Üzleti tippek

Kölcsönt, de azonnal

Gyors hitelbírálat, hosszú futamidő, vonzó kamatok, testre szabottabb feltételek: folytatják a bankok a kkv-k meghódítását.

Az eddig megszokott kisvállalati gyorshitelek mellett a télelőn új megoldásokkal lépett piacra a CIB Bank és a Commerzbank is. Előbbi társaság Zöldhullám konstrukciója rulírozó, azaz visszafizetés után megújuló, ismét hozzáférhető folyószámlahitellel rukkolt elő. Ennek előnye, hogy tárgyi fedezet nélkül felvehetik olyan cégek is, amelyek korábban nem vezettek számlát a hitelintézetnél.

A kölcsönt az előző évben legalább 50 millió forint éves nettó árbevételt elért vállalkozások kaphatják meg, pontos mértéke a vállalakozás előző 12 havi számlaforgalmától függ. A hitel összege 5–30 millió forint közötti lehet, az újonnan a CIB-hez igazolóknak viszont lejjebb, 2 millió forintnál kezdődik az alsó határ.

A gyorsított folyósítást ígérő pénzintézet háromhavonta felülvizsgálja az ügyfél számlaforgalmát. Így a növekedő kkv-k egyre nagyobb kölcsönkeretre számíthatnak, a zsugorodók viszont bizonyos forgalom alatt elveszítik e hitellehetőséget. Kamatot csak az igénybe vett hitelösszeg után kell fizetni, s a beérkező tételek, ha az ügyfél nem rendelkezik másképp, természetesen azonnal automatikusan csökkentik a tartozás mértékét.

Újdonság, hogy a CIB-nél egymillió forint köztartozás esetén is járhat még a kölcsön, miközben a legtöbb piaci szereplőnél a vám, adó vagy tb-hátralék automatikus kizárást jelent a hitelbírálati eljárás során. Nem kaphat Zöldhullám hitelt az a cég, amelynek tulajdonosa vagy maga szerepel a banki adóslistán, illetve amelynél az előző fél éven belül 20 százalékosnál nagyobb tulajdonosváltás volt.

Csak a kkv üzleti mutatói jelentik a fedezetet a Commerzbanknál, ahol a bírálathoz az utolsó 3 év társasági adóbevallását, 2 év auditált éves beszámolóját, 30 napnál frissebb cégkivonatot, köztartozási igazolást kérnek. A maximum 50 millió forintos (euróban és dollárban is igényelhető), akár hosszú futamidejű kölcsön a 150–1650 millió forint éves árbevételű cégek kaphatják meg. Jó üzleti kondíciók esetén csalogatóan alacsony, a hazai és nemzetközi bankközi kamatokat akár alig meghaladó, változó jellegű kamatban reménykedhetnek.

Az alacsonyabb kamatrést a Commerzbank az ügyfél nemfizetésének, kockázati tényezőinek valószínűségét kalkuláló újfajta bírálati eljárás segítségével tudja elérni. Ha minden dokumentum beérkezett, a hitelintézet egy nap alatti elbírálást ígér, ezt azonban banki fiókmunkatársak szerint akár egy héttel is megtoldhatja a kölcsönszerződés megfogalmazása.

A kisebb forgalmú cégek továbbra is a piacon bevezetett egyéb konstrukciókban, például a HVB Bank 4 nap alatt felvehető, s már akár 5 millió forint éves árbevétellel igényelhető Hitelautomata Expressz nevű folyószámla-kölcsönében reménykedhetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik