Élet-Stílus

Történelmi jelentőségű a sárospataki könyvek visszaadása

Történelmi jelentőségű és precedens értékű döntésként értékelte Vass Lajos, a kulturális minisztérium politikai államtitkára, hogy az orosz alsóház pénteken végleg jóváhagyta a sárospataki református kollégium könyvtárából származó kötetek visszaadását.

Az államtitkár reagálásáról Olt Boglárka, a tárca sajtófőnöke tájékoztatta az MTI-t. Elmondta azt is, hogy Vass Lajos, aki a magyar-orosz restitúciós vegyes bizottság magyar tagozatának társelnöke, rámutatott: eddig csak egyéni méltányosságból adtak vissza tárgyakat az egykori tulajdonosoknak. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a restitúciós törvényt most alkalmazták először: Oroszország ebben az esetben származtat vissza első ízben a második világháború során “elszármazott” kulturális értéket egy külföldi országnak.

“A gesztusok politikája eredményezte, hogy szellemi örökségünk ezen része visszakerülhet Magyarországra” – fogalmazott az államtitkár. Vass Lajos szerint a sárospataki könyvek visszaszármaztatását elősegítették a javuló orosz-magyar kulturális kapcsolatok, így a most véget ért magyarországi orosz, illetve az oroszországi magyar kulturális évad.

A 450 tagú dumában 345 képviselő szavazta meg harmadik olvasatban is az 1945-ben a Szovjetunióba vitt könyvritkaságok, köztük ősnyomtatványok visszaadásáról szóló törvénytervezetet, míg 53 honatya, ellenezte; tartózkodás nem volt. A törvény még a felsőház áldására szorul, majd Vlagyimir Putyin elnök aláírásával léphet hatályba.

A Nyizsnyij Novgorod-i Lenin Könyvtár már minden előkészületet megtett a kötetek visszaszállítására, hogy az Putyin február végén, március elején esedékes magyarországi látogatására megvalósulhasson. A most egyetlen képviselői megjegyzés nélkül végleg elfogadott törvénytervezetben nem szerepel a kötetek száma. Az első olvasatban július elején elfogadott szöveg 134 kötet visszaadásáról szólt. A Lenin Könyvtárban azóta még egy kötetet megleltek és besoroltak a hazakerülők közé. Dienes Dénes sárospataki könyvtárigazgató szerint magyar szakemberek az 1990-es években 146 kötetet azonosítottak Nyizsnyij Novgorodban.

A Lenin Könyvtár egyébként a tárolási-gondozási költségek törvényben előírt megtérítése mellett a múlt év végén támogatást kapott a magyar kormánytól a kötetek digitalizálásához is. Emellett a Mol Rt. frissen létrehozott oroszországi alapítványa szerdán közel egymillió dollárt adományozott két múzeum helyreállításához a Voronyezsi területen, amelynek megszállásában a második magyar hadsereg is részt vett 1942 nyarától 1943 eleji megsemmisüléséig. Egy új katalógus számba vette azokat a műtárgyakat, amelyeket magyar katonák szállítottak el az osztrogozsszki múzeum pincéjéből – mondta Natalja Kompaore igazgatónő.

A második világháború végén a sárospataki könyvtár 172 olyan kötete tűnt el, amelyet budapesti bankokban őriztek. Orosz álláspont szerint a visszavonuló németek hurcolták el a köteteket, majd szovjet csapatok Berlintől északra rájuk bukkantak, s egy átcsoportosítás nyomán magukkal vitték őket Gorkijba, a mai Nyizsnyij Novgorodba. Magyar szakértők szerint viszont a szovjetek közvetlenül vitték el a köteteket a budapesti bankokból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik