Della

Elég lenne száz cég között szétosztani az élelmiszeripari fejlesztések 750 milliárdját

Túljutottunk az élelmiszerárak drasztikus emelkedésén, néhány terméknél – tejeknél, pékárunál – árcsökkenésre is számíthatunk az ősz folyamán, más esetben – így például a sertéshúsoknál – azonban nem látni ilyen kedvező folyamatokat – mondja a Dellában Hollósi Dávid, az MBH Bank agrár- és élelmiszeripari üzletágának ügyvezető igazgatója. Az élelmiszer-infláció lefutását az energiaárak hektikus alakulása is befolyásolhatja az előttünk álló időszakban – figyelmeztet arra, hogy azért látni kockázatokat a várakozásokban.

A magyar agráripar alapját jelentő mezőgazdaság jó alapokon nyugszik a szakértő szerint, de a versenyképesség javulásához az élelmiszeripari lábnak is erősödnie kell. Az ágazati vidékfejlesztési támogatásokra rendelkezésre álló mintegy 750 milliárd forint elosztásakor szerinte figyelni kellene arra, hogy ne „ezer cég” között osszák fel a keretet, hanem elég lenne száz – vagy még kevesebb – vállalkozás között. A koncentráció a hatékonyságot szolgálná a Mészáros Lőrinc résztulajdonában lévő bank szakértője szerint, akit a „Lölő-jelenséggel” kapcsolatban is kérdeztünk – ágazati fókusszal.

Hollósi Dávid a reálbérek várható emelkedése ellenére nem remél ugrásszerű felépülést a lakossági fogyasztásban, és az sem biztos, hogy a gyors ütemben növekvő lakossági folyószámlahitel-állomány mögött a napi fogyasztási cikkek vásárlása áll. Az agráriumban is azt tapasztalják, hogy hosszabb idő alatt megtérülő fejlesztésekre vesz fel rövid lejáratú hiteleket a vállalkozások egy része – már amelyik egyáltalán belefog beruházásba manapság –, vagyis ebben a körben is hiányzik a pénzügyi tudatosság.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik