Üzleti tippek

Olcsó Emese

Éves szinten 8–10 százalékot biztosan csökken az ásványvízpiac – mondja Balogh Levente, a közelmúltban újabb márkát bevezető Szentkirályi ügyvezetője.

– Szupermarketekben láttam, hogy a Szentkirályinál palackonként 40 forinttal olcsóbban piacra dobtak egy Emese nevet viselő ásványvizet. A honlapjuk szerint a Szentkirályi és az Emese összetétele teljes mértékben megegyezik. Két különböző csomagolásban ugyanazt a vizet adják el?

– Azért nem teljesen ugyanarról a vízről van szó, mert a Szentkirályit mélyebbről hozzuk fel, az Emesét pedig régebbi gépeken gyártjuk. Persze ez nem azt jelenti, hogy rosszabb víz lenne az Emese. Azért olcsóbb, mert nem költünk sokat a reklámjára.

– Nem túl kockázatos ez a jóval drágább Szentkirályira nézve?

– Nem hinném, mert annak már megvan a kialakult fogyasztói köre. Az egy prémium márka. Az Emesével azokat célozzuk meg, akik az alacsonyabb árfekvésű vizeket keresik.

– A Szentkirályi esetében mennyire jött be, hogy tavasztól Luís Figót használják reklámarcnak?

– Alapvetően sikeres volt.

– Hogyan lehet ezt mérni?

– Konkrét számot nem tudok mondani, hiszen főként a márkaépítés volt a cél. Inkább években mérhető ennek a hatása. Annak köszönhetjük a folyamatosan növekvő piaci részesedésünket, hogy minden évben ötletes marketingakciókkal tudtuk támogatni a terméket.

– Figónál nem egyszerűen az volt az „ötletes marketingakció”, hogy a szerepeltetésének már önmagában hírértéke volt? Előre lehetett tudni, hogy ezt fel fogja kapni a sajtó.

– Természetesen a futballista Magyarországra érkezésének PR-értéke is volt, de itt inkább azon volt a hangsúly, hogy a Szentkirályi esetén egy tervezett márkaépítésről van szó. Évekre előre kijelöltem az utat, amelyen haladnunk kell. Az első időszakban nem kapcsoltunk sztárokat a Szentkirályihoz, mert elvonták volna a figyelmet magáról a termékről. Amikor megerősödött a márka, akkor egy hazai sztárral, Zsédával erősítettük, s ezután jött a nemzetközileg is ismert reklámarc, aki még hitelesebbé teheti a terméket. Lépésről lépésre, ahogy a Nike is csinálta. Ki akarunk lépni a nemzetközi piacra, ezért is volt szükségünk egy világszerte ismert sztárra.

– Korábban nem arról volt szó, hogy a megállapodásuk értelmében a focista csak Magyarországon reklámozza az ásványvizüket?

– Az csak erre az évre vonatkozott, 2009-től indulunk más országokba is Figóval.

– Jelenleg mely országokban vannak jelen?

– Országneveket nem mondanék, mert az üzleti titok. De a környező államokban, Nyugat-Európában, sőt a tengerentúlon is kapható már az ásványvizünk.

– Külföldön hogyan tudnak márkát építeni?

– A környező országokban, ahol sok magyar él, ott könnyebb a helyzetünk. Ők nézik a hazai televíziókat, így ismerik a Szentkirályi nevet. Erre tudunk építeni. A többi országban Figóra alapozunk.

– Milyen volt az idei nyár ásványvizes szempontból?

– A hűvösebb időjárás az eladásainkban is éreztette hatását, de nem csak nálunk, az összes piaci szereplőnél.

– Mekkora a visszaesés?

– Éves szinten 8-10 százalékot biztosan csökken a piac. Ez azt jelenti, hogy a tavalyi egymilliárd literes hazai fogyasztás után az idén csak 900-920 millióra lehet számítani.

– Van már Szentkirályi bébiital és rágó is. Miért volt szükség ezekre a márkakiterjesztésekre?

– Azért, mert erősítik az anyamárkát. A rágógumi egyébként végül csak promóciós termék lett, az ízesített ásványvizeket vezettük be vele. A bébiitalt Kecskeméten gyártják az Univernél, mi adjuk hozzá a licencet és a vizet.

– Lesznek más emesés termékek is?

– Nem. Az valószínűleg megmarad ásványvízbrandnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik