Belföld

Miután csökkentette az iparűzési adót a kormány, milliárdos támogatást adott a fideszes városoknak karácsonyra

Békéscsaba, Debrecen, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Nyíregyháza, Sopron, Székesfehérvár, Szolnok, Veszprém, Zalaegerszeg egyaránt 1,38 milliárd forintos állami támogatást kapott önkormányzati feladatok ellátására

– derül ki a december 24-én közzétett Magyar Közlönyből. Azaz azok után, hogy Orbán Viktor bejelentette, hogy a járvány okozta gazdasági károk enyhítése érdekében felére csökkentik az önkormányzatokhoz befolyó helyi iparűzési adó mértékét, milliárdos összeget utaltak ki a Fidesz vezette városoknak működésre, miközben e kategóriában egyetlen olyan város sem lelhető fel, amelyet ellenzéki városvezető irányít. (Békéscsabát független, ám az ellenzéki városvezetők szövetségeihez nem csatlakozó polgármester vezeti.)

A rendelet alapján kapnak támogatást természetesen ellenzéki vezetésű települések is, hiszen Eger például 600 millió forintot költhet az egri vár fejlesztésére, Miskolc pedig 700 milliót a miskolctapolcai fürdő üzemeltetésére. Mint látható, ezek az ellenzéki települések címzett pénzt kaptak, azaz nem költhetik szabadon működésre a támogatást, mint a fideszes városok, amelyek értelemszerűen ebből a pénzből így tudják pótolni az Orbán Viktor iparűzési adóról szóló döntése miatt kieső bevételeket.

Orbán bejelentése után sorra tiltakoztak az ellenzéki városvezetők, Karácsony Gergely főpolgármester egyenesen azt mondta, az önkormányzatiság kivégzését jelentette be Orbán.

Ugyanakkor a fideszes városvezetőknek nem volt gondja a pénzük elvételével. Szita Károly kaposvári elöljáró támogatásáról biztosította a kormányt, Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester pedig optimistán várta az állami kompenzációról szóló kormányzati egyeztetéseket.

Frissítünk!

Cikkünk publikálásakor a lényegében szabadon költhető pénzből maximum összeget kasszírozó önkormányzatokat emeltük ki, így az ominózus listáról a megyei jogú városok közül többet nem soroltunk fel, mint például a fideszes polgármesterrel (igaz, ellenzéki többséggel) működő Szekszárdot (1 milliárd) és Nagykanizsát (820 millió). Továbbá van egy olyan ellenzéki vezetésű város e körben, amely nem konkrét fejlesztésre kapott pénzt, a Salgótarjánnak utalt 400 millió azonban töredéke a fideszes településeknek juttatott pénz nagyságrendjének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik