Della

Orbán Krisztián: Csak karhatalommal lehetne fenntartani a rendet, ha a kormány kivezetné Magyarországot az unióból

A gazdaságról szóló diskurzus félrecsúszásáról, a növekedési csapdából való kitörésről, a magyar receptről beszélgettünk Orbán Krisztiánnal a Della legutóbbi felvételén, amelyet különleges körülmények között, több mint 200 néző társaságában rögzítettünk a 24.hu podcastfesztiválján az Akvárium Klubban.

A magát közgondolkodónak aposztrofáló vendégünk – aki a műsorban azt is kifejti, miért tartja el magától a közgazdász titulust – felvázolta, hogy miért félrevezető az orbáni világképen alapuló közbeszéd, hol vannak valójában a súlypontok a világgazdaságban: a nemzetközi kereskedelem értékláncainak tetején, ahová kívánatos lenne eljutnia az erre alkalmassá tett magyar vállalkozásoknak is.

Pályájukat ugyanakkor nehezíti az állam és a politika – nemzeti hagyománynak tekinthető – összefonódása, ami rendre elfojtja a bátor kezdeményezéseket.

A tág perspektívák bemutatása mellett jutott idő olyan pofon egyszerű kérdések megválaszolására is, minthogy az euró bevezetéséhez vagy az Európai Unióból való kilépéshez állunk-e közelebb, illetve: a republikánusok esetleges sikere a novemberi elnökválasztáson milyen kijózanító következményekkel járna az amerikai-magyar kétoldalú gazdasági kapcsolatokban.

Egy meglepő kutatási eredmény alapján pedig arról is beszéltünk, hogy megvan-e a potenciál Kínában a sokáig az Egyesült Államok dominálta, hegemón világgazdasági egyensúly megborítására, illetve milyen kockázatokat hordoz a nyugati világ – az USA és az EU – jövőjére nézve, hogy fundamentális kérdésekben sem tudnak egyetérteni az egyes politikai közösségek tagjai.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik