Élet-Stílus

Várhatóan Putyin adja vissza a sárospataki könyveket

Repülőgéppel, speciális konténerben érkeznek haza a sárospataki könyvek Magyarországra, a Malév-gép érkezésének napjáról egyelőre nincs hivatalos információ - közölte Csomós József, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke szerdán Budapesten.

Csomós József véleménye szerint a Sárospataki Református Kollégium Könyvtárából származó könyvek február 25-ig hazatérnek az oroszországi Nyizsnyij Novgorodból. Ha ez mégsem történne meg, a budapesti állapotfelmérés és kiállítás tervezett időpontja tolódik – tette hozzá.

A püspök a szállítás várható időpontja kapcsán kiemelte: a február 8-i kihirdetés után tíz nappal, azaz 18-án, most szombaton lép hatályba az elszármazott könyvek átadásáról szóló orosz szövetségi törvény.

A köteteket a tervek szerint március 1-jétől már a budapesti Magyar Nemzeti Múzeumban állítanák ki, ezt megelőzően pedig körülbelül 48 órát fordítanának állapotuk felmérésére az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK). Könyvtárosok szerint a kötetek nincsenek “kirívóan rosszabb állapotban”, mint az itthon maradt sárospataki könyvek – fűzte hozzá.

A püspök kérdésre válaszolva elmondta: azt a tájékoztatást kapták, hogy a budapesti kiállítás megnyitóján nagy valószínűséggel részt vesz Putyin orosz elnök is.

A hazahozatal utáni feladatokról a sajtótájékoztató napján írt alá jegyzőkönyvet a sárospataki könyvtárat fenntartó egyházkerület képviseletében Csomós József, valamint Vass Lajos, a kulturális minisztérium politikai államtitkára és Gémesi Ferenc, a külügyi tárca helyettes államtitkára Budapesten.

A püspök újságíróknak elmondta, hogy a dokumentum szerint a szállítás és a budapesti kiállítás költségeit a kulturális tárca fedezi, amely külön megállapodás alapján kész hozzájárulni a sárospataki könyvtár biztonsági berendezéseinek fejlesztéséhez is. Kérdésre válaszolva hozzátette: az nem vetődött fel, hogy az egyháznak kellene állnia bármiféle költséget.

Az 1999-ben készült azonosítási listán 172 kötet (1452 mű) szerepel, ám az információk szerint csak 134 könyvet csomagoltak be – közölte Csomós József, akinek a megfogalmazása szerint összességében “horribilis” értékűek a sárospataki könyvek.

A budapesti kiállítás után a könyveket a tervek szerint a másik két református egyházkerületben, Pápán és Debrecenben is bemutatják. A kötetek július 15-én térnének vissza Sárospatakra: augusztus végéig kiállításon lennének láthatóak, aztán kerülnének be újra a könyvtár állományába. A püspök kiemelte, hogy a könyveket a régi helyükre teszik vissza; nem sorolják külön kategóriába vagy különböztetik meg. Helyüket máig üresen hagyták, mint ahogy a katalóguscédulákat is megőrizték, csak egy nullát rajzoltak rájuk jelzésként.

Mint felidézte, 1938-ban a háborús helyzet miatt szállították a könyveket Budapestre, két bank széfjébe, a fővárost ugyanis biztonságosnak tartották. Innen kerültek el később, és egészen 1991-ig nem lehetett biztosan tudni, hol lelhetők fel.
Ábrám Tibor, az egyházkerület főgondnoka reményét fejezte ki, hogy a könyvek visszatérésével a központi költségvetésből talán nagyobb támogatásra tarthat igényt a sárospataki könyvtár.

Magyarország 12 millió rubel (több mint 400 ezer dollár, azaz több mint 80 millió forint) térítést nyújt a Lenin könyvtárnak a sárospataki kötetek tárolásáért, gondozásáért az orosz restitúciós törvény értelmében – hangzott el a visszaadási törvény orosz felsőházi jóváhagyása alkalmával január 25-én.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik