Della

Róna Péter: Nincs más út, Európának is be kell zárkóznia

A klasszikus liberális politikai gazdaságtannak vége, de legalábbis szünetelni fog egy darabig – állítja a Della új részében Róna Péter közgazdász. Szerinte az Európai Uniónak követnie kell az Egyesült Államokat, és a korábbinál bezárkózóbb, protekcionista iparpolitikát kell folytatnia, amihez szükség lesz a teljes egységre a közösségen belül. Tehát mégis igaza lenne Orbán Viktornak, amikor a világ bezárkózását, tömbökre szakadását vízionálja? Az Oxford Egyetemen kurzusokat tartó szakember szerint a kormányfőnek vannak jó észrevételei, de nincsenek jó válaszai. Különben nem az EU-ból való kilépésen dolgozna – ami Róna Péter szerint de facto már folyamatban van –, hanem az érdekeinket szem előtt tartva az új uniós iparpolitikai stratégia kezdeményezői közé állna.

Róna Péter nagyra értékeli Joe Biden gazdaságpolitikai döntéseit, amelyekkel az USA kikecmergett a Covid okozta válságból. Az Egyesült Államok következő elnökét biztos nem Donald Trumpnak fogják hívni: a közgazdász szerint mire az elnökválasztásig jutunk, Trump már egy „elítélt bűnöző lesz”.

Ami a hazai kilátásokat illeti: államcsőd veszélyét jelenleg nem látja a láthatáron, ugyanakkor nagy bajnak tartja, hogy a társadalom egy jelentős része szegényként él vagy konkrétan nyomorog. Arra, hogy ezt a helyzetet miért kezelik belenyugvással az emberek, és miért nem követelik az államtól a jobb élethez szükséges feltételek megteremtését, az a válasza, hogy a magyar társadalom történelmi hagyományok szerint tagolt, szemben a nyugati modellekkel a nagy többség csendben tűri, hogy a „főnökök megmondják, merre hány óra”.

A közgazdász szerint az államháztartás hiánya valójában jóval nagyobb, mint amennyit az Orbán-kormány kommunikál, a jegybanki veszteség elszámolásának halasztását szerinte nem fogja jóváhagyni az Európai Központi Bank. Idén elérhető év végén az egy számjegyű infláció, de ennek az lesz az ára, hogy nem teljesül a kormány 1,5 százalékos növekedési terve.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik