Élő Belföld

Az MSZP egyhangú döntést hozott, a Jobbik megmagyarázta

Magyarországon részvételi rekorddal zárult európai parlamenti választás, amelyen a Fidesz a várakozásoknak megfelelően fölényes győzelmet aratott, a választók 52 százaléka szavazott a kormánypártra. Az ellenzéki oldalon annál nagyobb meglepetések születtek, a Demokratikus Koalíció 16 százalékot, a Momentum közel tíz százalékot szerezve előzte meg az MSZP-t és a Jobbikot, utóbbi két párt így csak egy-egy képviselőt küldhet az EP-be. Az LMP a küszöb alatt maradt, a párt elnöksége lemondott.

Semjén Zsolt csak egy kávét kér

Interjúztunk a KDNP-elnökével, Semjén Zsolttal, amiről hamarosan hosszabb videót is közlünk. Elöljáróban annyit, hogy megkérdeztük a miniszterelnök-helyettest, hogy mit szól ahhoz, hogy ismét Gyurcsány Ferenc lesz az ellenzék vezére:

Csak egy kávét kérek

– mondta kedélyesen, joviális mosollyal Semjén Zsolt, aki azzal fejelte meg a szavait, hogy ez a Fidesz-KDNP számára a legjobb forgatókönyv. És széles mosolyát elnézve, ezt maximálisan el is hittük.

Jávor Benedek: Ezt az eredményt nem láttuk jönni

A vasárnapi EP-választás egyik vesztese minden bizonnyal Jávor Benedek, a Párbeszéd uniós képviselője lesz. Jávor volt az egyik legaktívabb ellenzéki zöld ügyeket is felvállaló képviselő Brüsszelben, de az MSZP-P közös lista gyenge szereplése miatt nem tud újrázni. Jávor azt mondta, az előrejelzések alapján nem számítottak erre az eredményre. Gratulált a jól szereplő ellenzéki pártoknak, a DK-nak és a Momentumnak, ugyanakkor azt is felemlegette, hogy már előre tudható volt, hogy a közös ellenzéki stratégia hiányában akár 14 mandátumos Fidesz-győzelem is születhet.

Beszédes grafikonon a zöldek feltámadása

A Europe Elects egy egyszerű, de látványos grafikonon mutatja meg, hogyan nőtt meg ugrásszerűen a zöldek támogatása Európában, úgy, hogy 2017 közepén mélyponton voltak, de most már jobban állnak, mint 2014-ben.

98 százalékos feldolgozottság: 52,3 százalékon a Fidesz

A Magyar Nemzet értesülései szerint 98 százalékos feldolgozottságnál a Fidesz-KDNP 52,3 százalékkal vezet az EP-választáson.

Második helyen 16,3 százalékkal a DK áll, harmadik a Momentum 9,7 százalékkal. A negyedik hely az MSZP-Párbeszéd szövetségé (6,6 százalék), ötödik pedig a Jobbik 6,5 százalékkal.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Vágó István: Végtelenül boldog vagyok

Egymás után érkeznek a politikusok és a vendégek a DK eredményvárójára. Nemrég futott be Czeglédy Csaba, Lang Györgyi, Vadai Ágnes és Vágó István is. Utóbbit sikerült elkapnunk egy kérdésre, Vágó azt mondta, végtelenül boldog, hogy a legfrissebb hírek szerint pártja 16,3 százalékon áll.

Az Európai Néppárt már holnap tárgyalna

Esther de Lange, az Európai Néppárt egyik alelnöke újságíróknak azt mondta, a jobbközép politikai erőnek nagyon jó esélye van arra, hogy a legnagyobb csoportot alkossa az Európai Parlamentben, és ez felruházza őket annak felelősségével, hogy kezdjenek tárgyalásokba – írja a Politico.

A politikus hozzátette, hogy szűkül a politikai közép az EP-ben, és nő a töredezettség, de a Néppártnak stabilitást és európai megoldásokat kell nyújtania. Ezért már holnap elkezdik a tárgyalásokat.

Elképesztő ováció fogadta a Magyar Nemzet mandátumbecslését a Momentumnál

Pillanatok alatt megtelt a nagyterem a Dürer Rendezvényházban, amikor megjelent a tévéképernyőn a Magyar Nemzet mandátumbecslése, amely alapján a Momentum az MSZP-t és a Jobbikot is megelőzve két mandátumot nyerhet a választásokon. Cseh Katalin nevét skandálták az összegyűltek, a politikus pedig meg is jelent a terem közepén.

Fotó: Mohos Márton /24.hu

A második helyre szorult lengyel ellenzék szerint ez csak az út kezdete

Az eddigi adatok szerint Lengyelországban a széles körű ellenzéki szövetségnek sem sikerült a kormányzó Jog és Igazságosság párt fölé kerekedni. Az EP-választási szereplésüknek abból a szempontból is van jelentősége, hogy októberben nemzeti választást rendeznek az országban. A Politico idézi Grzegorz Schetynát, a jobbközép Polgári Platform párt vezetőjét, aki szerint ez a meccs első félideje volt.

Óriási lépést tettünk előre, felépítettük az Európai Koalíciót. Ez a mi hatalmas sikerünk, és ez csak az út kezdete

– fogalmazott, hozzátéve, hogy a cél, hogy egyben tartsák a szövetséget.

A Párbeszéd tragédiaként értelmezi az eredményt

Mindenki számára tragédia a várható választási eredmény – mondta a Hvg.hu-nak Barabás Richárd, a Párbeszéd elnökségi tagja azt követően, hogy az értesülések szerint az MSZP és Párbeszéd alkotta pártlista csúfosan leszerepelt. Szerinte a rossz eredmény oka az, hogy az EP-kampány folyamatos közvélemény-kutatásként működött. A politikus hozzátette: el kell feledni a pártlogókat, és az egyenlőségen alapuló együttműködés működhet az ellenzéki oldalon.

Fotó: Bielik István /24.hu

Kurz megerősítve érzi magát

Sebastian Kurz osztrák kancellár vasárnap esti nyilatkozata szerint megerősítve érzi magát, miután az előrejelzések szerint pártja képes volt elsöprő győzelmet aratni vasárnap, egy héttel a kormánykoalíció összeomlása után.

Az előrejelzések szerint az Osztrák Néppárt (ÖVP) a szavazatok 34,5 százalékát szerezhette meg, jelentősen megelőzve a Szociáldemokrata Pártot (SPÖ), amelynek 23,5 százalékot jósolnak. A harmadik helyen, a voksok várhatóan nagyjából 17,5 százalékával az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), az ÖVP eddigi koalíciós partnere végezhetett.

Hétfőn az osztrák parlamentben bizalmi szavazást tartanak Sebastian Kurz ellen. A kancellár vasárnap este azt mondta támogatói előtt:

bármi is történik holnap és az azt követő napokban, dacolni fogunk mindennel, ami az utunkba jön, és megerősödve fogunk ebből kikerülni.

A Mi Hazánk eredményvárója a legcsaládiasabb eredményváró ma

Talán ma a kontinensen máshol nincs is, legfeljebb Angliában, ilyen családias eredményváró. Az egészet úgy képzeljék el, mintha a József körúton az egyik üzlethelyiséget nem kocsmává, hanem irodává alakították volna át: egy terem, galériával. Lent a tévéstábok, a TV2 és a Hír TV rendezkedett be, fent az újságírók jókedélyűen beszélgetnek, gépelnek, míg a galéria végén elparavánozva a Mi Hazánk munkatársai és Dúró Dóra várja az eredményeket.

Toroczkai László pártelnök, egyben EP-s listavezető érkezése csak az este 11 órai, a hivatalos eredmények nyilvánosságra hozatala utáni sajtótájékoztatóra várható.

Jobbik-szóvivő: A legnagyobb siker a párt megmaradása

Jobbik megmaradását nevezte a legnagyobb sikernek a vasárnapi európai parlamenti választás estéjén  az ellenzéki párt szóvivője, mondván,

a Fidesz el akart törölni minket a föld színéről, de ez nem sikerült.

Szilágyi György kijelentette, minden eredménynek örülnek, hiszen a párt létét veszélyeztető időszak volt az elmúlt egy év, „hiszen a Fidesz mindent megtett azért, hogy elsöpörjön minket az útból”.

Azt mondta: ha alatta is maradna EP-választási eredményük a tavaly tavasszal, az országgyűlési választáson elértnek, a legerősebb ellenzéki párt marad a Jobbik.

Az utóbbi állítást kissé árnyalja az alábbi cikkünk:

Óriási átrendeződés lehet az ellenzéki oldalon
A hivatalos eredményekre 11 óráig várni kell, de a Magyar Nemzet közzétette a 36 százalékos feldolgozottságnál mért részeredményt, amihez nagyon

Portugáliában is a szocialisták nyertek

Ahogy Spanyolországban, úgy a szomszédos Portugáliában is a szocialisták nyerhetik az EP-választás. A CESOP-UCP exit pollja szerint a Szocialista Párt (Partido Socialista) 30-34 százalékkal győzött, mögöttük 20-24 százalékkal a szociáldemokraták és 9-12 százalékkal a szélsőbaloldaliak végeztek.

Donáth Anna: Elégedett lennék egy mandátummal is

A Momentum EP-listájának második helyezettje, Donáth Anna szerint már az is nagy dolog, ha legy képviselője lesz a pártnak az Európai Parlamentben. Ha két képviselőjük is bejut – azaz ő maga is –, az a ráadás lenne:

Sem megijedni, sem elfutni nem fogok a feladat elől, ha én is bekerülök

– mondta.

Fotó: Mohos Márton /24.hu

Utalva arra, hogy a Momentum volt az egyedüli párt, ahol két nő vezette a listát, szerinte ma már a magyar választók is jobban elfogadják, ha női politikusokat látnak, de azt is hozzátette:

Nőként még mindig háromszor-négyszer annyit kell bizonyítanunk, hogy a képességeinket elhiggyék

de szerinte az is látszik, hogy a fiatalabb generációk számára már nem kérdés, hogy a nőknek is helyük van a politikában. Tőle is megkérdeztük, mi a három legfontosabb ügy, amit képviselni szeretne: elsőként azt jelölte meg, hogy az uniós fejlesztési pénzek valóban azoknak jussanak, ahol szükség van rájuk; a második az lenne, hogy megmutassák, Magyarország nem egyenlő Orbán Viktorral, és igenis fontos az itt élőknek a jogállam, a harmadik pedig az európai ügyészséghez való csatlakozás.

Az eddigi egyetlen szélsőjobbos siker ki is csinálta Macron álmait Európa vezetésére

Azért nehéz nem belátni, hogy hiába akarjuk vezetni Európát, ha otthon megver minket egy euroszkeptikus párt. Ez Emmanuel Macronra is igaz, aki Orbán Viktorral állította magát szembe, amikor a saját vízióját kezdte el nyomni Európáról, és arra készült, hogy az ALDE-frakcióval kiegészülve királycsinálóként irányítja az új nagykoalíciót az Európai Parlamentben.

Ennek az első nyoma valószínűleg a csúcsjelöltekben látszik majd. Manfred Weber után a választások előtt Michel Barnier brexit-főtárgyalónak volt a legnagyobb esélye a bizottság elnöki posztjára, leginkább azért, mert Emmanuel Macron franciaként őt támogatta. Most viszont úgy állunk, hogy Weber pártja nyolc százalékpontot vesztett az előző eredményéhez képest, Barnier legfontosabb támogatotója pedig otthon kapott ki a szélsőjobbtól, ami a nagy szélsőjobboldali fenyegetés eddigi első sikerét jelenti.

Ennek következtében még az is lehet, hogy tényleg a liberális Margrethe Vestager lehet a legesélyesebb csúcsjelölt, hiszen annyira jól azért a szociáldemokraták se szerepeltek.

2 mandátumot szerezhet a Momentum, a DK 16 százalékon áll

A Magyar Nemzet értesülései alapján 88 százalékos feldolgozottságnál 53 százalékkal vezet a Fidesz-KDNP az EP-választáson. Ez 13 EP-képviselőt jelentene a kormányzópártoknak.

A második a Demokratikus koalíció 16 százalékkal, így 4 képviselőt juttathatna az Európai Parlamentbe.

A Momentum már 9 százalékos, így 2 jelöltje lenne befutó, a Jobbik és az MSZP-Párbeszéd szövetség pedig jelen állás szerint egyaránt hét százalékkal 1-1 képviselőt küldhetne Brüsszelbe.

Megjött a Villányi útra Jávor Benedek

Megérkezett az MSZP-hez a párbeszédes Jávor Benedek, aki láthatóan nem sokszor járt eddig a szocialisták központjában, mert a stábjával együtt csinált egy lendületes kört az irodaház fogadószintjén, mire megtalálta a lépcsőt a pártirodák felé.

Vágó Gábor: Jogosan büntették a választók az LMP-t

„A választók a 2018-as fiaskó után jogosan büntették az ellenzéket, kiváltképp az LMP-t” – írta a Facebookon Vágó Gábor, az LMP listavezetője azt követően, hogy a kiszivárgott adatok alapján a párt egyetlen képviselőt se küldhet az Európai Parlamentbe. A jelölt hozzátette: ugyan Európában bebizonyosodott, hogy a zöld rendszerkritikus erők tudják megállítani a populistákat, de az LMP-ben nem volt meg ehhez a hitelesség.

Ungár Péter: A választóink megbüntettek minket

A választóink megbüntettek minket. Megérdemeljük. Nem az elmúlt két hónapért büntettek minket a választók, hanem az azt megelőző 12-ért

– mondta Ungár Péter, az LMP képviselője a hvg.hu-nak arra reagálva, hogy az előrejelzések szerint a párt nagyon leszerepelt az EP-választásokon.

Mint fogalmazott, elkövették a legnagyobb hibát, amit egy párt elkövethet: csalódást okoztak a szavazóiknak, cserben hagyták őket a választások után.

Nem az ő képviseletükkel foglalkoztunk, hanem saját belső konfliktusainkkal és útkeresésünkkel. Nem kérdés, hogy rászolgáltunk a vereségre

– mondta a politikus.

Fotó: Farkas Norbert /24.hu

Cseh Katalin már most nagyon elégedett

A Momentum listavezetőjével beszéltünk röviden, aki örül a magas részvételi aránynak, úgy érzi, kihozták magukból a maximumot. Cseh Katalin szerint különösen a korrupcióellenes üzenetével fogta meg a párt a szavazókat, és továbbra is fontos feladatuknak tekinti, hogy Magyarország is csatlakozzon az Európai Ügyészséghez. Annak is örül, hogy a legtöbb mérés szerint a Momentumnak lesz képviselője az Európai Parlamentben: „Én már most nagyon elégedett vagyok” – mondta. A három legfontosabb feladatának az alábbiakat tartja: 1.) Az uniós pénzek elosztása sokkal hatékonyabban történjen; 2.) a korrupció elleni harc 3.) a klímavédelem, amely egyre sürgetőbben igényelné a közös európai fellépést.

Fotó: Mohos Márton /24.hu

Exit poll: szocdem győzelem Svédországban

A svéd köztévé exit pollja szerint 25 százalékkal vezet a Szociáldemokrata Párt (S&D), 18 százalékkal második a Mérsékelt Párt (EPP), harmadik a nacionalista Svéd Demokraták (ECR) 17 százalékkal, utánuk jön 10-10 százalékkal a Centrum Párt (ALDE) és a Zöld Párt (G/EFA).

Az MSZP két EU-képviselője bemelegített a tévéinterjúkra

Ujhelyi István és Szanyi Tibor is megjelent a Villányi úti irodaház sajtóközpontjában. Az MSZP uniós képviselői adtak egy-egy előre lebeszélt tévéinterjút, de további beszélgetésekre nem vállalkoztak a hivatalos eredményhirdetésig. Az interjúkban előkerült a vészforgatókönyv kifejezés is, ami arra vonatkozik, hogy mi van, ha az MSZP és a Párbeszéd közös listája csak egyetlen mandátumot szerezne. Ennek ellenére mindenki bízik abban, hogy a kettő mandátum mindenképp meglesz. Az viszont jelenleg valószínűnek tűnik, hogy Jávor Benedek, a Párbeszéd jelöltje nem mehet majd Brüsszelbe, mivel ő a harmadik bejutó helyet kapta a közös listán.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik