Üzleti tippek

Kisokos: finanszírozás

Tematikus gyűjtések az Üzlet&Siker korábbi számaiból.
Ez a cikkcsokor az elmúlt 3 és fél év magazinjaiból mutat önöknek jó példákat a pályázatokhoz, valamint válaszokat ad finanszírozási és kommunikációs kérdéseikre.


Finanszírozás

Konkrét beruházáshoz keresnek forrást

A minimumpontszám elérése ugyan nem garancia a sikerre, bizonyos pályázatoknál mégis kiszámíthatók a pályázó esélyei – mondja Bognár Mihály, a K&H Csoport Pályázati Igazgatóságának vezetője.

Hitel megbélyegzetteknek

A magánadós banki BAR-listásokhoz képest keservesebben, szigorúbb feltételekkel juthatnak újabb hitelhez a korábban törlesztési késedelembe esett vállalkozások. Ha és egyáltalán…

Bankvadásztippek

Nincsenek egyedül többé a legjobb banki szolgáltatásokra vadászó kkv-ügyfelek: a színvonal javítása céljából próbavásárló cégek tesztelik a fiókokban a kiszolgálást.

Garancia pofonegyszerűen

Már a garanciakérelem benyújtásának napján hozzá lehet jutni a kezességvállalással fedezett hitelhez. Rajtvonalhoz ért az Új Magyarország kisvállalkozói hitel is.

Kártya: újratöltve

Megduplázódik a Széchenyi Kártya futamideje, az éves kártyadíj közel a felére csökken, a kedvező változások nemcsak az újonnan szerződőkre vonatkoznak.

Kamatemelések kapujában

Ellentmondásosan nyilatkoznak a bankok arról, hogy áthárítják-e a kisvállalati ügyfelekre a kockázatosabb gazdasági környezet többletköltségét.

Hitelre szövetkeztek

Van budapesti fiókjuk, kínálatuk az olcsó céges számlacsomagoktól a lízingen át az ipari biztosításokig ér. S ha kell, aláígérnek a bankok tarifáinak.

Határnyitó hitelek

Főképp a külföldön még csak első exportügyletekre készülődő kis- és középvállalkozóknak szánja az Eximbank az ősszel bevezetett Export Start Hitelt.

Banki válasz árfolyamkockázatra

Váratlan árfolyammozgásnál veszteséget szenvedhet el a cég, s cash-flow-ját sem tudja megfelelően tervezni, ha nem gondoskodik védelemről.

Hitelek tálcán kínálva

Egyre pontosabban próbálják felmérni vállalati ügyfeleik igényeit a bankok, és ha lehet, minél több kiegészítő szolgáltatást kínálnak fiókjaikban.

Mennyibe kerül valójában egy hitel?

Lehetséges összehasonlítani a különböző bankoknál a kkv-hitelekhez kötődő kötségeket? A kamat mellett még legalább egy tucat változatos néven szerepelnek a járulékos díjtételek.

Hitelek csak nőknek

A pénzügyi szolgáltatók kezdik felfedezni a női tulajdonban lévő vagy nők által vezetett cégeket. Ezt jelzik az új női vállalati mikrohitelek, bankkártya- és menedzserbiztosítások.

A jenhitel kapujában

A japán alapkamat töredéke az eurózóna irányadó rátájának. Más devizákhoz képest sokkal olcsóbban hitelezhetnének a bankok jen alapon az ügyfeleknek.

Ötvenmillió: csak fel kell venni

Talált pénz a kkv-knak az MFB újabb kölcsöne. A kisvállalkozói hitel akár ötvenmillió forint is lehet, és a takarékszövetkezetekben is hozzá lehet jutni.

A hitelért küzdeni kell

Ha a vállalkozás üzleti mutatói alapján kölcsönképes, akkor sincs eleve nyerő helyzetben: át kell látnia a finanszírozó bankok hitelbírálati eljárásának rendjét. Felmértük a piacot.

A mikrohitel neve: JEREMIE

Hamarosan EU-forrásból nyújtott új kisvállalkozói mikrohitellel, garanciavállalással és tőkefinanszírozással rukkol elő az MFB-csoport e célra alapított holdingkezelő cége.

Versenytárs a bankhitelnek

Ha nem elég a fedezet, bankkölcsön helyett marad a lízing. Ugyanolyan biztosítékokkal az ügyfél egy lízingcégnél több finanszírozáshoz jut, mint egy banknál.

A banki szigor éve

A kisvállalatok egy része nem törleszti időben hiteltartozását, idén több bank óvatosabb a kölcsönbírálati eljárás során. Emiatt kevesebb kkv juthat hitelhez.

Garancia angyalokkal

Új tőke-visszatérítési garanciát kap állami közreműködéssel a kkv-kba fektető kockázati tőke. Az Üzleti Angyal Klub révén a magántőke is utat talál a kis cégekhez.

Költsönt, de azonnal

Gyors hitelbírálat, hosszú futamidő, vonzó kamatok, testre szabottabb feltételek: folytatják a bankok a kkv-k meghódítását.

Projekthitel: tiszta lap

Elég egy külön projekttársaságot alapítani megfelelő kondíciókkal, és az a cég is bankkölcsönhöz juthat, amely amúgy nem lenne hitelképes.

Kalandozó magyarok

Egy határon túl terjeszkedő hazai vállalatnak előnyt jelenthet, ha egy több országra kiterjedő hálózattal működő bank ügyfele.

Változatos gyorshitelek

Átmeneti likviditási gondok enyhítésére vagy egy kedvező beszerzési lehetőség azonnali kihasználására szolgálhatnak a banki gyorshitelek.

Bankpénz a pályázathoz

A hitelintézetek társfinanszírozási rendszerük „felpörgetésével” készülnek arra, hogy 2007-től évi ezermilliárd forint uniós pályázati forrást nyerhetnek el a hazai cégek.

Hiteltipp: célzott hitelek

Az általános célú (például beruházási, forgóeszköz-finanszírozásra hivatott) kis- és középvállalkozói (kkv) bankhitelek mellett léteznek olyan kölcsönök is, amelyek kifejezetten egy-egy speciális vállalkozói igény kielégítését szolgálják.

Hiteltipp: olcsóbb jelzáloghitelek

Jótékonyan hatott a forintalapú kisvállalkozói jelzáloghitelek kamataira a hasonló célú devizahitelek keltette verseny, a Magyar Nemzeti Bank tavalyi, összesen 3 százaléknyi alapkamat-csökkenése, s nyomában a bankközi kamatok esése.

Hiteltipp: túl a hatmillión

Tavaly év végétől a vállalkozók számára kedvezően változtak az állami és európai uniós forrású mikrohitelek feltételei.

Kockázó tőke

Az itthoni harminc tőkefinanszírozónál több millió euró vár hasznosításra. Ahhoz, hogy tőlük tőkéhez jusson valaki, nincs szükség hitelképességre, többéves üzleti múltra, nyereségességre.

Irodakulcs lízingbe

Sok, ingatlanát bérlő kisvállalat nem sejti, hogy a havi lízingdíj nem haladná meg mostani bérleti költségét. S közben néhány év alatt tulajdonossá válna.

Hiteltipp: munkahelyteremtő forintok

Novemberben az OTP az MFB után újabb hazai pénzintézet, az Erste kötött refinanszírozási megállapodást az Európa Tanács szociális programok ösztönzésével foglalkozó bankjával, a CEB-vel.

Variációk devizahitelre

A kisvállalatok tolonganak a folyószámlahiteltől a fejlesztési kölcsönökig mindenféle célra elérhető devizakölcsönökért. Az alacsonyabb kamat ára e konstrukcióknál az árfolyam- és egyéb kockázat.

Áruhitel cégvezetőknek

A karácsonyi beszerzési lázban nulla százalék kamattal, az önrész elengedésével vagy halasztott törlesztéssel kínálják a bankok az áruhitelt.

Hiteltipp: ötvenmillió beruházásra

Várhatóan november közepétől a Széchenyi Kártya legföljebb 10 millió forintos forgóeszköz-hitele mellé beruházási célú kölcsönprogram indul a kis- és középvállalkozói szféra részére, állami szerepvállalással.

Hiteltipp: újabb céges hitelkártyák

Minden cég életében előfordulhatnak átmeneti likviditási gondok, amelyek fedezésére célszerűtlen lenne megbolygatni a befektetéseket, tartalékokat. E problémát oldhatják meg a bankok vállalati hitelkártyái.

Hiteltipp: új esély beszállítóknak

Szeptembertől várhatóan a gazdasági tárca (GKM) 1,5 százalékos kamattámogatásával érhető el a Magyar Fejlesztési Bankkal (MFB) közös, új beszállítói hitel.

A BAR-listák árnyékában

A vállalati banki adóslista miatt kihullhat a bírálati rostán az újabb kölcsönért folyamodó vállalat. Saját BAR-adatait bármelyik bankfiókban lekérdezheti, de ez több napba telik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik