Belföld

Borkai Zsolt lemond Győr polgármesterségéről

Borkai Zsolt, Győr polgármestere pénteki hatállyal lemond — derül ki a politikus leveléből, amely szerkesztőségünkhöz is eljutott, és amely a Győrplusz oldalon elolvasható.

A Fideszből már kilépett, korrupciós és orgiabotrányba keveredett városvezető lemondását azzal indokolja, hogy levonta a konzekvenciákat és vállalja a felelősséget, nem szeretné személyével hátráltatni a város fejlődését.

Borkai – a róla készült szexvideó, illetve az üzleti köreinek gyanús ügyeiről szóló cikkek megjelenése után – október 13-án szűk többséggel megnyerte a győri polgármester-választást. A közgyűlés alakuló ülését csütörtökön tartják, Borkainak itt esküt kell tennie, és csak ezt követően, péntek 16 órai határidővel mond le a polgármesteri tisztségről. Ez esetben az időközi önkormányzati választást a választási bizottság a mandátum megüresedésétől számított 120 napon belülre tűzi ki, így addig egyik, szintén csütörtökön beiktatott alpolgármestere helyettesítheti. Feltehetően ez magyarázza a döntés időzítését.

A 24.hu már az önkormányzati választás előtt megírta, hogy a Fidesz vezetőinek elvárása, hogy ha győz is a voksoláson, Borkainak heteken belül le kell mondani posztjáról:

Győri királyfiból erkölcsi és politikai koldus: Borkai útja a lakótelepről az aranyon át a biztos bukásig
Ha győz is a vasárnapi választáson, heteken belül le kell mondania Borkai Zsoltnak, ezt várják tőle a Fidesz vezetői. Portré az olimpiai bajnok polgármesterről, akinek a vesztét a mögötte álló üzleti kör okozhatta.

Ennek ellenére – hiába volt nyilvánvaló, hogy az orgiákról készült felvételek és az időközben feltárt, illetve részben felidézett gyanús ügyletek lenullázták a tekintélyét – ő a választás után azt jelentette be, hogy csak a Fideszből távozik, a várost a következő öt évben is vezetni kívánja.

A politikus, egykori olimpiai bajnok tornász, a MOB korábbi elnöke a győrieknek címzett levelében most azt írja:

Tudom és remélem, hogy mindenki számára hamarosan kiderül, hogy a rágalmak egy kivétellel egy hamis blogon megjelenő hazug információk sokasága, amit a sajtó is ellenőrizetlenül átvett. Sajnos az online felületeken és a közösségi médiában megjelenő információkat – annak igazságtartalmát meg sem kérdőjelezve – sokan tényként kezelik. Ezzel akaratlanul is kiszolgálják a háttérben megbújó karaktergyilkosságot elkövetők szándékát. Ma én vagyok a célpont, holnap más lesz, amíg a hazug hírterjesztésnek, tényként feltüntetett rosszindulatú feltételezéseknek senki nem szab határt.

Kitér arra is, hogy a róla információkat közlő blog mögött biztosan nem egyetlen ember áll.

Ne gondolják, hogy ez egy ember bosszúja, nem létezik az ördög ügyvédje. Véleményem szerint ez egy gondosan kitalált, profin előkészített csapda volt, melytől vélhetően komoly politikai vagy anyagi előnyöket reméltek. Egy általam valóban elkövetett, elsősorban a családomat megbántó cselekedetemre építettek rá minden hazugságot, hogy az hihető legyen. Amit valóban tettem, arra nem vagyok büszke, és mindenkitől elnézést kell kérnem, aki e miatt csalódott bennem. Sokszorosan megbűnhődtem érte – de minden más mocskolódás alaptalan rágalom. Sportember vagyok, sohasem drogoztam és korrupt sem vagyok. Az említett utazáson saját költségen vettem részt, ennek megvolt a fedezete, nem loptam és nem csaltam.

Szerinte politikai ellenfelei a választás tisztaságának megkérdőjelezésével a város működését is lehetetlenné akarták tenni, húzták az időt, ezért számoltatták kétszer is újra a szavazatokat. Ráadásul nemcsak ő, hanem családtagjai is is „céltáblává” váltak, aminek nem szeretné kitenni őket. Levelét azzal zárja:

Kívánom, hogy a jövőben olyan ember vegye át a székemet, aki érdemes szeretett városunk vezetésére.

Ahogy várható volt, a kormánypárt vezetése finoman szólva sem bánja Borkai lemondását, a Miniszterelnökség vezetője, Gulyás Gergely a kormányülés szünetében Karácsony Gergely főpolgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatón így kommentálta a hírt:

Heuréka!

Kiemelt kép: 24.hu / Ivándi-Szabó Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik