Della

Medgyessy Péter: Van egy nagy bűne Orbán Viktornak 

Valami más, nemesebb céljának is kell lennie a hatalomnak, mint annak megtartása – fejti ki a Dellában Medgyessy Péter volt miniszterelnök, aki ezt a nemesebb célt hiányolja az Orbán-korszakból. Szerinte nincsenek érdemi koncepciók a klímaváltozásra való felkészülésre, az energiarendszer megújítására, a művelt társadalom elősegítésére, a cigányság kiszakítására a feudális viszonyokból, az egyenlőtlen hozzáférési esélyek felszámolására az egészségügyben. „Napi ügyekben tud jó döntéseket hozni Orbán, mindig megpróbálja túllökni a holtpontról az országot, de nagy bűne, hogy nem gondolkodik távlatokban, pedig iszonyú hosszú időt kapott” – vonta meg az elmúlt tizenhárom év tanulságát az egykori szocialista kormányfő, aki annyival intézte el Orbánék önjellemzését, mely szerint az előző évtized volt az elmúlt száz év legsikeresebb időszaka Magyarországon, hogy „ez egy komoly beszélgetés, szerkesztő úr”.

A kormányzati intézkedések közül hibásnak tartja a rezsitámogatási rendszer fenntartását, mert az nem ösztönöz takarékosságra. A rászorultaknak jövedelempótló támogatást kellene adni, de az árak alakulását a piacra kellene bízni – ez lenne az egyik tanácsa Orbán Viktor számára, ha a jelenlegi kormányfő megkérdezné.

Orbánt nem tartja Putyin bábjának, de arra figyelmeztet, hogy a gazdasági érdekeken túl nem lenne szabad politikailag túlságosan közeledni a nagyhatalmakhoz. Az atomenergiát fontosnak tekinti, ebben „nem áll messze a véleményem az Orbán-kormánytól”. Az akkumulátorgyártásról szerinte felszínes vita alakult ki – „politikai hitvallás kérdése, hogy ki szereti, ki nem” –, miközben tény, hogy a következő 15–20 évben bizonyosan az elektromos technológia lesz a meghatározó az autóiparban.

A magyar gazdaságot egyszerre sújtó magas kamatokat és inflációt a jegybank és a kormány közös felelősségének tartja: az előbbi túl későn kezdett bele a kamatemelésekbe, az utóbbi politikai okokból elengedte a költségvetést a 2022-es választás előtt. „A mai monetáris politikát helyeslem, a jegybank észhez tért” – fogalmazott. Medgyessy Péter szerint – aki pénzügyminiszter volt a rendszerváltás előtt és a Horn-kormányban is – fontos a költségvetési kiadások további visszafogása, például indokolatlannak tartja a honvédelmi kiadások emelését, a NATO-kötelezettségre való hivatkozást.

Mindezzel együtt a következő országgyűlési választást eldöntöttnek látja. Nagyon közel van az időpontja, és szerinte Orbánnak nagyot kellene hibáznia, hogy ne válasszák meg újra. Könnyű dolga van, mert egy „tehetségtelen ellenzékkel” kell megküzdenie – fogalmaz podcastunkban. Abba sem érdemes kapaszkodni szerinte, hogy majd a külső körülmények – a válság, illetve Magyarország politikai elszigetelődése – hoznak változást, vélekedése szerint ezek nem fogják elhozni a kormányváltó hangulatot.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik