Üzleti tippek

Garancia angyalokkal

Új tőke-visszatérítési garanciát kap állami közreműködéssel a kkv-kba fektető kockázati tőke. Az Üzleti Angyal Klub révén a magántőke is utat talál a kis cégekhez.

Október közepétől új szereplő, a Corvinus-csoport 49 és a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (MVA) 51 százalékos tulajdonában lévő Start Tőkegarancia Zrt. is segíti a kkv-k tőkeszerzését. Nem közvetlenül finanszírozza a kkv-kat, hanem garanciát vállal az akár pár milliós (de 250 millió forint alatti) tőkenyújtásra hajlandó üzleti angyalok, kockázati tőkealapok, befektetési társaságok befektetett tőkéjének jelentős részéért.

A hazai kockázatitőke-cégek a jóval nagyobb, legalább 1–5 millió eurós „befektetési méretet” kedvelik. A Start a kockázat mérséklésével többeket arra sarkallhat, hogy nyissanak a kisebbek felé. Akár úgy is, hogy a kkv hívja fel a befektető figyelmét a lehetőségre.

Feltételek, garanciák

A garancia akkor érvényes, ha a pénzügyi befektető tőkeemelés formájában magyarországi (részvénytársaság vagy kft. formában működő) kkv-ba fektet, s azt a garancia futamideje alatt vég- vagy felszámolással megszüntetik – foglalja össze Zoltán Csaba, a Start vezérigazgatója. A hozzájuk forduló tőkefinanszírozók kihelyezhetik pénzüket induló, formailag már megalakult, de bankhitelre nem esélyes vagy korai fázisban működő vállalkozásba, de akár kutatás-fejlesztési projektre létrejött termelő kkv-ba is (mezőgazdasági kkv sincs kizárva, s a külföldi székhelyű befektetőket is várják).

Mivel a Start befektetési hozamot nem garantál, csak tőkét, a finanszírozáshoz szükséges bírálati eljárás sem olyan részletes, mint a bankoké. Vizsgálják a befektető szakmai tapasztalatát, a befektetést fogadó társaságot, annak tulajdonosi körét, gazdálkodását, a tőkebevonás célját és azt is, hogy a két fél közt korábban volt-e bármilyen szoros, például rokoni kapcsolat, ami kizárná a garanciavállalást. Fő célcsoportja: a pénzügyi és kisebbségi tulajdonhányadot szerző befektetők. Fontos a finanszírozás céljának (ehhez kötődően az üzleti terv) ismerete, áttekintik a felek közti megállapodásokat (például: milyen kiszállási opciós megállapodást kötöttek).

A garanciavállalás után a Start közvetlenül nem vesz részt a kkv irányításában, de félévente szöveges és számszaki beszámolót kér a helyzetéről. Az előzőleg megkötött garanciaszerződésben korlátozásokkal akadályozzák meg, hogy bárki szándékosan visszaéljen a Start garanciájával (például: a tőkeemelést csak fejlesztésre lehet fordítani, jutalék, osztalék csak engedéllyel vihető ki a futamidő alatt a cégből). A 15 éves időtartamra életre hívott program keretében a Start Zrt. tervei szerint jövőre induló új termékükkel együtt 2011-ig 300 garanciaszerződést kötnek, 11,6 milliárd forint értékben vállalva kezességet.

Ami már működött

Az állami részvételű kockázatitőke-finanszírozás azonban már a Start előtt is jó eredményeket mutathat fel. A finanszírozási munkamegosztáson belül a legkisebb kkv-kat maximum 100-100 millió forint befektetéssel segítő Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi (KvfP) Zrt.-nél idén váratlanul 6 cég tulajdonosai vásárolták vissza üzletrészüket, jó hozamot is fizetve, mivel a vállalkozások annyira megerősödtek – jelentette Arató Krisztina, a KvfP vezérigazgatója.

Az állami tőkecéghez évente mintegy 80 projektötlet dokumentációját küldik be, ezek mintegy felét ítélik életképesnek. Sokszor nem is a KvfP, hanem az esetleges banki társfinanszírozás akadályai miatt hiúsul meg a tőkebefektetés. Vagy a kkv vezetői riadtak vissza a tulajdonostárs belépésével járó többletadminisztrációtól. A tőkecégnek így ma 27 kiscégben mintegy 1,7 milliárdos tőkebefektetése van.

Magánosok klubja

Szeptember végétől az európai uniós pályázati pénzekből, oktatási tevékenységből működő Innostart Alapítvány Üzleti Angyal Klubja a kkv-befektetések iránt érdeklődő üzleti angyalok (azaz tőkefinanszírozásra vállalkozó magánbefektetők) és az ötletgazda vállalatok közti szakmai találkozókkal segíti a tőkebefektetések számának gyarapodását. Wikonkál Éva, az Innostart igazgatója elmondta, a szervezet a cégek számára térítésmentesen értékeli a projekt eredetiségét, innovativitását, piaci alkalmazhatóságát, segít üzleti tervének összeállításában, s felkészíti a befektetésre, a befektetővel történő találkozásra.

Az életképes ötletekkel jelentkező cégek aztán a klub egy-egy szakmai körre fókuszáló találkozóin vagy közvetlenül a lehetséges magánbefektetőnek mutathatják be elképzelésüket. Az igazgató szerint ma elsősorban négy szakmai területen: az élettudományokban, az információs és kommunikációs technológiában, a kreatív iparágakban (média, iparművészet) és az energetika-környezetvédelem terén mutatkozik befektetői érdeklődés a projektek iránt.

Nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy az üzleti angyalok csak a projektkezdeményezések 2–3 százalékát finanszírozzák. Az Innostart tapasztalatai alapján 200 vállalkozói ötletből 55 jut el személyes előkészítésig, ebből 30 mutatható be ténylegesen a befektetőknek, s ezek közül 4–5 jut el valóban a finanszírozásig.

Az üzleti angyalok jellemzően az egész korai fázisban lévő cégek tőkefinanszírozására vállalkoznak, jellemzően 5–50 millió forinttal. Többen közülük nemcsak pénzügyi, hanem szakmai befektetők, esetleg a cég további operatív működésében is bizonyos szerepet vállalnak. A kockázatitőke-cégekhez hasonlóan a finanszírozási szerződésekben általában 3–5 éven belüli kiszállást kötnek ki, az exit azonban esetükben nem tőzsdére vitelt, hanem jellemzően kivásárlást jelent, a menedzsment, illetve a következő, nagyobb volumenű finanszírozó által.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik