Gazdaság

Bankpénz a pályázathoz

Mintegy 6500 milliárd forint. Ennyi európai uniós vállalkozásfejlesztési pályázati támogatás érkezhet az országba 2007 és 2013 között, szemben a csatlakozásunk óta összesen elérhető 1350 milliárd forinttal. Az EU új költségvetési időszakának kezdetével tehát jócskán megnyílnak a „pályázati csapok”, szemben a tenderek szempontjából viszonylag holtidőnek számító idei évvel. „A 2. Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT2) keretében októberre kiírhatók az első pályázatok, 2007 elején pedig már az első kérelmeket is elbírálhatják” – kalkulál Essősy Zsombor, a Magyar Pályázatkészítő Iroda (Mapi) Kft. ügyvezető igazgatója.

A kkv-k számára akár 5–10 millió forintnyi vissza nem térítendő uniós összeg elnyeréséhez szinte megkerülhetetlen egy hitelintézet bevonása a folyamatba. Nemcsak amiatt, mert a sikeresen megszerzett EU-forrást bankszámlájukra kapják. A pályázatoknál ugyanis a támogatási összeg 120 százalékát kitevő jelzálogot vagy (ez az általános) bankgaranciát jegyeztetnek be biztosítékként az állam (azaz a Magyar Államkincstár) javára.

Ameddig a pénz megérkezik

A pályázat beadásától számítva egy évbe, de még a támogatás elnyerését követően is mintegy négy hónapba telhet, mire a vállalkozás hozzájut az EU-pénzekhez. Hogy tervezett beruházása addig se álljon le, sok cég vesz fel addig is átmeneti kölcsönt bankjától. „Ilyet akkor kaphat, ha az uniós pályázatot már kedvezően elbírálták, a hitelintézet látja a teljes pályázatot, megfelelőnek ítéli a biztosítékokat” – magyarázza Szabó Balázs, az MKB Bank igazgatója.

Az előfinanszírozás tehát már a pozitív EU-döntés utánra szól. Ezzel szemben a saját erő (részleges) igazolására kiadott banki garancia- vagy hitelkonstrukciók megelőzik az uniós pályázatot, hiszen utóbbihoz éppen ez az egyik teljesítendő feltétel. A fölösleges papírmunkától rettegő kkv-k számára jó hír, hogy a banki igény elbírálásához és az EU-pályázatokhoz nem kétféle dokumentációt, hanem ugyanazon cégmutatók és részletes üzleti terv benyújtását várják el. A banki ügylet kapcsán rendszerint a pénzintézettel közösen finomított üzleti tervre általában az unió is rábólint. A sorrend fordított is lehet: a pályázati anyag elég a hitelbírálathoz.

A kisvállalat a pályázatokhoz kötődő, ám nem támogatott fejlesztések megvalósításához is kérhet kölcsönt a hitelintézettől. Az uniós tenderek szinte kivétel nélkül „csak” gépek beszerzésére és beépítésekre (mondjuk, egy üzemcsarnok berendezésére) szolgálnak, telek- és ingatlanvásárlásra nem használhatók. Ezt pótolhatja ki a bankhitel. Nagyobb, 50–10 millió forint feletti pályázatoknál egyenesen jó pontnak számít, ha a vállalatnak már van valamiféle hiteligérvénye, hiszen „ami jó a banknak, biztosan jó lesz az EU-nak is” – gondolkodnak az unióban.

Készülnek az offenzívára

A bankok már készülnek a jövő évi pályázati offenzívára. A HVB Bank például már hazánk uniós csatlakozása óta Európai Pályázati Információs Központot működtet, s bankfiókjaiban is hozzáférhetővé tette a jelenlegi uniós források elérhetőségéről szóló kiadványt.

A HVB-nél a kereskedelmi bankok közül egyedüliként a szokásos, az uniós támogatások mellé kínált garancia mellett elérhető az Európai Befektetési Alap kkv-k számára igényelhető garanciája is. „Ez a támogatásokhoz kötődő banki hitelek tőkéjére és kamatára nyújt 50 százalékban ingyenes garanciát, megkönnyítve így a kisvállalati ügyfélkör hitelhez jutását” – mondja Szablics Tibor, a HVB vezető szakértője.

A bank saját uniós kiegészítő konstrukciója, a 3–12 éves futamidejű HVB EU Expressz hitel 20–250 ezer eurónak megfelelő összegű, minimum 40 ezer eurós összköltségű projektek finanszírozására szolgál (forintban is). 1–3 havi bankközi kamatrátához (Bubor) kötött forintalapú kamatlába jelenleg 6,53–11,41 százalék közötti lehet – a hitelvizsgálat eredményétől, az ügyfél bonitásától függően.

Az MKB Banknál az uniós pályázatokhoz kötődő hitelekről nem sztenderd módon, hanem egyedileg döntenek, rugalmasan alkalmazkodva az ügyfél konkrét igényeihez. A kölcsönügyletek előkészítését a fiókhálózat minden egységében külön vállalati ügyfélreferens végzi. A HVB mellett az MKB-nál is nagy szerepe van a pályázati összeghez szükséges kötelező saját forrás akár 50 százalékát is nyújtó MFB Sikeres Magyarországért Vállalkozási hitelének. E forintalapú, 15 éves futamidejű, 6,5 százalék körüli kamatú, 5–1000 millió forint összegű kölcsönt csak kkv-k igényelhetik.

A bankgarancia mellett külön EU-támogatás-megelőlegző, illetve a saját forrást kiegészítő hiteltípus létezik az Erste Banknál – sorolja Szabó Linda szóvivő. A hitelintézet tanácsadó hálózatát működtető EU Iroda az origo.hu internetes portállal közösen uniós pályázati forráskereső rovatot működtet, kiadványban és havi hírlevélben tájékoztat a tenderekről. Az elmúlt 2 évben EU-pályázatok kapcsán az Erstéhez forduló mintegy 2000 cég négyötöde 200 millió forint éves árbevételű kisvállalkozás volt.

Minőségi szolgáltatás

A finanszírozás mellett a bankok állandó pályázati tanácsadó partnercégeik révén a megfelelő uniós pályázati lehetőség megtalálásában, a pályázat összeállításában, majd a projektmenedzselésben is segítenek. Kizárólagosság persze nincs: a hitelintézetek természetesen együttműködnek az ügyfél által esetleg hozott tanácsadóval, de ha ilyen nincs neki, ajánlanak segítőt.

Itt is fontos a minőségi szolgáltatás: az MKB és az Erste például csak sikerdíjért dolgozó tanácsadókkal működik együtt, ahol az ügyfélcég számára ingyenes az előzetes egyeztetés, a pályázatkészítés. Az eredmény nem marad el: például az Erste közreműködésével beadott pályázatok 95 százaléka sikeres volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik