Belföld

Mutatjuk az eminens és a rosszul teljesítő fideszeseket

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Egyes megyei jogú városokban a kormánypártok által támogatott jelöltek látványosan alulteljesítettek, másutt viszont népszerűbbek voltak, mint a Fidesz.

Megnéztük, hogy a 25 megyei jogú városban miként teljesítettek a kormánypártok polgármesterei a saját jelölő szervezetükhöz képest. Az eredmény annyiban kissé csalóka, hogy polgármesterjelöltként egyes szereplőknek egy vagy két kihívójuk akadt, másoknak akár féltucatnál is több riválissal kellett szembenézniük. Ennek ellenére sokat elárul az egyes kormánypárti politikusok súlyáról, beágyazottságáról, városvezetői munkájáról, hogy miként szerepeltek a Fidesznek az adott megyei jogú városban elért európai parlamenti – azaz tisztán listás – eredményéhez képest.

Akadtak néhányan, akik látványosan túlteljesítették a pártjuk eredményét. Zalaegerszegen például a regnáló fideszes polgármester messze jobb eredményt ért el az önkormányzati választáson, mint az a zalai vármegyeszékhelyen a Fidesz-KDNP európai parlamenti listájára leadott szavazatok arányából adódna. Balaicz Zoltán vasárnap a polgármesterjelöltekre leadott szavazatok 73,08 százalékát szerezte meg, ez közel 26 százalékponttal több, mint a Zalaegerszegen a Fidesz EP-listájára leadott szavazatok aránya (47,25 százalék).

Még ennél is nagyobb volt a különbség Székesfehérváron, ahol Cser-Palkovics András egy 74,11 százalékos győzelemmel biztosította be magának az újabb öt évet a város élén, miközben a Fidesz európai parlamenti képviselőinek listájára a szavazatok 40,79 százalékát adták le – ez több mint 33 százalékpontos különbség.

Szintén a fideszes EP-listához képest látványosan felülteljesítő kormánypárti vagy kormánypárti támogatással indult polgármesterjelöltek közé tartozik Szita Károly (Kaposvár), Szarvas Péter (Békéscsaba) és Hernádi Ádám (Esztergom) is.

Akadtak azonban olyan jelöltek is, akik a fideszes EP-szerepléshez képest rosszabb eredményt értek el. Lenkai Nóra Szombathelyen a polgármesterjelöltekre adott szavazatok alig több mint 30 százalékát kapta, ez közel 11 ponttal kevesebb, mint pártja EP-listás eredménye ebben a városban. Hasonlóan rosszul szerepelt Dézsi Csaba András is Győrben, míg a szegedi Fülöp László egy már eleve rossz Fidesz-szereplést múlt alul.

Azok a fideszes jelöltek, akik rosszabbul szerepelek a saját városukban, mint a kormánypárti EP-lista, általában el is vesztették a polgármesteri címért vívott küzdelmet. Ugyanakkor az egyik alulteljesítő kormánypárti jelölt mégis örülhetett: Vágner Ákosra Egerben a szavazatok 35 és fél százaléka érkezett, ami kicsivel több mint 2 százalékponttal gyengébb, mint a Fidesz EP-lista egri eredménye. Ám Vágner így is a legtöbb voksot kapta polgármesterjelöltként a hevesi vármegyeszékhelyen.

Eredmények
Önkormányzati választás
Részletes eredmények
Európai parlamenti választás
Részletes eredmények

Ajánlott videó

Olvasói sztorik