Közélet

Corvinus-botrány: a megbízott rektor szerint a hallgatók elkezdték zaklatni azon társaikat, akiknek a családja kötődik a Molhoz

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A politikai narratívát addig folytatta, amíg ő az igazság bajnokaként jelenhetett meg a sajtóban. Mihelyst neki és a kollégáinak kellemetlenné kezdett válni a szabálytalansági eljárás, már technikai problémára hivatkozott

– ezt mondta Ádám Zoltánról, a Budapesti Corvinus Egyetem elbocsátott docenséről az Indexnek adott interjújában Szabó Lajos, az egyetem megbízott rektora. Mint arról lapunk is több ízben beszámolt, az egyetem oktatója és korábbi tanszékvezetője az év elején kezdeményezett etikai vizsgálatokat, miután egy befolyásos családból származó hallgatója annak ellenére vizsgázhatott le az egyik tantárgyból, hogy nem teljesítette a félév során előírt tantárgyi követelményeket. A dologból nyomásgyakorlás, majd vizsgálatok sora lett, melynek végén Ádámot az együttműködés hiánya miatt azonnali hatállyal elbocsátották.

„Nagyon helytelen, ha egy szülő bármilyen módon beavatkozik az egyetem életébe, akárcsak úgy, hogy felvilágosítást kér egy nagykorú hallgató tanulmányi ügyében, vagy bárkire nyomást próbál gyakorolni” – mondta az Indexnek az egyetem megbízott rektora a botrányt kirobbantó esetről, megjegyezve, hogy ilyenfajta beavatkozásnak, nyomásgyakorlásnak nincs helye az egyetemen, ahova egyébként nagyon sok ismert, befolyásos ember vagy annak családtagja tanul. Őt magát elmondása szerint nem érte semmilyen nyomásgyakorlás ebben az ügyben, sem a szülők, sem az egyetemet fenntartó kuratórium részéről.

Ádám Zoltán ügyével kapcsolatban részletesen vázolta a saját verzióját. Elmondta, hogy az Ádám által indított etikai eljárás során több szabálytalanságot, gyanús esetet is felfedeztek, így egy másik kollégájával együtt ő maga is szabálytalansági eljárást indított. A szavai szerint diszkriminatív eset gyanúja merült fel, beszámolójából pedig az is kiderült, hogy az Ádám-ügyben nem egy, hanem két hallgató is érintett volt. Mindkettejük esetében arról volt szó, hogy az adott tárgyban az aláíráshoz (azaz a vizsgára bocsátáshoz) szükséges feladatok közül egyet nem abszolváltak. Tizenkét szakmai kvíz kitöltésére volt lehetősége a a hallgatóknak a tárgyból, nyolc sikeres kvíz volt a feltétele az aláírásnak, de mindkét hallgató csak hetet teljesített. „A” hallgató – a befolyásos szülők gyereke, akinek az ügye nyilvánosságot kapott – pótlási kérelmét Szabó szerint Ádám elutasította, az eddig nem említett „B” hallgató viszont minden kérvény nélkül lehetőséget kapott a pótlásra. Az eljárással azt próbálták kideríteni, hogy Ádám Zoltánnak van-e bármi köze „B” hallgató ügyéhez.

Itt következett az a pont, amit már korábban is kommunikált a Corvinus, miszerint Ádám Zoltán nem működött együtt, állításával ellentétben nem küldte el a kért emaileket, dokumentumokat, később pedig technikai problémákra hivatkozott.

A munka törvénykönyve határozottan fogalmaz, és azt gondolom, hogy az egyetem arányos, illetve a törvényeket teljesen figyelembe vevő döntést hozott. Itt nem két e-mailről van szó. Ádám Zoltán nem működött együtt abban, hogy az egyetem feltárja: kinek milyen felelőssége van ebben a diszkriminatív ügyben

– felelte Szabó arra a kérdésre, hogy arányos reakció volt-e a fenti mulasztásokra az oktató munkaviszonyának azonnali megszüntetése.

Bár a megbízott rektor szerint már Ádám korábbi beadványa is politikai tartalmú volt, „hangsúlyozva, hogy itt jelen van a korrupció, és jogtalanul vizsgáztatnak hallgatókat”, az elbocsátásának nem volt köze a politikai állásfoglalásához, mint mondta „bárki szabadon kifejtheti a politikai véleményét, csak azt nem teheti meg, hogy a saját nézeteit úgy állítja be, mintha az egyetem hivatalos álláspontja lenne”.

Szabó beszélt továbbá arról is, hogy az ügy odáig fajult, hogy egy hallgatójuk az egyetem segítségét és védelmét kérte. Mint mondta, a Corvinuson elterjedt a hír, hogy egy, a Molhoz köthető, befolyásos család gyerekével kivételeznek az egyetemen, aminek hatására egyből beindult a találgatás, hogy ki lehet ez a hallgató. Ez pedig Szabó szerint addig eszkalálódott, hogy a hallgatók elkezdték zaklatni, verbálisan abuzálni azokat a társaikat, akikről tudták, hogy a családjuk valamilyen formában kötődik a nagyvállalathoz.

Nagyon súlyos lelki sérükéseket szereztek az abuzált hallgatók. Azt gondolom, ha ez az ügy így vagy úgy lezárul, ezek a lelki sebek csak nagyon sokára fognak begyógyulni (…) Ádám Zoltánnak nagy felelőssége van emiatt, mert úgy szivárogtatott ki félinformációkat, hogy nem gondolt azok hatásaira

– jelentette ki Szabó Lajos.

Elmondása szerint ha minden úgy történt volna, ahogy Ádám a sajtónak elmondta, ő is fel lenne háborodva, az egykori docens azonban szerinte nem a teljes igazságot adta át.

Ha egy tizennyolc éves középiskolás és a szülei azt olvassák a sajtóban, hogy itt befolyásos emberek gyerekeit rugdossák át a vizsgákon, akkor vajon a Corvinus Egyetemet választja-e majd a továbbtanulásához? Egyszerűen nem igaz az a narratíva, hogy itt gazdag szülők buta gyerekeit rugdossuk át, ezt a diákjaink nevében is vissza kell utasítanunk. Ide csupa kiváló, tehetséges, nagyon magas pontszámmal rendelkező hallgató kerülhet be

– húzta alá.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik