Della

Kincses Gyula: Én is műtöttem 40 fokban, de nem ez a legnagyobb baj a kórházakban

Kásler Miklós elhíresült mondata – miszerint ő régen 50 fokban is operált – megütközést keltett pár hónapja, amikor a klímaberendezések hibája vagy hiánya sokszor elviselhetetlen hőséget okozott a budapesti kórházakban. Pedig Kincses Gyulának, a Magyar Orvosi Kamara egykori elnökének is vannak hasonló élményei, ő, például, 40 fokban műtött –, igaz, akkoriban klimatizált helyiség még sehol nem állt rendelkezésre. A Della vendége szerint ugyan látványos és hatásos volt Magyar Péter nyári, hőmérős akciózása, de nem ez a fő baj a magyar egészségügyben.

A Magyar Orvosi Kamara korábbi elnöke azt állítja, ha a polgár számára biztosított ellátási csomag egészét nézzük, a szolgáltatás valójában jobb, mint ami a közbeszédben elterjedt. A financiális és rendszerszintű problémákra azonban még nem született válasz a gyakorlatban. A megoldást az állami és a magánellátások kohéziójában látja, amely a betegutak és az elszámolások átjárhatóságát biztosítja a két rendszer között.

Indokoltnak tartja továbbá az alapellátás megerősítését, ami a háziorvosi rendszeren alapulna és integrálna szakellátásokat is. A munkaerőhiány egy részét pedig a diplomás ápolók képzésével tartja pótolhatónak.

A műsorban beszéltünk még a vizitdíj bevezetéséről, a kötelező szűrővizsgálatokról, továbbá arról, hogy amíg az elmúlt években sokan választották a magánellátást az állami helyett, a kapacitásszűke miatt, ez a folyamat mára megtorpant, mert a kevésbé tehetős páciensek már nem engedhetik meg maguknak a kisebb értékű kezeléseket sem.

A sűrű fillér fogy jobban, mint a ritka forint

– írta le a helyzetet Kincses Gyula a podcastban.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik