Belföld

„Kár, hogy nem én voltam” – Czeglédy Csaba vallomásával megkezdődött az „Ördög ügyvédje”-ügy tárgyalása

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A Veszprémi Járásbíróságon kedden délelőtt Czeglédy Csaba, DK-s politikus vallomásával megkezdődött az úgynevezett „Ördög ügyvédje”-ügy tárgyalássorozata. Az eljárás Borkai Zsolt egykori fideszes győri polgármester szexvideóinak 2019-es nyilvánosságra hozatala miatt indult.

Büszke lennék, ha én követtem volna el. Bárki csinálta, zseniális volt. Kár, hogy nem én voltam

– mondta a nyilvánosságra hozatallal megvádolt Czeglédy a bíróságon.

Farkas Norbert / 24.hu

A büntetőeljárás több szokatlan fordulat után jutott el a bírósági tárgyalásig, és ezek a fordulatok eddig nem az ügyészség szándékai szerint alakultak.

A Veszprémi Járásbíróság egy éve, 2022 márciusában egyszer már elmarasztalta Czeglédyt és vádlott-társát. Az ügyészség vádirata alapján kilencrendbeli, különleges személyes adattal való visszaélésben mondta ki bűnösnek a politikust, akit ráadásul egymillió forintos pénzbüntetés megfizetésére is köteleztek. Csakhogy, miután az ügyészség azt állította, hogy egyszerű megítélésű ügyről van szó, a döntés tárgyalás nélkül kiadott büntető végzés formájában született. Ezt azonban a járásbíróság fél évvel később, 2022 szeptemberében teljes egészében hatályon kívül helyezte, és elrendelte a tárgyalás megtartását.

2019 októberében, kevéssel az önkormányzati választás előtt „Az Ördög ügyvédje” nevű blog a kampányt erősen tematizáló botrányt robbantott ki azzal, hogy közzétette egy olyan videó részleteit, amelyen az akkori győri polgármester és baráti társasága volt látható egy adriai jachtozós orgián. A blogon olyan információk is megjelentek, amelyek gazdasági visszaélésekről, korrupcióról szóltak. Borkai ennek ellenére megnyerte a polgármester-választást, de a helyzete tarthatatlanná vált, és le kellett mondania hivataláról.

A vádirat szerint Czeglédy kérésére a II. rendű vádlott, H. Cs. 2019. szeptember 4-én hozott létre egy Facebook-profilt a saját nevével, majd azon keresztül 2019. október 2-án egy Facebook-oldalt, amelynek megnevezését két alkalommal is megváltoztatta. Az ügyészség szerint Czeglédy kérésére H. Cs. vagy egy ismeretlen másik személy szeptember 22-én egy Pornhub-fiókot és három webhelyet is létrehozott abból a célból, hogy azokon nyilvánosságra hozzák azokat az adriai-tengeri hajóúton készített kompromittáló felvételeket, amelyeket az orgia egyik részvevője, egy nő rögzített 2018 májusában.

Farkas Norbert / 24.hu

A bíróság által kiadott ismertető szerint a Facebookra a közösségi oldal szigorú szabályozása miatt nem kerültek fel szexuális tartalmú felvételek, erre az oldalra a nagyobb nyilvánosság elérése miatt volt szükség. A nyomozás során egyedül itt került elő egy konkrét bizonyíték: Czeglédy bankkártyájával összesen 26 909 forintot fizettek ki a Facebook-oldal hirdetéseiért Győr-Moson-Sopron vármegye területére koncentrálva.

Czeglédy a bíróságon kijelentette, nem bűnös a szexvideók nyilvánosságra hozatalában.

Az ellenzéki politikus azt állította, hogy a nyomozás során a Nemzeti Nyomozó Iroda nem is akarta meggyanúsítani, csak az ügyészség nyomására léptek. Így azonban több fontos kérdés kivizsgálása elmaradt.

Czeglédy szerint a vád megalapozottságára jellemző, hogy miközben a Borkai-blogon összesen 30 posztbejegyzés és címváltoztatás történt, az ügyészség összesen négy IP-címet tudott beszerezni annak ellenére, hogy még Panamából is megpróbáltak adatokat kikérni. A politikus szerint a meglévő IP-címeket sem sikerült személyekhez kötni, a vádirat ismeretlenként kezeli azt a személyt, aki felrakta az internetre az adriai felvételeket, azt pedig végképp nem tisztázták, hogy neki milyen viszonya volt az ismeretlennel.

A politikus szerint a nyomozás során minden elektronikai eszközét lefoglalta és átvizsgálta rendőrség, de nem találta nyomát a videófelvételeknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik