Belföld

Cisco – köd a magasban?

A világ egykor legértékesebb vállalata sikereit az internetláznak és a gyors növekedési tempónak köszönhette. Most sokan kétségbe vonják, hogy valaha is valóban olyan nyereséges volt, mint azt hitték.

Cisco – köd a magasban? 1A Cisco Systems a Nasdaq felfutása idején az új gazdaság zászlóvivőjének számított. A cég rendszeresen túlteljesítette a befektetők amúgy is túlzott növekedési elvárásait. Nem csoda tehát, hogy a részvényárfolyam is az egekbe szökött, s egy rövid ideig a világ legértékesebb vállalata címét is magának mondhatta.

De ahogy a technológiai cégek léggömbje kipukkadt, úgy a Cisco is egyre inkább gyanús lett a befektetők számára. Mára már az is kétséges, hogy annyira sikeresen működött-e a cég, mint ahogy ezt a befektetők látták. Mi állt a szédítő tempójú felfutás mögött, és tartható-e a vezérigazgató 30 százalékos növekedést ígérő nyilatkozata?

Kreatív könyvelés

Cisco – köd a magasban? 2A Cisco, akárcsak a szektor cégeinek többsége, igen agresszív könyvelési politikát alkalmazott. Az Enronnal ellentétben azonban itt minden a törvényes kereteken belül történt, a PriceWaterhouseCoopers pedig megjegyzés nélkül fogadta el a cég könyvelését. (Korábbi írásunk: Enron – a rémálom folytatódik a Wall Streeten)

A könyvelési technikák között megtalálható volt az eszközök gyorsított ütemű leírása, a kamatkiadások és -bevételek együttes kezelése. Howard Schilit, a “könyvelés Sherlock Holmes-a” sem tudott igazán választ kapni az őt aggasztó kérdésekre. Mindemellett fenntartja gyanakvását: “Az a tény, hogy egy vállalat nyilvánvalóan olyasmiket mond egy elemzői konferencián, amik nem vágnak egybe az értékpapír-felügyeletnek benyújtott hivatalos dokumentumaival, nem teremt túl kellemes helyzetet.”

Felvásárlás vagy pénzkidobás?

A Cisco nemcsak a könyvelésben, hanem a felvásárlásokban is agresszív stratégiát alkalmazott. Míg a fő cél sok esetben a humán erőforrás, a szakértők megszerzése volt, rendszeresen úgy alakult, hogy az akvizíció után a vezető technológiai szakemberek elhagyták a felvásárolt céget.

Így járt a Cisco a Monterey Networks esetében is. Miután félmilliárd dollárt csengetett ki a frissen alapított optikai cégért, a Monterey alapítói, köztük a főmérnök és a vezető rendszertervező zsebében a pénzzel kisétált az ajtón.

Cisco – köd a magasban? 3Kétséges tervek

A cég több területen is jelentős növekedést tervez. Az előrejelzései azonban finoman szólva is optimisták.

Az IP-alapú telekommunikáció területéről 10 milliárd dollárt óhajt lekaszálni az elkövetkezendő 5 évben. Ezen a területen valóban jól pozícionált a cég, de a befektetési kiadásaikat csökkentő vállalatok a közeljövőben valószínűleg nem hajtanak végre jelentősebb bővítést.

A 4 milliárd dollár értékű háttéreszközpiac 10-30 százalékát is meg akarja szerezni a társaság. Ez azonban a termékskála jelentős bővítését igényelné.

A befektetők azonban még mindig bíznak a Ciscóban. A veszteséggel zárt 2001-es év után is a becsült 2002-es nyereség 95-szöröséért forognak a társaság papírjai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik