Üzleti tippek

Határnyitó hitelek

Főképp a külföldön még csak első exportügyletekre készülődő kis- és középvállalkozóknak szánja az Eximbank az ősszel bevezetett Export Start Hitelt.

A kedvező kamatozású, állami exportkölcsönök feltételeként eddig általában legalább kétéves cégmúltat és már meglévő külkereskedelmi tapasztalatot írtak elő. Az új, minimum 20 millió forintnyi, euróban és amerikai dollárban is felvehető Export Start Hitel esetében azonban csak egyéves társasági múlt a feltétel, s a konstrukciót kifejezetten a korábban nem vagy csak minimális értékben exportáló vállalkozásoknak ajánlja az Eximbank.

Kedvező a minimális elvárt saját rész: a kölcsönösszeg az exportszerződés, megrendelés akár 90 százaléka is lehet. A legfeljebb 18 hónapos futamidejű starthitel háromhavi Buborhoz vagy Liborhoz igazított kamatfelárának pontos mértéke az ügylet kockázataitól függ, egyéb költségként csak 0,5 százaléknyi folyósítási jutalékot számítanak fel.

Az Eximbank másik termékét, a rutinos exportáló cégeknek ajánlott, legalább 100 millió forint összegű beruházási kölcsönt néhány hete annyiban formálták át, hogy a továbbiakban az előírt 30 százaléknyi saját erőn belül 10 százalék akár likvid eszközökkel is igazolható (például: gép, berendezés). A maximum 15 éves beruházási hitelt az MFB-csoporthoz tartozó állami bank az exportpiac bővítéséhez, külpiaci versenyképesség növeléséhez szükséges fejlesztésekhez nyújtja.

Szintén új, akár a kisebb vállalkozásoknak is ajánlott konstrukció a lízinget helyettesítő beruházási hitel. Az export termékek előállítását közvetlenül szolgáló új vagy használt gépek, berendezések beszerzése a célja.
A megszokott 3 devizanemben már 50 millió forint összegtől elérhető kölcsön akár a beszerzés vételárának 100 százalékát is fedezheti. A tartozás visszafizetésére itt legfeljebb 5 évet ad az Eximbank, s a hitelkamaton felül nincs semmilyen járulékos költség.

Aki pedig már középvállalatként a tartós külföldi piacépítésre készül, olyan, minimum 200 millió forintnyi befektetési kölcsönt kaphat a termékkínálatát megújító hitelintézettől, amelynek célja kifejezetten az alapítás vagy tulajdonszerzés a célország valamelyik vállalatában.

A Hitelgarancia Zrt. október közepétől az európai uniós pályázatok elnyeréséhez nyújt garanciát a kkv-szektornak, első ízben úgy, hogy a termék nem valamely finanszírozó pénzügyi intézmény közbeiktatásával, hanem közvetlenül a garantőr intézménynél igényelhető. Az új kkv-garancia-család, a Garantiqa első konstrukcióját – melynek díja a támogatási összeg 1,5–2 százaléka – azoknak ajánlják, akik EU-támogatást nyernek el, s ennek visszafizetésére biztosítékot kell mellékelniük pályázatukhoz.

Az uniós pályázati rend szerint 10 millió forintnál nagyobb összegű támogatáshoz elengedhetetlen biztosíték a garancia. Akkor hívható le, ha a támogatási feltételeket a pályázó nem tudja teljesíteni, s emiatt vissza kell fizetnie a kamattal megnövelt támogatási összeget.


Az Export Start Hitel néhány jellemzője



Hitelfolyósítás A folyósítási feltételek teljesítése után egy összegben az ügyfél számlájára
Türelmi időszak Folyamatos export estén az ügylet sajátosságaihoz igazodik, egyedi szerződésnél a hitelszerződés megkötésétől az első árbevétel befolyásáig, de maximum 9 hónap
Kamatfizetés 3 havonta
Tőketörlesztés A finanszírozott exportügyletből származó bevételek alapján egyedileg állapítják meg
Forrás: Eximbank

Ajánlott videó

Olvasói sztorik