Belföld

Karácsony Gergely döbbent „csodálattal” figyeli, mire van ideje Orbánnak válság idején

FARKAS NORBERT / 24.HU
FARKAS NORBERT / 24.HU
A főpolgármester arra reagált, hogy szeptember elsejétől több V. kerületi közterület üzemeltetése elkerült a fővárostól. A Belváros a főpolgármestert nem érti.

A Magyar Közlönyben jelent meg az az Orbán Viktor által aláírt rendelet, amely a Fővárosi Önkormányzat kezelésében lévő főútvonalak, közutak, közterületek kijelöléséről szól, pontosabban módosít egy csaknem tízéves szabályozást. Szeptember 1-jétől a rendelet töröl a listából több belvárosi közterületet is.

A Telex szerint a kezelői jog törlése ezeket a területeket érinti:

  • Arany János utca az Október 6. utca – Hercegprímás utca között
  • Bárczy István utca a Károly körút – Városház utca között
  • Báthory utca a Hold utca – Szemere utca között
  • Báthory utca a Vértanúk tere – Szemere utca között
  • Gerlóczy utca a Károly körút – Városház utca között
  • Hercegprímás utca a Arany János utca – Bank utca között
  • Hold utca a Bank utca – Báthory utca között
  • Honvéd utca a Szent István körút – Báthory utca között
  • József nádor tér a József Attila utca – Szende Pál utca által határolva
  • Nádor utca a Vértanúk tere – József Attila utca között
  • Petőfi tér a Március 15. tér – Apáczai Csere János utca által határolva
  • Podmaniczky Frigyes tér
  • Szemere utca az Alkotmány utca – Szent István körút között
  • Szervita tér a Petőfi Sándor utca – Bécsi utca által határolva
  • Városház utca a Bárczy István utca – Gerlóczy utca között
  • Vértanúk tere
  • Vörösmarty tér
  • Apáczai Csere János utca a Petőfi tér – Szende Pál utca helyett Petőfi tér – Wekerle Sándor utca között.

Így a főváros többek között a Városháza utcát is elvesztette, ahol a főpolgármesteri hivatal épülete áll. Karácsony Gergely Facebook-oldalán reagált a döntésre. A főpolgármester ironikusan azt írta, döbbent „csodálattal” figyeli, mire van ideje a kormányfőnek válság idején.

Évtizedes csúcson az infláció, a sztratoszférában az élelmiszerárak, milliók szoronganak a hamarosan érkező energiaszámláik miatt, sok-sok ezer családnak okoznak gondot az iskolakezdés költségei, a tanárok sztrájkra készülnek, mert már végképp elegük van, ellátási gondok a benzinkutakon, kisvállalkozók tízezreinek okoznak bizonytalanságot az adóemelések, éppen felélik a jövőt azzal, hogy tarvágásra ítélik az erdőinket, a magyaroknak járó uniós pénz pedig továbbra sem érkezik – és akkor mivel foglalkozik a kormány?

Költői kérdését meg is válaszolja.

Azzal, hogy éjszakai rendeletben, mindenféle egyeztetés nélkül, a legelemibb tájékoztatási kötelezettséget is mellőzve terek után most utcákat vesz el a fővárostól.

A főpolgármester arra számít, hogy ezeket

aztán odaadja annak az V. kerületnek, amelynek ingatlanhasznosítási gyakorlatát úgy szokták jellemezni: a Rogán-modell…

Karácsony Gergely szerint a komány jobban tenné, ha ezt a nagy jogszabályalkotási hevületet és kreativitást a megélhetési válság kezelésére fordítaná.

Azt kormányzásnak lehetne nevezni. De ezt?

A hvg.hu emlékeztet rá, a listán szerepel a Podmaniczky és a Vörösmarty tér is, amelyeket korábban már állami tulajdonba is vettek, és a fideszes vezetésű V. kerület kezelésébe adtak, de a Széchenyi teret és a hozzá csatlakozó József Attila utcát nem említi a rendelet, ami miatt ellentétbe került a 2012-es kormányrendelet és a 2023-as költségvetés megalapozásáról szóló 2022. évi XXIV. törvény. Az e ponton meg nem változtatott régi jogszabály továbbra is fővárosi kezelésűként említi a Magyar Tudományos Akadémia előtti teret és az onnan induló utcát, míg a friss törvény állami tulajdonként és a V. kerület kezelésében lévőként.

A Belváros Karácsony Gergelyt nem érti   

A főpolgármester szavaira reagálva a Belváros Önkormányzata jelezte: a rendeletmódosítás nem „vesz el utcákat a fővárostól”, az nem jár tulajdonosváltással, vagyonátruházással.

A közterületek eddig is a Belváros Önkormányzatának tulajdonába, vagyonkezelésébe tartoztak, azok üzemeltetését is túlnyomórészt az V. kerület látta el. Az önkormányzat sajtóosztálya közleményében példaként felidézte, hogy a Városháza utca megújítását 2016-ban Belváros Önkormányzata végezte el.

A rendeletmódosítás éppen ezért a tényleges tulajdonosi helyzetnek, a tényleges kezelői gyakorlatnak való megfelelést is szolgálja.

Azzal, hogy a 17 közterület kezelése rendeleti szinten is Belváros Önkormányzatának a feladatává vált, csökkent a Főváros Önkormányzata által elvégzendő feladatok köre, kiadása.

Azt is megjegyzik, hogy 2021 őszén a Főváros Önkormányzata – a kezelése idején leromlott állapotúvá vált – Hild téri játszótér üzemeltetését önként adta át a hozzá rendelt anyagi forrás biztosítása nélkül Belváros Önkormányzatának. Ezt az eljárást Karácsony Gergely nem találta igazságtalannak, diszkréten hallgatott, Facebook-oldalán sem közölt erről bejegyzést.

A Főváros 2021 januárjában előzetes egyeztetés, tájékoztatás nélkül 3000 kukát szerelt le Budapesten, a saját hatáskörébe tartozó köztisztasági feladatokat áttolta a kerületek önkormányzataira, amelyek saját munkaerővel, saját költségvetésükből kényszerülnek a mai napig a Főváros helyett dolgozni – tették hozzá.

Belváros Önkormányzata felidézte, kiemelt figyelmet fordítanak a közterületek színvonalas üzemeltetésére, a köztisztaságra, a közbiztonságra, az olyan közterület-fejlesztésre, mint a 82 új fával jóformán városi erdőként átadott Podmaniczky tér megújítása. Jelenleg az Arany János utca megújításán dolgoznak, amelynek a rendeletmódosítással az üzemeltetői feladatait is megkapták. Az utcát, ahol korábban egy fa sem volt, 2023 közepére közel 100 fás fasorral adják majd át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik