Közélet

Kárpátaljai romák vesztegelnek napok óta a záhonyi állomáson, fogalmuk sincs, hová menjenek

Pék Balázs
Pék Balázs
Szó szerint kupacokban alszanak a családok, napok óta nem kapnak sem jogi segítséget, sem hivatalos tájékoztatást.

Befut a Latorca nemzetközi vonat a záhonyi állomásra, és újabb ukrajnai menekültek érkeznek, amit rezignáltan vesznek tudomásul az összetorlódott kárpátaljai magyar romák, több nap idegőrlő várakozása után.

– Fogalmunk sincs, hogy mi lesz – mondja egy harminc év körüli elcsigázott férfi. – Itt vagyunk harmadik napja, ebből egy éjszakát segített a református szeretetszolgálat. Pesten dolgoztam, onnan jöttem ide, itt találkoztam össze a családdal. Gondoltuk, hogy ugyanúgy megkapjuk a menekülteknek járó segítséget, mint az ukrán álampolgárok. Hát nagyot tévedtünk, már mindenki egyre jobban kétségbe van esve. Ennivalót azért kapunk, például szendvicseket a reformátusoktól.

A magyar kormány csütörtökön este kormányrendeletben határozott arról, hogy minden Ukrajna felől érkező menekültet beenged az országba, de a menekültstátuszt és a vele járó kedvezményeket csak a külföldi állampolgárok kaphatják meg. Az állomáson veszteglő roma családok pedig magyar állampolgárok, akik szintén kárpátaljai településekről menekülnek a háború elől.

 

– Így most beleszorultak szerencsétlenek egy joghézagba – mondja Kiss Márió, a Mindenki Magyarországa Mozgalom Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei romapolitikáért felelős politikusa, aki a helyszínen van. – Van a művelődési ház, ami este hatkor nyit, de reggel el kell onnan meni. És el kell hagyniuk Záhonyt is, de akkor mit csinálnak velük?”

Kiss azt mondja, felvette a kapcsolatot parlamenti képviselőkkel, járjanak közbe a hatóságoknál, hogy ezeknek az embereknek valamilyen segítséget lehessen nyújtani.

Harmadik napja nem volt itt semmiféle hivatalos személy, aki esetleg felveszi a kérelmüket, vagy útbaigazítja őket. Nincs magyar lakcímük, csak útlevelük. A művelődési házat csak egy éjszakára használhatták.

– A fővárosi önkormányzat felajánlotta, hogy kétezer embert befogad, most azt próbálom intézni, hogy fel tudjanak menni Budapestre, csak még nincs tisztázva, hogy nekik jár-e szolidaritási jegy, amivel ingyen utazhatnának” – mondja Kiss.

Pék Balázs

Ahogy járkál az emberek közt, próbálva nyugtatni őket, jönnek a peron felől a hosszú hatósági eljáráson átesett ukránok. A váróteremben mindenféle társadalmi csoport, osztály, etnikum jelen van; tanácstalan, Kijevből menekült afrikai diákok lesik a menetrendet, roma gyerekek alszanak egy padon egymás vállára dőlve, nyugati rendszámú autókban várakozó rokonokhoz igyekvő, jómódúnak látszó urbánus ukránok haladnak gurulós bőrönddel.

Hány napja várnak itt? – kérdezünk egy középkorú roma asszonyt.

– Tegnap hét órától.

Félünk a harcoktól, hát itt ez a sok gyerek, öljék meg őket? Jönnek az oroszok. Az embereink meg otthon maradtak, a nagy fiaink is, akinek nincs magyar állampolgárságuk. Keresztlevelekkel, paszportokkal minket átengedtek.

A keresztlevél, az a születési anyakönyvi kivonat – magyarázza Kiss.

– Van egy középiskola itt a közelben, ott háromszáz embert be tudnak fogadni – közli később az asszonyokkal.

– Ahol tegnap voltunk? – kérdezik.

– Nem, az a művház volt.

– Én haza akarnék menni az uramhoz, minél hamarabb – mondja az egyik asszony. – De addig is, mi lesz?

Megtudakoltuk az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságnál, mi lehet a Záhonyál rekedt magyar állampolgárok további sorsa. Amint választ kapunk, illetve amennyiben a helyzet változik, cikkünket frissítjük.

Frissítés: A bevándorlási hivatal nem illetékes, kérdéses a hosszabb távú megoldás

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság válaszolt kérdésünkre. „A menedékeskénti elismerés iránti kérelmet benyújthatja a Magyarország területére belépő, magyar állampolgársággal nem rendelkező harmadik országbeli állampolgár. A magyar állampolgárokkal kapcsolatosan az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság nem illetékes” – írták.

 

Kiss Márió kedden este lapunkkal közölte: jóval nyugodtabb már a helyzet a záhonyi állmáson, ötven kárpátaljai roma elindult Budapestre, ahol a fővárosi önkormányzat biztosít nekik átmeneti szállást, a többiek pedig Mándokra mennek, ahol a helyi iskola tudja őket átmenetileg fogadni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik