Belföld

Ezért a kétszázmillió forintos autóért kellett Magyarországra menekülnie Gruevszkinek

Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök azért kért Magyarországon menedéket, mert két év börtönre ítélték Macedóniában, a büntetését november 8-án kellett volna megkezdenie.

Távollétében négy további büntetőügy folyik ellene, de érdemes megemlíteni, hogy a kétéves büntetés azért járt Gruevszkinek, mert arra utasította a belügyminiszterét, hogy írjon ki neki egy célzott közbeszerzést egy autóra. Nem egy átlagos autóra, hanem egy kétszázmillió forintba kerülő Mercedesre, amit személyes használatra is igénybe vett.

A baki ott lehetett, hogy Gruevszkiék előbb rendelték meg a gyártól az autót, mint hogy megírták volna rá a célzott tendert, és az is hibának számított, hogy a miniszterelnök előre megmondta, melyik cégtől kell megvenni az autót, a pénzből pedig vissza is kapott. A bírósági eljáráson kiderült, hogy Gruevszki tudta, hogy rosszban sántikál, mert nem nevezte a nevén az autót, hanem úgy hívta,

A dolog, ami M-mel kezdődik.

A képen az látszik, hogy hiába került 600 ezer euróba, vagyis kétszázmillió forintba, annyira nem vigyáztak rá. Nincs például lemosva, rettenetesen poros. Persze ez régi kép, lehet, hogy később már jobban figyeltek rá.

Megkérdeztünk az autó típusáról egy Mercedes-aspergerben szenvedő ismerőst, aki azt mondta, hogy ez egy páncélozott (Werkspanzer, ahogy a gyönyörű német mondja), W221-es S-osztály, 2010 és 2013 körüli, már a facelift után. Egy ilyen autó tényleg sokba kerül, mert nemcsak a teljes teste golyóálló, de a kerekek is.

Az ehhez legközelebb álló modell, amit találtunk, még drágább is annál a majdnem 600 ezer eurónál, amit a macedónok fizettek érte. Cserébe hatliteres motorja van, több mint ötszáz lóerővel, ami kell is, mert öt tonnát nyom. Mindenki döntse el, ér-e egy ilyen limuzin két év börtönt.

Kiemelt kép: Vladimir Petreski/Twitter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik