Belföld

Corvinus-botrány: „Ha valaki nyíltan vagy nyilvánosan kritizálja a rendszert, akkor az állása nincs biztonságban”

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Dolgozói fórumot tartanak az egyetemen Ádám Zoltán elbocsátása miatt.

Dolgozói fórumot tartanak a Budapesti Corvinus Egyetemen csütörtökön délben, ami nem független a a korrupció ellen fellépő és az egyetemen etikai vizsgálatot kezdeményező oktató, Ádám Zoltán egyetemi docens keddi elbocsátásától – tudta meg a 24.hu az intézmény oktatóitól, akik azonban nem vállalták névvel a nyilatkozatot. A lapunk által elért oktatók közül többen azért név nélkül beszéltek csak, mert – mint mondták – most rúgták ki egy kollégájukat, és az egyetem illetékes vezetői szerintük arra utaznak, hogy ki sérti meg a kommunikációs szabályzatot.

Mint ismert, az egyetem oktatója és korábbi tanszékvezetője az év elején kezdeményezett etikai vizsgálatokat, miután egy befolyásos családból származó hallgatója annak ellenére vizsgázhatott le az egyik tantárgyból, hogy nem teljesítette a félév során előírt tantárgyi követelményeket. A hallgató szülei a hírek szerint személyesen és emailben is próbáltak nyomást gyakorolni és közbenjárni az egyetem vezetőinél, hogy a gyerekük kapjon még egy lehetőséget. A témában megjelent újságcikkek szerint a hallgató végül a többiektől elkülönítve, egy kifejezetten neki készített vizsgasor alapján tehetett vizsgát.

A befolyásolás gyanúja miatt indított vizsgálatok első fokon elmarasztaltak, másodfokon viszont felmentettek három egyetemi vezetőt, köztük a Corvinus július végén, alig két év után távozó rektorát, Takáts Elődöt.

Ezt követően némiképp váratlanul jött a hír, hogy a Corvinus elbocsátja azt az oktatót, aki a visszaélések gyanújára felhívta a figyelmet. Ádám Zoltán kirúgásának tényét kedden jelentette be közleményben a Corvinus Egyetem, miután aznap egy másik közleményben egy úgynevezett szabálytalansági eljárás eredményét ismertették. Ebben az írták, hogy több ponton állapított meg szabálytalanságot az egyetemi vizsgálat, amely az Ádám által korábban indított etikai vizsgálathoz kapcsolódott,

az oktatót pedig a többi között diszkriminatív eljárással vádolták.

A kedden kiadott közlemény tehát már egy második vizsgálatról szólt, amit – mint a közlemény fogalmazott – „az egyetem illetékes vezetője” az etikai eljárás másodfokú lezárását követően, a vizsgáztatási ügy körülményeinek tisztázása érdekében indított. Ez már nem azt vizsgálta, hogy az ügyben érintettek viselkedése sértette-e az egyetem hatályos etikai szabályait, hanem azt, hogy a tantárgyi követelmények teljesítése, a vizsgára bocsátás és a vizsgáztatás során a résztvevők betartották-e azokat az előírásokat, amelyeket az egyetem vonatkozó szabályzatai tartalmaznak.

Ennek lett aztán eredménye az etikai vizsgálatot kezdeményező oktató, Ádám Zoltán kirúgása.

Ádám Zoltán elbocsátása kapcsán kerestük Hernádi Zsolt Mol-vezérigazgatót, aki egyben a Corvinus alapítványi kuratóriumának elnöke. Mivel a vizsgaügyben érintett hallgató családja érdemi Mol-részesedéssel rendelkezett a történtek idején, azt szerettük volna megtudni Hernáditól, mi az álláspontja Ádám elbocsátásáról, valamint hogy nem tartja-e az intézmény presztízsére nézve rombolónak, hogy egy korrupció ellen fellépő oktatót elbocsátanak.

Kérdéseinkre a cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ a Moltól.

Lapunk egyetemi forrása szerint a Corvinuson működő szakszervezet jelenleg azon dolgozik, hogy megfelelő formát találjon az oktató elbocsátása elleni tiltakozásnak. A lehetséges forgatókönyvek közül hármat említett.

  1. Az egyik az oktatói önfeljelentés, melynek során oktatók önmagukat panaszolnák be az egyetem belső szabályzatai alapján.
  2. A tiltakozás második lehetséges formájaként a demonstráció jött szóba,
  3. de felmerült a sztrájk lehetősége is.

„Azt gondolom, hogy aki bemegy a terembe, az nem tehet úgy, mintha nem történt volna semmi” – mondta a 24.hu kérdésére Bod Péter Ákos, a Corvinus emeritus közgazdászprofesszora, hozzátéve, hogy ma és holnap is órát tart az intézményben, és egy kék szalag kitűzésével jelzi tiltakozását. Ez egyebek mellett a korrupcióellenes mozgalom szimbóluma.

Ismeretem szerint nincs Magyarországon olyan elfogadott jelzés, hogy valaki sztrájkállapotba helyezi magát. Miután féléves vizsgákat iratok, a hallgatókat természetesen fogadom, és megtartom az óráimat, ezzel tudom kifejezni a tiltakozásomat

– fogalmazott. Mint mondta, várja azoknak a kollégáknak a döntését, akik „a bőrüket viszik a vásárra”, ám ő emeritus professzorként radikálisabb nem lehet, mint azok, aki a körülményeket belülről ismerik.

Az ügy kapcsán kerestük az egyetemi szakszervezet vezetőjét is, de megkeresésünkre nem érkezett válasz.

Piroska Dóra, a CEU adjunktusa, aki 2020-ig a Corvinus oktatója volt, lapunknak azt mondta, Ádám Zoltán két fontos ügyet is felvállalt az elmúlt években.

  • Az egyik az alapítványi modellváltás „nagyon részletes, világos kritizálása, elemzése”,
  • a másik a „fontos” hallgató vizsgáztatása körüli etikai ügy.

„Ádám Zoltánt pontosan azért rúgták ki az alapítványi egyetemről, ami miatt az alapítványi formát kritizálta. Az alapítványi formával minden modellváltó egyetem autonómiát veszített, mivel az alapítványoknak lehetőségük van széles körben kívülről beleszólni az egyetemek működésébe, és ezek szerint ez a befolyás kiterjedt oktatók menesztésére is” – fogalmazott a Corvinus Egyetem korábbi oktatója. Piroska szerint sok modellváltó egyetemen viszonylag keveset érzékelnek abból, hogyan szűkül az autonómiájuk.

A mostani eset például azt mutatja, ha valaki nagyon nyíltan, esetleg nyilvánosan kritizálja ezt a rendszert, akkor az ő állása nincs biztonságban

– vélekedett a CEU oktatója.

A múlt héten távozott posztjáról a Corvinus mesterszakokért felelős dékánja, Habis Helga. Lapunk egyetemi forrása szerint nem kizárható, hogy távozásának köze van az Ádám Zoltán elbocsátásával záruló szabálytalansági eljáráshoz, ezért arról is érdeklődtünk az egyetemnél, hogy a vizsgabotrányban érintett hallgató mesterszakos képzésen vett-e rész a vizsgáztatása idején. Az egyetem válaszul csak a sajtónak már korábban kiküldött közleményt küldte el, melyben kérdéseinkre nem találtunk választ.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik