Üzleti tippek

Hitelek tálcán kínálva

Egyre pontosabban próbálják felmérni vállalati ügyfeleik igényeit a bankok, és ha lehet, minél több kiegészítő szolgáltatást kínálnak fiókjaikban.

Igyekeznek a bankok céges ügyfeleik kedvében járni. Gyarapszik a bankszámlák mellé céges biztosításokat, értékpapír-piaci megoldásokat vagy éppen pályázatkészítő partnereket kínáló hitelintézetek aránya. Vadonatúj megoldásként a K&H Bank szeptember közepétől a hiteligényléshez szükséges fáradságos „aprómunkát” vállalja magára.

Vállalati szabad felhasználású jelzálogkölcsönét igénylő ügyfeleik akár egyetlen hitelkérelmi űrlap kitöltésével kölcsönt kaphatnak, a többi dokumentum összegyűjtéséről a K&H Bank gondoskodik. Ezen belül az adott vállalkozás on-line cégkivonatának, pénzügyi beszámolójának beszerzéséért, illetve a fedezetül felajánlott ingatlan tulajdoni lapjának a földhivatali Takarnet-rendszerből történő lekérdezéséért 3-3 ezer forintot kérnek el. Az adóhatóságtól költség nélkül gyűjtik be a szintén szükséges igazolást arról, hogy az igénylőnek nincs köztartozása.

A bank ígérete szerint e mellett a teljes futamidő alatt külön előtörlesztési költség nélkül visszafizethető a teljes kölcsönösszeg. Az akció időtartalma alatt a hitelbírálati díjat is elengedik.

A CIB Bank szintén bő egy hónapja annál több kedvezményt ad céges szolgáltatásai tarifájából, minél többet vesz igénybe közülük a vállalati ügyfél. Az ajánlat azoknak szól, akiknek van CIB Bank vállalati bankszámlájuk, internetbanki kapcsolatuk és céges bankkártyájuk. Ők számlatípusuktól függően negyedévente 500–1000 forint engedményt kapnak, ha ez alatt legalább 15, egyenként legalább ezerforintos utalást bonyolítanak le számlájukról. Ugyanennyi kártyás tranzakció esetén kártyadíjuk szintén ezer forinttal lesz kisebb, s az internetbank puszta megléte után is azonos engedmény jár. A CIB Bank által felsorolt további 13 szolgáltatás – hitelek, garanciák – igénybevétele esetén is jár a diszkont: egymillió forint folyószámlahitel felvétele esetén például a kölcsön terhe negyedévente ötezer forinttal lesz alacsonyabb a megszokottnál.

Hasonló „többet kevesebbért” megoldást eddig jobbára csak biztosítók vagy utóbbiak bankokkal szövetkezve kínáltak, hitelintézet saját szolgáltatásaira legföljebb elvétve ajánlotta. A Budapest Bank (BB) november 30-áig a legkisebb, évi 50 millió forint árbevételű vállalkozásoknak kínál új folyószámlacsomagot. A pénzintézet az első 100 napban teljesen ingyenes számlahasználatot vállal (egyebek közt az utalási, számlavezetési, készpénzfelvételi költségek elengedését), ha az ügyfél legalább egyéves számlaszerződést köt. A 100 nap lejártával az ügyfél a BB valamelyik, már piacon lévő (többnyire szintén olcsó) számlacsomagjára válthat át.

K&H szabad felhasználású jelzáloghitel jellemzői
Maximális hitelösszeg 15 millió Ft
Maximális futamidő 20 év
Igényelhető devizanem forint, euró, svájci frank
Türelmi idő a tőketörlesztés megkezdésére 6 hónap
Igénylő kisvállalkozások köre belföldi egyéni vállalkozók, gazdasági társaságok (akár induló cégek is), max. 700 millió Ft éves árbevétellel
Jellemző kamat Euribor/Bubor/CHF Libor +2–4%
Forrás: K&H Bank

Ajánlott videó

Olvasói sztorik