Della

Elég lenne száz cég között szétosztani az élelmiszeripari fejlesztések 750 milliárdját

Túljutottunk az élelmiszerárak drasztikus emelkedésén, néhány terméknél – tejeknél, pékárunál – árcsökkenésre is számíthatunk az ősz folyamán, más esetben – így például a sertéshúsoknál – azonban nem látni ilyen kedvező folyamatokat – mondja a Dellában Hollósi Dávid, az MBH Bank agrár- és élelmiszeripari üzletágának ügyvezető igazgatója. Az élelmiszer-infláció lefutását az energiaárak hektikus alakulása is befolyásolhatja az előttünk álló időszakban – figyelmeztet arra, hogy azért látni kockázatokat a várakozásokban.

A magyar agráripar alapját jelentő mezőgazdaság jó alapokon nyugszik a szakértő szerint, de a versenyképesség javulásához az élelmiszeripari lábnak is erősödnie kell. Az ágazati vidékfejlesztési támogatásokra rendelkezésre álló mintegy 750 milliárd forint elosztásakor szerinte figyelni kellene arra, hogy ne „ezer cég” között osszák fel a keretet, hanem elég lenne száz – vagy még kevesebb – vállalkozás között. A koncentráció a hatékonyságot szolgálná a Mészáros Lőrinc résztulajdonában lévő bank szakértője szerint, akit a „Lölő-jelenséggel” kapcsolatban is kérdeztünk – ágazati fókusszal.

Hollósi Dávid a reálbérek várható emelkedése ellenére nem remél ugrásszerű felépülést a lakossági fogyasztásban, és az sem biztos, hogy a gyors ütemben növekvő lakossági folyószámlahitel-állomány mögött a napi fogyasztási cikkek vásárlása áll. Az agráriumban is azt tapasztalják, hogy hosszabb idő alatt megtérülő fejlesztésekre vesz fel rövid lejáratú hiteleket a vállalkozások egy része – már amelyik egyáltalán belefog beruházásba manapság –, vagyis ebben a körben is hiányzik a pénzügyi tudatosság.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik