Della

A Mol szerint nincs itt az ideje a hatósági benzinárnak

A piaci folyamatok jelenleg nem indokolják, hogy a kormány ismét hatósági árat vezessen be az üzemanyagoknál – érvel a Della vendége, Bacsa György, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója, aki szerint a fogyasztók is megtapasztalták, hogy ez az intézkedés nagyon kontraproduktív is lehet, mert az ellátásbiztonságot veszélyezteti. Pedig a kormány készül valamire, Orbán Viktor évadnyitó parlamenti beszédében a kormányzati közbeavatkozás lehetőségét pendítette meg, ha a kereskedők nem tudnak úrrá lenni az árakon. Bacsa arra hívta fel a figyelmet, hogy épp csökkenő pályán van a benzinár, és amennyiben kedvezően alakulnak a világpiaci árak – amelyekre pontosabb rálátásuk van –, és a forint árfolyama stabil marad – amire viszont semmilyen hatással nincsenek –, akkor a benzin ára inkább távolodni fog a 700 forinttól az előttünk álló időszakban, semmint közeledne hozzá (igaz, a dízelnél más a helyzet).

A lehetséges intézkedésekről, piaci folyamatokról az ágazati szereplők egyeztetnek a kormánnyal, ezen a héten is volt tárgyalás.

Bacsa György beszélt arról is, hogy a geopolitikai helyzet milyen korrekcióra késztette a Molt a regionális terjeszkedése során: a természetes „vadászmezőnek” számító déli és keleti térségekről északra, illetve a Kaszpi-tenger környékének irányába fordult a figyelmük. Arról is beszélt, mi, illetve ki lassítja Európában a társaság leválását az orosz kőolajról.

Továbbá az is szóba került, hogy idén az összes extra kormányzati elvonás várhatóan meghaladja az 500 milliárd forintot, így két év alatt összesen több mint 1000 milliárd folyik be a Moltól ezen az úton az állam kasszájába.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik