Tudomány

Okos drónokkal és olcsó rakétákkal vívhatják a jövő háborúit

drón (darpa, drón, rakéta, vadászrepülő, vadászrepülőgép, hadászat, háború, technológia, fejlesztés, tudomány)
drón (darpa, drón, rakéta, vadászrepülő, vadászrepülőgép, hadászat, háború, technológia, fejlesztés, tudomány)

A DARPA szerint az emberek és az okos technológiák együttműködésére épülő „rendszerek rendszerével" bármely ellenfél legyőzhető lehet.

A DARPA (Defense Advansed Research Projects Agency – Fejlett Védelmi Kutatási Projektek ügynöksége, a szerk.) az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának fejlesztőközpontja, amely az elmúlt évtizedekben a hipermodern hadászati megoldások mellett olyan technológiák kifejlesztésében is oroszlánszerepet vállalt, mint az internet. Az ügynökség a héten mutatta be legújabb fejlesztését, a „rendszerek rendszerét”; az okos drónokra és olcsó rakétákra épülő, ember irányította megoldástól azt remélik, hogy központi szerepet játszhat a jövő technológiaközpontú háborúiban.

A rendszerek rendszerének „dárdahegye” egy modern harci repülő, amelynek elsődleges feladata, hogy utat vágjon az ellenséges védelmen keresztül. Szorosan a nyomában egy hatalmas C-130-as szállítógép, a „kamion” repül, amely afféle drón-anyahajóként, levegőből indítható cirkálórakétákat és új fejlesztésű „okos drónokat” szállít. Mind a rakétákat, mind a drónokat úgy tervezték meg, hogy olcsón és gyorsan pótolhatók legyenek. A megoldás nagy előnye, hogy a kamion bármilyen technológiát szállíthat, így magát a gépet nem kell minden egyes alkalommal lecserélni, amikor a hadsereg újabb, fejlettebb fegyverrendszereket akar hadrendbe állítani.

Miután a kéttagú légi konvoj elérte az ellenséges vonalakat, elindítják a drónokat, amelyek a vadászgép pilótájának irányításával megközelítik a légvédelmi rakétaállásokat. A drónok passzív szenzorok segítségével azonosítják, majd aktívan zavarni kezdik az ellenséges radarállomásokat, az összegyűjtött információkat pedig továbbítják a harci repülő fedélzeti számítógépéhez.

A komputer „célzási megoldást” keres a „fegyverek alkalmazására” (magyarul céloz és tüzel). A célpont képét természetesen a pilóta is látja, így ő hozhatja meg a végső döntést arról, hogy valóban elindítsák-e a támadást. Ha úgy dönt, itt az ideje légicsapást indítani, utasítást ad a számítógépnek, hogy továbbítsa a célzási adatokat a szállítógépnek, az pedig elindítja a rakétákat. A rakéták kirajzanak a levegőbe, és magukra vonják a légvédelmi ütegek tüzét, megóvva ezzel a valódi célpontot – a vadászrepülőt – az ellenséges találatoktól.

A DARPA által bemutatott videóból kiderül, hogy egyelőre csak a rendszerek rendszerének egy korai prototípusa készült el. Az ügynökség külső fejlesztők bevonásával gőzerővel dolgozik a koncepció továbbfejlesztésén; ha sikerrel járnak, az emberekkel együttműködő „okos fegyverek” a jövő háborúinak meghatározó szereplőivé válhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik