Belföld
The concept of credit card theft. Hackers with credit cards on laptops use these data for unauthorized shopping. Unauthorized payments from credit card owners. In the hacker's secret office

Nem az ön 1315 forintjára fáj a csalók foga, annál többet akarnak

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2018. 09. 24. 16:10

Korábban a témában:

Időről időre előfordulnak – jellemzően nagy ügyfélbázissal rendelkező, nem csak távközlési, banki – szolgáltatók nevében elkövetett visszaélések, adathalász kísérletek, ezeknek az ügyfelek mellett maguk a vállalatok is kárvallottjai. Nem rég írtuk, hogy adathalász levelekkel bombáznak az OTP nevében, ami egyébként azóta is tart.

Budapest, 2017. augusztus 11.
Az OTP Bank Kálvin téri fiókjának cégtáblája.
MTVA/Bizományosi: Róka László 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.

Most pedig a Telekom nevével visszaélő spamelők árasztják el a postafiókokat, ilyesmi, hivatalosnak tűnő levelekkel:

De mit tehetünk, mi, akik megkapjuk a levelet? Mi az igazi veszély? És mit tud tenni a szolgáltató annak érdekében, hogy az ügyfeleit ne cserkésszék be a csalók?

Az adathalász levelek kiküldéséhez a csalók internetes e-mail cím adatbázisokból szerzik az elérhetőségeket, írta a Telekom megkeresésünkre. Így aztán olyan személyek, cégek is kaptak ilyen levelet, akik egyáltalán nem is ügyfeleik. Az ismerté vált levelek alapján egyértelműen kizárható, hogy az akció kifejezetten a Telekom ügyfelei ellen irányulna. A csaló levélben szereplő adatok valósak, azonban ismétlődnek, tehát nem személyre szabottak. Ezek vélhetően személyes postaládák feltörésével kerültek a csalókhoz.

Az összegek általában 1315 forintról szólnak, de több levéltípus létezik, így más összeg is előfordult már. Fontos tudni, hogy a csalás célja nem a megjelenített összeg befizettetése, hanem további postaláda jelszó és bankkártya adatok megszerzése. Ezt támasztja alá, hogy a levélben szereplő bankszámlaszámok a Magyar Telekom hivatalos bankszámlaszámai, ezért a vállalatnak külön feladatot jelent az adathalász levelek hatására tévesen átutalt összegek kiszűrése, visszautalása.

A Telekom, amint észlelte a támadást, azonnal megtette a szükséges biztonsági intézkedéseket, és az érintett adathalász url-eket letiltotta. Sajnos az elkövetők újabb url-ek felhasználásával folytat(hat)ják a támadássorozatot. Éppen ezért a telekommunikációs cég kéri ügyfeleit, fokozott figyelemmel kezeljék a hasonló e-maileket.

  • A levél érkezésekor alaposan vizsgálják meg a belinkelt weboldalt.

Hivatalos levél esetén a weboldal link mindig tartalmazza a telekom.hu tartományt, ha a kapott levélnél ez vagy nem teljesül, vagy nem a megfelelő helyen található, nem érdemes megnyitni a linket. De emellett persze a furcsa, idegen, szokatlan tartalom, illetve a nyelvtani hibák és magyartalan fogalmazás is mindenképpen óvatosságra intenek.

A szolgáltatók elsősorban ügyfeleik tájékoztatásával tudnak azért tenni, hogy a hasonló esetek száma visszaszoruljon, ezért honlapjukon akárcsak az OTP, ők is létrehoztak erre a célra egy aloldalt, ahol felhívják az ügyfelek figyelmét arra, hogyan kerülhetők el a visszaélések.

Kiemelt kép: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

GelÈnes, 2009. febru·r 5.
A gelÈnesi FlÛrika JÛzsef f·skamr·jukban felv·gja a NyÌrerdı Zrt. v·mosatyai telephelyÈrıl kapott f·t. A NyÌrerdı Zrt. 6000 kˆbmÈter t¸zelıt k¸lˆnÌt el szoci·lis cÈlra. GelÈnesen tÌz csal·d kapott 34 kˆbmÈter f·t, a havonta kiutalt 6-8000 forint lak·sfenntart·si t·mogat·s helyett. Ezen a tÈlen 16 ember halt meg kih˚lÈs miatt Szabolcs-Szatm·r-Bereg megyÈben.
MTI FotÛ: Bal·zs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.