Della

Bojár Gábor: Orbán valószínűleg nem váltható le, de megbukhat

Nem igaz, hogy nincsenek innovatív magyar vállalkozások, csak megpróbálnak radar alatt maradni, elkerülni, hogy a NER felfigyeljen rájuk. Aki teheti, külföldre viszi a cégét vagy azt a részét, ami mozdítható, például az üzleti központját – mutat rá egy kortünetre Bojár Gábor üzletember, az innovatív hazai vállalkozások őstörténetét író Graphisoft alapítója a Della friss adásában.

Kifejezetten károsnak tartja, hogy a magyar startup szcéna állami támogatásokkal bővíti forrásait, mert az leszoktatja őket arról, hogy valós piaci versenyben mérettessék meg magukat. Ez Kína útja, de az egy másik kultúra – ráadásul Bojár Gábor szerint az a gazdasági modell vesztésre van ítélve. Diktatúrák nem tudnak huzamosabb ideig eredményesek maradni, mert hiányzik a kontroll – mondja, nem minden áthallás nélkül.

Egyetért ugyanakkor Török Gábor politológussal: valószínűleg nem váltható le az Orbán-rendszer a testre szabott választásokon, vagy ha mégis megtörténne ez a „csoda”, akkor a jelenlegi kormánypártok gazdasági, intézményi beágyazottsága akadályozná a másik politikai oldal akaratának érvényesülését. A kurzus leváltására csak akkor lát esélyt, ha a Fideszen belül elindul egy erózió, amit egy válságos időszak tudna előidézni, mert – mint fogalmaz – a diktatúrák rosszabbul viselik a kudarcokat, mint a demokráciák. Az ellenzék erőforrás nélküli, és az „árulói miatt” sem alkalmas az Orbán-kormány leváltására – tesz egy kemény állítást adásunkban. Abban viszont nem ért egyet Török Gáborral, hogy Orbán Viktor távozása után is masszív maradna ez a jobboldali tömb:

a diktatórikus rendszerek nagyon függenek a diktátor személyétől, és ha a diktátor már nincs jelen, akkor a lojalitás megszűnik.

Szóba került a mesterséges intelligencia (AI) is: Bojár Gábor szerint nem a negyedik ipari, hanem a harmadik információs forradalom zajlik éppen. Együtt kell élnünk az AI-vel, az formálni fogja a tudományt és a társadalmat, de ennek mélységét ma még nem látni. Ezzel együtt vagy ennek ellenére nem javasolta a Graphisoft jelenlegi vezetőinek, hogy „az építészeti szoftverükbe tegyenek mesterséges intelligenciát” – műsorunkban azt is elárulja, hogy miért.

Bojár Gábor szerint méltán lehetünk büszkék a friss magyar Nobel-díjasokra, mert a magyar iskolarendszer hagyományaiból fakad a tudás, ami idáig vezetett, ugyanakkor arra már nem lehetünk büszkék, ami manapság jellemzi az oktatást: a gazdaságot és a társadalmat teszi hosszú távon tönkre a jelenlegi oktatáspolitika.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik