Belföld

Több kerületben is bőven túllépte a határértéket a patkányfertőzöttség

A Népszava szerint nem véletlen, hogy a főváros nem akarta nyilvánosságra hozni a budapesti patkányfertőzöttséget, egyes helyeken ugyanis a megengedett sokszorosát mérték. A lap közérdekűadat-igényléssel kérte ki a vonatkozó statisztikákat és a következő eredményeket kapta:

  • a VII. kerületben 2018 januárjában a határérték két és félszeresét, októberben az ötszörösét mérték
  • a XX. és a XXIII. kerületben 2016-ban még jóval a határérték alatt volt a fertőzöttség, 2018-ban viszont a megengedett 17 helyett 30 helyen észleltek patkányt
  • Újpesten a 2016-os 14 után 2018-ban 20 mérési helyszínen volt rágcsáló
  • a VI. kerületben 2017-ben a hatátérték négy és félszeresét mérték, ott tavalyra egy kicsit javult a helyzet, de tavaly még mindig a megengedhetőnél háromszor több helyen találtak patkányt
  • a VIII. helyen az elfogadható 9 helyett 21 helyen volt patkány 2017-ben

A városháza a kiugró adatok alapján megjegyezte a lapnak, hogy ahol az észlelés meghaladta a határértéket, a kormányhivatal újabb kezelésre szólította fel a vállalkozót, amíg a fertőzöttség a megengedett szintre nem süllyed. De azt nem közölték, hogy a pótmérések milyen eredményt hoztak.

A Bábolna Bio tudomása szerint az ő ideje alatt egy hónapban sem haladta meg a határértéket a patkányfertőzöttség – írta a lap érdeklődésére a cég. Azokban a hónapokban, amelyekben az első mérés határérték feletti adatot hozott, a kormányhivatal és a Bábolna Bio szakemberei végigjárták a helyszíneket, és mérget helyeztek ki, majd egy hét múlva a fogyás alapján állapították meg a hivatalos adatot, erről jegyzőkönyv is készült A visszaellenőrzések során mért adat egy esetben sem haladta meg a megengedett határértéket – állította a vállalat. A kft. szerint ezt az is bizonyítja, hogy a kormányhivatal jelzése alapján a főváros minden hónapban kifizette a Bábolna Bio szolgáltatását, márpedig ennek a feltétele a szerződés szerint az volt, hogy a patkányészlelések kormányhivatal által mért száma ne haladja meg a határértéket.

Sajnos a patkányok nem ismerik a budapesti kerülethatárokat
Politikai demonstrációnak jó, de nem hatékony, ha egy önkormányzat saját maga próbálja kezelni a patkányok elszaporodását.

Kiemelt képünk illusztráció, fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik