demokrata párti szenátor hétfőn terjesztette elő bizalmatlansági indítványt George Bush amerikai elnök ellen az államfő által engedélyezett telefonlehallgatások körüli botránnyal kapcsolatban. Arra hivatkozott, hogy Bush elnök törvénysértést követett el, felhatalmazást adva arra, hogy az amerikai titkosszolgálat hivatalos bírósági engedély nélkül hallgasson le telefonbeszélgetéseket az Egyesült Államok területén.

Feingold indítványát úgy mutatta be, hogy az módot adna a törvényhozásnak rosszallása lehető legerőteljesebb kifejezésére, anélkül, hogy megkezdenék az elnök hivatalból való elmozdítását célzó eljárást.

Arlen Specter, a szenátus jogi bizottságának befolyásos elnöke azzal replikázott, hogy a Feingold kezdeményezése „túlzó”. A szenátus nem döntött a bizalmatlansági indítványról történő szavazás időpontjáról. Az indítvány eleve kudarcra van ítélve, tekintve, hogy a republikánus pártiak 55 fős többséggel bírnak a 100 tagú felsőházban.

Bizalmatlansági indítványt csak elvétve alkalmaznak az amerikai parlamenti rendszerben. Valójában a felsőház rosszallásának kinyilvánítását szolgálja, de nincs kötelező jogi ereje, sem azonnali gyakorlati következménye. Egyetlen amerikai elnök vált ilyen indítvány áldozatává, Andrew Jackson 1834-ben, amikor nemzeti bankot akart létrehozni – mondta Betty Koed szenátusi történész.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik