Tudomány

Mentsd meg a Földet, ajánld fel a holttestedet komposztnak!

temetés (halál, halott, holttest, temetés, komposzt, komposztálás, tudomány, kickstarter)
temetés (halál, halott, holttest, temetés, komposzt, komposztálás, tudomány, kickstarter)

Halottainkkal együtt rengeteg szennyező anyagot is eltemetünk. Egy amerikai cég bizarr, de hatékony megoldást talált a problémára.

A széles körben elterjedt temetkezési szokások többsége nagyon ártalmas a természet egyensúlyára nézve, de aggodalomra semmi ok, egy amerikai startup már megtalálta a megoldást földi maradványaink környezetbarát elhantolására. Az Urban Death Project a Kickstarteren várja a támogatásokat; céljuk, hogy értékes tápanyagként visszaadják a testünket az „élet körforgásának”.

A hivatalos statisztikák szerint csak az Egyesült Államokban évente két és félmillióan halnak meg. Többségüket elhamvasztják vagy koporsóban temetik el – sajnos, mindkét eljárás nagyon környezetszennyező. A magas hőmérsékleten végzett hamvasztások során évről-évre több ezer tonna széndioxidot és higanyt engedünk a levegőbe. A koporsós temetés sem sokkal „zöldebb”; Katrina Spade, a projekt vezetője szerint „évente egy Golden Gate-híd megépítéséhez elegendő fémet, 1800 családi ház felépítéséhez szükséges faanyagot és annyi rákkeltő hatású formaldehidet temetünk el, amennyivel nyolc olimpiai méretű úszómedencét megtölthetnénk.”

Ha én rózsa volnék

Spade szerint nem szabad hagynunk, hogy még utolsó utunkon is szennyezzük a Földet, ezért arra bíztatja az embereket, hogy ajánlják fel saját és szeretteik holttestét újrahasznosításra. A tervek szerint a tetemeket az Urban Death Project saját komposztálóiban, az ún. „magokban” fogják tápanyagokban gazdag termőtalajjá alakítani, amelyet aztán fa- és virágültetésre használhatnak fel.

Az elhunytakat természetesen a hozzátartozóik is elkísérhetik majd a temetésre. Sőt, a holttestek megmosdatásában és előkészítésében is részt vehetnek, mielőtt leengednék őket a háromemeletes komposztálóba. „A holttesteket a ceremóniai napjáig hűtőkamrákban tároljuk, így feleslegessé tehetjük a balzsamozást – mondta a Motherboardnak nyilatkozva Spade. – A ceremónia napján a legközelebbi hozzátartozók találkozhatnak a segítőinkkel, és részt vehetnek a halott megfürdetésében. Ezután egyszerű lenvászon halotti lepelbe csavarjuk, majd a családdal és a barátokkal együtt elhelyezzük a testet a mag tetején, amelyet faforgáccsal borítunk be.”

Föld a földnek

Spade elmondta, hogy az idevágó kutatások hiányában még nem tudják pontosan, mennyi időbe kerül, mire egy holttest termőfölddé bomlik, de becslése szerint négy-hat hetet vehet igénybe a folyamat. Hozzátette, hogy a fogtöméseket, protéziseket és egyéb szervetlen anyagokat természetesen gondosan kiválogatják majd a komposztból.

Az alapítók azért gyűjtenek támogatásokat a Kickstarteren, hogy tovább tökéletesíthessék a folyamatot, és kidolgozhassák a testek komposztálásának leghatékonyabb és legbiztonságosabb módszereit. Azt remélik, hogy három-öt éven belül elindíthatják környezetbarát temetkezési szolgáltatásukat Seattle-ben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik