Gazdaság
Nyáregyháza, 2015. június 22.
Közmunkások borsót szednek Nyáregyházán 2015. június 22-én. A Pest megyei település munkanélkülijei a Váci egyházmegye vidékfejlesztési programjában vesznek részt, amely tizenkét közmunkással és napi húsz-huszonöt önkéntessel mûködik a helyi plébánián. A héthektárnyi termõföldön közel ötven jószággal megtermelt élelmiszert ruhaadományokra cserélik és a falu rászorulói között szétosztják.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

GKI: a minimálbéremelés fékezi a valós munkaerőhiány oldását

24.hu
24.hu

2017. 11. 20. 13:19

Korábban a témában:

A GKI megvizsgálta, hogy a munkaerőhiány milyen hatással volt a keresetek alakulására és a munkaerő-piacra. Az jött ki, hogy a minimálbér erőteljes emelése torzító, piactaszító hatással van a hazai megyék többsége esetében.

Azaz minél kisebb a közmunka súlya, illetve minél nagyobbak a keresetek egy megyében, annál inkább a valós piaci folyamatok (pl. munkaerőhiány) hatnak elsősorban a keresetek alakulására. Ilyen Budapest és az észak-nyugati megyék, amelyekre így nem volt hatással a minimálbér-emelés.

Ahol sok a közmunkás, sok a munkanélküli, alacsonyak a keresetek, ott az emelés hatására megemelkedtek a keresetek, de ez konzerválta a fejletlenebb megyék munkaerő-piacát is, mert fékezi a valós munkaerőhiány oldását. Ilyen a magyar megyék többsége.

Ezt magyarázza az az alábbi ábra:

Az ábrán jól látható, hogy 4 megyében semmilyen kapcsolat nincs a munkanélküliek és a betöltetlen álláshelyek száma valamint a keresetek alakulása között (feketével). 5 megyénél gyenge (barnával), míg másik 5-nél közepes kapcsolat látható (sárgával). A maradék 5 megye (Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Hajdú-Bihar) és Budapest esetében viszont erős a kapcsolat (zölddel).

Azoknál a megyéknél, ahol nincs vagy kicsi a magyarázó ereje a kiválasztott mutatóknak, jellemzően a kiterjedt közmunka, továbbá az alacsony bérszint miatt a minimálbéremelés kedvezőtlen hatásai is erősebben jelentkeznek. Ebből a szempontból a minimálbéremelés fékezi a belső migrációt, mivel mérsékli a máshol elérhető és a helyben elért keresetek közötti különbséget, így fékezi a valós munkaerőhiány oldását a fejlettebb területeken, írták a tanulmányban.

Kiemelt kép: MTI Fotó / Koszticsák Szilárd

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vote YES near Vote NO posters seen in Dublin's city center advocating repeal and calling for retention of the Eighth Amendment of the Irish Constitution - a referendum fixed for May 25th.
On Thursday, May 10, 2018, in Dublin, Ireland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.