Nagyvilág

Évente egy városnyi gyerek tűnik el Kínából

kínai iskola (kínai iskola)
kínai iskola (kínai iskola)

Többségük gyermekkereskedők markába kerül.

Évente mintegy 200 ezer gyermek tűnik el Kínában, és alig egytizedük kerül meg – hangzott el a kínai rádió hétvégi adásában. A hatóságok cáfolják az adat hitelességét. A nemzeti rádió éjjeli adása „nem teljes körű statisztikákra” alapozta becslését, mivel a kínai vezetés hivatalosan nem közli az eltűnt vagy elrabolt gyerekekre vonatkozó adatokat.

Ez eddig a legmagasabb becsült szám az eltűnt kicsiket illetően. Korábban illetékesek – név nélkül és nem hivatalosan – 10 ezerre, az amerikai külügyminisztérium pedig 20 ezerre tette ezt a számot, egyes független kínai megfigyelők pedig úgy vélték: az évente eltűnt gyermekek száma a 70 ezret is megközelítheti.

A műsort követően a közbiztonsági minisztérium illetékese cáfolta a rádió adatát, mondván, hogy az „nem igaz és semmilyen alapja nincs”. Pontos adatokat ugyanakkor nem közölt. Azt viszont elismerte, hogy a gyerekrablás iparága virágzik Kínában. Az áldozatokat mintegy 30 ezer jüanért (1,1 millió forint) veszik, és akár háromszor ekkora összegért adják tovább a kereskedők.

A jelenség hátterében többek között az egy gyermeket engedélyező családtervezési politika áll, ami komoly „keresletet” teremtett az országban a jövőbeli kenyérkeresőnek tekintett fiúgyermekek iránt. A lányokat elsősorban menyasszonyként értékesítik – a szintén az „egy gyerek” politika következtében alkalmazott szelektív abortuszok miatt ugyanis – mindenekelőtt az ország vidéki területein – igen nehézkessé vált a feleség keresése.

Sok gyermeket gyárak és más termelőegységek vesznek meg, hogy lényegében rabszolgaként dolgoztassák őket, a kislányokat pedig gyakran bordélyházaknak adják az emberkereskedők tovább.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik