Della

Török Zoltán: Van ez a kényelmetlenség, ami miatt késhet a kamatcsökkentés

Az USA-ból érkező hírek megfontolásra késztethetik a Monetáris Tanácsot, az elemző szerint azonban legkésőbb a nyári hónapokban sor kerülhet a forintnak erős támaszt adó 18 százalékos kamat csökkentéséhez. A Della friss adásában szó volt arról is, hogy lényegében elmúlt a veszélye annak, hogy a külső egyensúlyunk végleg megborul a magas energiaárak miatt. Török Zoltán beszélt arról is, hogy egyáltalán nem irreális az év végi egyszámjegyű infláció elérése, illetve arról, hogy milyen kockázatokat rejt a növekvő autóipari jelenlét.

Az amerikai adósságvita alakulása bekavarhat a májusi kamatdöntésbe: eddig biztosabban lehetett azt gondolni, hogy a Monetáris Tanács nekilát a forintnak erős támaszt adó 18 százalékos kamat csökkentésének, de az USA-ból érkező hírek megfontolásra késztethetik a testületet. Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője szerint ami késik, nem múlik, ha nem most, akkor a nyári hónapokban kerülhet sor az első kamatvágásra, az utolsó negyedévben pedig „összeérhet” a két kamat. Év végére 12 százalék körüli kamatot vár az elemző – derül ki a Della friss adásából.

A szakértő szerint lényegében elmúlt a veszélye annak, hogy a külső egyensúlyunk végleg megborul a magas energiaárak miatt. A Raiffeisen szerint éves átlagban 53 euró lehet a gázár – volt idő, amikor 120-140 euróban kellett gondolkodni. Ez akkora terhet vesz le a magyar gazdaságról, hogy idén jó eséllyel többletes lesz a külkereskedelmi egyenleg, és a fizetési mérleg deficitje sem lesz kezelhetetlen mértékű. S ez az, ami tartósan támaszt adhat idén a forintnak, ami pedig az infláció csökkentésében lesz nagy segítségre. Török Zoltán ezért azt gondolja, hogy

egyáltalán nem irreális az év végi egyszámjegyű infláció elérése.

A magyar gazdaság teljesítménye pedig a -1 és a +1 százalék közötti tartományban mozoghat idén, aminek a motorja egyértelműen az ipari export lesz (illetve a mezőgazdaság is csak felülmúlni tudja a tavalyi aszályos évet), a belső kereslet az év egészében szerény maradhat. Török Zoltán arról is beszélt, hogy egyre jelentősebb az autóipar súlya a magyar gazdaságban, és ez még sokkal jelentősebb lesz a jelenleg zajló beruházásokkal, amelyek ugyan erős pozíciót biztosítanak Magyarországnak az átalakuló iparágban, de egyben nagyon nagy kockázattal is járnak: az egyoldalúság oldása érdekében diverzifikálni kellene a gazdaságot, a gazdaságdiplomáciai erőfeszítéseket a magasabb hozzáadott értékű ágazatokra – például a gyógyszeriparra – kellene fordítani.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik