Gazdaság

Az új gazdaság Európában – A parti véget ért

Az európai Új Gazdaság kifulladt, a finanszírozásába beszálló kockázati tőkebefektetők pedig új terveket szövögetnek.

Aki az évezred fordulóján nem figyelt Európára, az bizony lemaradt az óvilág Új Gazdasága nagy pénzfesztiváljáról. Rövid tizenkét hónapra itt szépen együtt voltak a kellékek egy cégalapítási forradalomhoz. A csúcstechnológiai piacok szédületes iramra kapcsoltak. Informatikai szakemberek otthagyták a nekik addig munkát adó nagy társaságokat, hogy saját vállalkozásba kezdjenek; a londoni és a frankfurti repülőterek érkezési termináljait elárasztották a kockázati tőkebefektetők. Roppant népszerűségnek örvendtek a minden hónap első keddjén a vállalkozók és a pénzemberek számára rendezett összejövetelek, ahol az előbbiek egymást túlkiabálva igyekeztek partnert fogni nagy ötleteik valóra váltásához. A mohó befektetők 1999-ben és 2000-ben több mint 40 milliárd dollárnyi kockázati tőkének jelölték ki a helyét Európában, azt remélve, hogy jókora szeletet hasíthatnak maguknak az Új Gazdaság tortájából. A megelőző évtizedben összesen nem halmozódott fel ekkora summa. A Szilícium-völgy nagyágyújának számító Benchmark Capital egy 750 millió dolláros alap létrehozásáról döntött, a Carlyle Grouphoz tartozó Internet Partner Europe 700 millió dollárt halmozott föl, a Deutsche Bank pedig 1 milliárd dollárt különített el internetes és távközlési befektetésekre. Az európai magántőke színterén, ahol korábban a menedzsment által irányított kivásárlás (MBO) specialistái uralták a terepet, hirtelen az új csúcstechnológiai cégek kerültek reflektorfénybe.

Az új gazdaság Európában – A parti véget ért 1ÚJ TERVEK. A bálnak azonban vége. A kockázati tőkebefektetők, akik a pénzt adták hozzá, egyik szemükkel még mindig bámulják a cechet, a másikkal viszont már új terveiket szövögetik. Az a mód, ahogyan alkalmazkodni próbálnak az új helyzethez, immár a kijózanodás után, valószínűleg nagyban meg fogja határozni az európai csúcstechnológiai ágazat arculatát az elkövetkező években. Mielőtt új befektetéseket valósítanának meg, az alapok a meglévőkből szeretnék visszaszerezni pénzüket, s ehhez alternatív megoldásokat kell találniuk a nyilvános részvénykibocsátás (IPO) módszere helyett. Ezek közé tartozik például, hogy a kezdő vállalkozásokat drasztikus költségcsökkentésre és a működés nyereségessé tételére kényszerítik. Ha látják, hogy valamely társaság már nem menthető, marad a felszámolás, mint végső lehetőség.

A könnyű pénzcsinálás napjai elmúltak. A német Neuer Markt, a francia Nouveau Marché és más technológiai piacok követték az amerikai Nasdaq tavaly márciusban kezdődött zuhanását. Így a kockázati alapok kénytelenek lemondani a gyors profitszerzés preferált módozatáról, a társaságok tőzsdére viteléről, a portfólióikban lévő magáncégek még nem realizált értéke pedig drasztikusan romlott. Internetes vállalkozások sokaságának pecsételik meg a sorsát azzal, hogy megvonják tőlük a finanszírozást. A brit kockázati tőkepiacon vezető pozícióban lévő 3I január közepén bejelentette, hogy nem pénzeli tovább az online játékokra szakosodott, szintén brit BarrysWorld website-ot, amelybe tavaly 2,9 millió dollárt invesztált. Valamivel korábban az Unilever kockázati részlege 9 millió dollárnyi befektetés és négy hónapi működés után véget vetett a tini lányokat megcélzó Wowgo website szenvedéseinek.

PRÉSBEN. Még a masszív összegekkel útnak indított, a maguk nemében óriásinak számító kezdő vállalkozások is érzik, hogy présben vannak. Az Európa-szerte nagysebességű összeköttetést kínáló FirstMark Communications telefontársaság tavaly júniusban 1 milliárd dollárnyi privát tőkéhez jutott, ami európai rekordnak számít. Hét hónappal később viszont, amikor tetemes új kiadások váltak szükségessé, a körülmények pedig IPO-szempontból semmi jóval nem kecsegtettek, a FirstMark nagynevű befektetői – köztük a Kohlberg Kravis Roberts & Co., a Groupe Arnault és a BNP Paribas – jobbnak látták takarékra állítani a lángot. A társaság emiatt kénytelen volt bezárni 190 embert foglalkoztató londoni székhelyét, s le kellett mondania a brit telefonpiachoz fűződő ambícióiról.

Az újdonsült csúcstechnológiai cégek gyors megtizedelődése komolyan visszavetheti Európa internetes gazdaságát. A fagyos klímában egyre több kezdő vállalkozás fúj visszavonulót, s próbál a nagyvállalatokhoz csatlakozni. Ezzel a fejleménnyel csökken annak valószínűsége, hogy az európai kockázati alapok olyan önálló óriásokat neveljenek ki, mint amilyen az Egyesült Államokban a Yahoo! és az Amazon.com; arra pedig még kisebb az esély, hogy új Intelek vagy Microsoftok serdüljenek fel ily módon. A befektetéseikből kivonulni igyekvő alapok e helyett a hagyományos nagyvállalatokhoz fordulnak segítségért – a France Télécomtól a német Bertelsmannon át a svéd Ericssonig -, részesedést kínálva számukra leértékelődött vagyonaikban. “Boldogan elfogadunk Nokia- vagy Alcatel-részvényeket fizetségképpen” – mondja Will Cardwell, a Helsinkiben székelő, újonnan alakult mobilszolgáltatók finanszírozására szakosodott Eqviteq Partners kockázati alap egyik vezetője.

Az új gazdaság Európában – A parti véget ért 2Európa-szerte mind több jele van annak, hogy a nagyvállalatok növekvő szerepet játszanak az induló cégek finanszírozásában. A francia Webraska Mobile Technologies, amely térképeket és útikalauzokat küld internet-hozzáféréses mobiltelefonokra, január 23-án bejelentette, hogy 49 millió dolláros tőkejuttatást kap a londoni központú Apax Partners szervezésében. Az Apaxot a Webraska technológiájára éhes ipari partnerek csoportja támogatta, köztük a Royal Philips Electronics és az Infineon Technologies csipgyártó. Decemberben egy szintén a mobil internetre összpontosító új társaság, a szoftvereket gyártó finn Digia 31 millió dollárra tett szert, amihez olyan vállalatok járultak hozzá, mint az Intel, a Sony és a Cisco Systems. A Cisco, hasonlóan a piaci “alvégen” értékek után kutató több más nagyvállalathoz, ilyen típusú ügyletek sokaságát reméli tető alá hozni. “Az elkövetkező egy évben 50-100 új európai társaságnak segíthetünk kinőni a gyerekcipőből” – jelzi a kilátásokat Robert Lloyd, a Cisco kis- és középvállalkozásokért felelős regionális alelnöke.

Arról persze szó sincs, hogy a kockázati alapok teljesen eltűnnének a színről. Saját befektetőik, akik semmiképp nem akartak kimaradni a csúcstechnológiai bonanzából, az elmúlt két évben több pénzzel halmozták el őket, mint amennyit a technológiai piacok tavaly márciusban kezdődő összeomlása előtt el lehetett volna költeni. Így aztán több kockázati alap a következő fellendülésre vár. Ágazati bennfentesek szerint az Európában 1998 óta összegyűlt 40 milliárd dollárnak alig a felét fektették be.

IPO-SZÜNET. Az európai kockázati tőkebefektetőknek kétségkívül könnybe fog lábadni a szemük a nosztalgiától, ha a France Télécom mobilrészlege, az Orange sikerrel hajtja végre IPO-ját. Vannak azonban kevéssé biztató jelek. Január közepén a France Télécom bankárjai újabb 25 százalékot levágtak a becsült kibocsátási árból. A 13 százalékos csomagot most 11 milliárd dollárra értékelik, holott néhány hónappal ezelőtt a vállalat még ennek csaknem a kétszeresére számított. De még ha az Orange-ügylet a vártnál jobban zárul is, ezzel nem szükségképpen virrad fel a tőzsdén kívüli társaságok napja. A jelenlegi környezetben az optikai szálas és mobil technológiával, valamint az élettudományokkal foglalkozó nyereséges kezdő cégek az egyedüliek, amelyek a siker reményében készülődhetnek a tőzsdére. “Nem hiszem, hogy a következő hat hónapban sor kerülne tisztán internetes IPO-ra” – vélekedik Dominique Peninon, a párizsi Access Capital Partners ügyvezetője.

A kockázati tőkebefektetési ágazat új szereplői közül sok alap tűnik majd el”. A befektetők azonban megmaradnak. Egy kicsit szegényebbek lesznek – és sokkal éhesebbek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik