Belföld

Karrier- és utódlástervezés I. rész

Rátalálni az ideális vezetőre: nem könnyű feladat. Talán még ennél is nehezebb képességeinek és motivációjának karbantartása. Olvassa el cikksorozatunkat, és megtudja, milyen megoldások kínálkoznak!

Azt gondolná az ember, hogy az utódlástervezés fölött eljárt az idő. Az elmúlt hónapok fejleményei azonban épp az ellenkezőjéről szólnak.

Hónapokig voltak hangosak a médiumok a General Electric utódlási tervei kapcsán. Hiszen korántsem volt közömbös, hogy ki kövesse a legendás Jack Welchet a társaság vezérigazgatói székében. Az igazgatói posztok újraosztása pedig a Mark és Spencer HR menedzsereinek okozhatott komoly fejtörést.

A témának az is aktualitást ad, hogy valóságos háború folyik a cégek között a tehetséges vezetők megszerzéséért.

Karrier- és utódlástervezés I. rész 1A kiválasztás szempontjai

Nemrégiben a Harvard Business School egyetemi kurzus keretében foglalkozott ezzel a problémával. A világ minden tájáról érkező cégvezetők tartottak előadássorozatot arról, hogy milyen nehéz első osztályú vezetőt találni.

Több szervezet próbálkozik azzal a megoldással, hogy magasan kvalifikált vezetők kis csoportját gyűjti maga köré, és komoly szelektálási folyamat végén választja ki a legalkalmasabb személyt. Az előadáson az is kiderült, hogy melyek a kiválasztás során alkalmazott legfontosabb szempontok.

A tökéletes jelöltnek nemcsak szellemi tőkét kell hoznia, hanem nemzetközi szinten elért eredményeket is fel kell mutatnia. Fontos az is, hogy a problémát vállalkozói szemszögből közelítse meg.

A Citibank példájaManapság már jó néhány szervezet koncentrál arra, hogy legkiválóbb vezetőit ne csak beazonosítsa, hanem sorrendbe is állítsa. A Citibank 1994-ben bevezette Talent Inventory Process elnevezésű tehetséggondozó programját, amely a humán tőkébe történő befektetéseket volt hivatott menedzselni.

Külső tanácsadókat bevonva a Citibank kritériumokat határozott meg a vezetők értékelésére. A vezetői teljesítményeket a HR-menedzserek három kategóriába mint kivételes (exceptional), maradéktalanul teljesítő (fully performing), hozzájáruló (contribuiting) sorolták. Továbbá szintén három szempont – beható ismeretek (mastery), növekedési és áthelyezési potenciál (growth and turn potential), más munkaterületeken való helytállás) – szerint vizsgálták a vezető beosztásúak képességeit. Elizabeth Sideris, a Citibank HR elnökhelyettese azt állítja, hogy a hét éve indított program bevált. “Ha jól választasz, hatékonyabb szervezeted van. Ha nem ismered a magas potenciálú embereidet, az ellenfél elcsábíthatja őket.” – tartja Sideris.

Házon belül

A tehetségek megszerzéséért folytatott háborúban az tűnik a leglogikusabb stratégiának, ha a szervezet házon belülről gondoskodik a megfelelő utánpótlásról. Ez azért is jó, mert az utódlástervezés egyúttal arra kényszeríti a szervezeteket, hogy felülvizsgálják a kiszemelt tehetségek felkészültségét. Az ellenőrzés során így egyből fény derül arra, hogy a megfelelő vezetők vannak-e kéznél.

Az eredményes utódlástervezés alapvetően egy hármas célrendszert jelöl ki. Először is azonosítani kell (identify) a potenciális jelölteket. Másodszor gondoskodni kell képességeik fejlesztéséről (development). Harmadszor pedig el kell érni azt, hogy hosszú távon is megtartsák a kiszemelt vezetőt.

Az utódlási programoknak a személyes karrier-menedzsmenten túl stratégiai kérdésekre is választ kell adniuk. Például olyanokra, hogy a szervezet vajon rendelkezik-e olyan kiválóságokkal, akik képesek a szervezet céljait maradéktalanul teljesíteni. Nem árt azt sem megvizsgálni, hogy topmenedzsereink milyen kvalitásokat mutatnak a versenytársakhoz képest.

Karrier- és utódlástervezés I. rész 2Külső szakértők

A tanácsadók munkáját a legtöbben úgy tekintik, mint ami független a szervezeti érdekektől és belső erőviszonyoktól. A szakirodalom elismeri ugyan, hogy a külső szakértők objektivitást visznek a döntési folyamatba, de ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a legtöbb problémát maga a szervezet is képes lenne megoldani.

A tanácsadók által feltárt problémák és javaslataik ugyanis ritkán derítenek fényt valami váratlan, a szervezeti tagok számára teljesen ismeretlen dolgra. Mi több, a nagyon eredeti, újszerű, váratlan megoldásokat a szervezet valószínűleg nem is fogadja el.

(Bakacsi Gyula Szervezeti magatartás és vezetés c. könyve, valamint a Financial Times cikke alapján.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik