Üzleti tippek

Hiteltipp: Új esély beszállítóknak

Szeptembertől várhatóan a gazdasági tárca (GKM) 1,5 százalékos kamattámogatásával érhető el a Magyar Fejlesztési Bankkal (MFB) közös, új beszállítói hitel.

Az 50 millió forint alatti összegű kölcsönöket az MFB partnerbankjai, az e fölötti nagyságúakat közvetlenül a fejlesztési bank nyújtja nyár közepétől. Az új konstrukciót, amely a fejlesztési bank Sikeres Magyarországért programján belül a vállalkozásfejlesztési hitelcsomag része, összességében 25 milliárd forintos kölcsönkerettel hirdették meg, de ez igény esetén bővíthető.

A beszállítói hitelt forgalmazók


ÁÉB Bank, Budapest Bank, Commerzbank, Erste Bank, HVB Bank, KDB Bank, Volksbank, IC Bank, PT Bank, Sopron Bank, Merkantil Bank, Takarékszövetkezetek: siklósi, szarvasi, pilisvörösvári, alsónémedi, örkényi, szegvári, nagykátai, tiszafüredi, rajkai, szabolcsi, völgység-hegyháti, Parttiscum XI.

A beszállítói program a konkrét finanszírozáson, a hitel mellett a Beszállítói Befektetői Rt. tőketámogatási konstrukcióinak „felpörgetésén” kívül célul tűzte ki a beszállítók és szállíttatók közti operatív fórum létrehozását, az ITD Hungary segítségével egységes beszállítói adatbázis kiépítését, elektronikus beszállítói piactér fejlesztését (az ITD Hungary már ma is 1500 vállalkozást tart nyilván beszállítói adatbázisában), illetve a beszállítók képzését is. A GKM szerint az itthon beruházói nemzetközi nagyvállalatok még mindig viszonylag kevés beszállítót foglalkoztatnak, s a hazai kkv-k közül sokan nem tudnak megfelelni az általuk támasztott magas szintű technológiai, minőségi, logisztikai követelményeknek.

A szerződésenként 5–1000 millió forint között nyújtható beszállítói hitel futamideje maximum 15 év lehet, ezen belül legföljebb 2 év türelmi idővel. Az éves kamatszint 4 százalékkal magasabb, mint a 3 havi európai uniós bankközi kamatláb (Euribor). Ezt csökkenti ősztől az 1,5 százalékos támogatás. Kezelési költség nincs, de az első folyósításkor 1 százaléknyi folyósítási jutalék fizetendő. A rendelkezésre tartási jutalék évi 0,25 százalék, míg az esetleges előtörlesztés ingyenes.

A beruházási vagy a beruházáshoz közvetlenül kapcsolódó tartós forgóeszköz finanszírozására alkalmas kölcsön igényléséhez elég, ha a beszállító az integrátortól hozott szándéknyilatkozattal igazolja a fejlesztés szükségességét, nincs tehát szükség meglévő beszállítói kapcsolat igazolására. A hitelt igényelhetik azok is, akik határainkon kívüli gyártó cégek beszállítói programjában vennének részt – például a Szülőföld-program részeként. A kölcsönért folyamodó cégeknek legalább egyéves múltat kell igazolniuk. A saját erőt is igénylő hitel nem használható fel megkezdett vagy szinten tartó beruházás finanszírozására.

Némi árnyékot vet az új kölcsönprogramra, hogy a GKM a támogatási források csökkenése miatt július 20-án megszüntetett egy másik, a kkv-k rendelkezésére álló finanszírozási lehetőséget, az állami kamattámogatás mellett működő Lánchíd Faktoring Programot. A megszüntetés időpontjáig megkötött faktorszerződések állami hozzájárulását természetesen még kifizeti a tárca.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik