Belföld

Borkai Zsolt: Ha választanom kellene Szájer Józsefé és a saját botrányom között, a sajátomat választanám

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Az ATV Heti Napló című műsorának adott interjút Borkai Zsolt korábbi győri polgármester, aki a Fidesz színeiben vezette a várost, egészen a 2019-es szexbotrányáig. Az általa csak „hajókuplerájként” emlegetett incidens után a saját értékelése szerint bűnbakot csináltak belőle, a kormánypártok elengedték a kezét, és bár újraválasztották az önkormányzati választáson, rövidesen lemondott, a helyét a fideszes Dézsi Csaba vette át.

Borkai körül sokáig csend volt, május végén viszont váratlanul visszatért a hírekbe, amikor a Győri Atlétikai Club elnökének választották. Ezt követően mondta el, hogy újra bizsergést érez, most pedig az ATV-nek szellőztette meg, hogy visszatérne a politikába. A vágatlanul leadott beszélgetés sugárzása előtt már kiderült néhány részlet az interjúból, például hogy Borkai függetlenként vágna neki a jövő évi önkormányzati választásnak, illetve hogy kit gyanúsít a szexvideók kiszivárogtatásával.

Kezdésként arról beszélt Borkai, hogy nem akart interjút adni, ám miután kinevezték a GYAC élére, hirtelen ismét az érdeklődés középponjátban találta magát. Életének azt a szakaszát már lezárta, nem is akart róla beszélni soha többet, most mégis úgy döntött, hogy utoljára megteszi, hogy aztán végérvényesen új fejezetet nyithasson az életében. A korábbi polgármester felidézte, hogy Kubatov Gábor Fidesz-pártigazgatónak köszönhetően már a választás előtt 10-11 nappal tudta, hogy nyilvánosságra fognak kerülni az adriai jachton készült felvételek, azt is elmondták neki, hogy pontosan melyik nap fog a botrány kirobbanni.

Kurvák, korrupció és drog

– idézte fel, hogy miként vázolták neki az ügy várható tálalását.

Elmondta, hogy a Fideszben voltak, akik már a botrány előtt is tudtak az ügyről, és arról is volt tudomása, hogy egyesek próbálkoztak zsarolással is, de ő nem vette komolyan az egészet, nem gondolta, hogy ebből „ekkora buli lesz”, főleg azért, mert kezdetben nem tudta, hogy videó is van. Kubatov telefonhívása után ugyanakkor elkezdte felkészíteni a családját arra, hogy mi várható.

A jobboldali média mellém fog állni

– mindössze ezzel tudta nyugtatni őt Kubatov a botrány kipattanása előtt.

Mint mondta, nem azért indult el végül a választáson, mert a Fidesz vezetése azt mondta neki, hanem mert akkora támogatottságot sejtett maga mögött Győrben, hogy eszébe sem jutott, hogy a botrány bármit befolyásolhat. „Naiv voltam” – vallotta be.

Állítása szerint a rendőrségen látta először a videókat, amikor elkezdődött a szivárogtatás „az Ördög ügyvédje”-blogon, nem indította el egyik felvételt sem. Képtelen volt rá, ahogy a felesége is. Biztos benne, hogy az ellenzék szivárogtatta ki a felvételeket, ám szerinte két hibát is elkövettek:

  • túl korán jöttek ki vele.
  • és „túl sok mocskot” dobtak rá.

Megerősítette, hogy továbbra is a DK-s Czeglédy Csabát sejti a szivárogtatás mögött (ahogy az ügyészség is, hiszen Czeglédy vádlottként már bíróság előtt áll az ügyben), de elismeri, hogy ez csak megérzés, bizonyítékai nincsenek.

A jövővel kapcsolatban úgy fogalmazott, ilyen többet nem lesz, „lányokat nem viszünk a hajóra”. Mint mondja, most már képes humorosan kezelni a történteket, szerinte máshogy ezt ennyi idő után nem is lehet. „Nem tudnak fájdalmat okozni, nem tudnak szégyent okozni” – fogalmazott. Elmesélt egy esetet, amikor az egyik hazai tévécsatorna interjút akart vele készíteni, ő pedig tudta, hogy a téma a botránya lesz. Elmondása szerint azzal a feltétellel vállalta az interjút, ha ő választhatja ki, hogy melyik képpel illusztrálják az anyagot: azzal, amelyen felfújt óveszerekkel dobálják a győri városházán, vagy azzal, amelyiken a hajón látható, amint átkarol két lányt.

Leszögezte, hogy ez volt az első és egyetlen alkalom, amikor lányokat is hívtak a hajóra magukkal, ám amikor odaért Trogirba, jól tudta, hogy prostituáltak is lesznek a fedélzeten. Itt tette hozzá, hogy a köztük lévő ikerpár legjobb barátnőjének a férje most a vádlottak padján ül zsarolás miatt.  Arra a kérdésre, hogy ebben a helyzetben hogyan engedhették meg maguknak, hogy bárki felvételeket készítsen a hajón, azt mondta, nem engedték meg, csak nem vették el a telefonokat. Hülyék voltak és nagyon piások – mondta. Arra a kérdésre pedig, hogy amikor megtudta, hogy léteznek a felvételek, eszébe jutott-e, hogy színt valljon a feleségének, azt mondta, nem, mert biztos volt benne, hogy nem derül ki, és „amit nem tud, az nem fáj”.

Ma Magyarországon a bankrablóknak is megbocsát az ország (…) Az én ügyem mitől nagyobb vagy kisebb?

– teszi fel a kérdést, az emberekre bízva végül az ítéletet, akik vagy megbocsátanak neki, vagy nem.

A Győri Atlétikai Clubnál történt kinevezésére rákanyarodva Borkai azt mondta, egyértelműen visszatérésről van szó, még úgy is, hogy alapvetően azért kötött ki az elnöki székben, mert megkeresték, nem ő hajszolta a pozíciót. Megerősítette, hogy függetlenként szándékozik indulni jövőre a győri polgármesteri székért, már csak azért is, mert a Fidesszel mára gyakorlatilag nincs semmilyen kapcsolata. A kormánypárt hozzáállása ugyanakkor szerinte érthető. Úgy érzi, tartozik azoknak a győrieknek, akik a botránya ellenére is megválasztották, úgy érzi, cserben hagyta őket, amikor szinte azonnal lemondott. Értük és Győrért akar indulni jövőre, és határozottan nem azért, hogy elégtételt vegyen Dézsi Csabán.

Arra a kérdésre, hogy Szájer József botrányánál érzett-e elégtételt, azt mondta, nem teljesen biztos benne, hogy az nagyobb botrány volt, de ha választania kellene, a kettő közül így is a sajátját választaná. Arról is beszélt, hogy a brüsszeli orgián lebukó Szájert a homoszexualitás elfogadását hirdető ellenzék kevésbé támadta.

Azzal kapcsolatban, tart-e attól, hogy a saját jelöltet indító Fidesz a szexbotránnyal fogja támadni a kampányban, azt mondta, ennél jobban már nem alázhatják meg,

Borkai Zsolt most a nullán van, nincs félnivaló, nincs miről beszélgetni

– zárta az interjút.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik