Della

Surányi György: Csak az aranytartalékon bukik legalább 100 milliárd forintot az idén a jegybank

„Nem szeretném elütni a kérdést azzal, hogy éles a verseny, de azt gondolom, hogy éles és hullámzó” – mondja a Della adásában Surányi György volt jegybankelnök, aki szerint nem könnyű megállapítani, hogy a fiskális és monetáris politika irányítói – a jegybankelnök, a pénzügyminiszter és a gazdaságfejlesztési miniszter – közül kinek a tevékenysége a legkártékonyabb a magyar gazdaságra nézve. Az elmúlt napokban kiújult purparlé szerinte nem szól másról, mint arról, hogy kinek mekkora a felelőssége az elmúlt egy év magas inflációjáért.

Surányi Györgynek van válasza: szerinte a kormány és a jegybank testvériesen osztozik a felelősségen. A volt MNB-elnök szerint a feszült viszony továbbra is fennmaradhat a jegybank és a kabinet között, az előbbi ugyanis nem lesz rest, és a forint esetleges jelentősebb gyengülése esetén lassítani fogja a kamatcsökkentéseket, miközben a kormány ebben ellenérdekelt.

Surányi szerint nincs válságban az ország, de az év átlagában várható 5–6 százalékos reálkereset-csökkenés súlyos konfliktust hordoz.

A Dellában beszéltünk arról is, miért nem jelentené a világ végét, ha a magyar fizetőeszköz árfolyama átlépné a 400 forintot. Azt is megtudtuk, mennyit bukott – vagyis növelte a veszteségét – a jegybank azon, hogy aranyban tartja a tartalék egy részét, miért kellene alacsony – 0 vagy 1 százalékos – kamatot fizetni a jegybanki kötelező tartalékra, illetve miért téves a kormányzat azon stratégiája, hogy a továbbra sem érkező uniós pénzeket főleg keleti működőtőke-beáramlással gondolja pótolni.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik