Della

Önkormányzat-kivéreztetés: itt az újabb elvonás terve

Tudok az iparűzési adózást érintő tervekről, de mindent nem mondhatok el – jelezte a Dellában a sokadik polgármesteri ciklusát kezdő Gémesi György, hogy a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnökeként közel ül a tűzhöz, van belső információja arról, mit tervez a kormány a helyhatóságok legfontosabb adóbevételével.

Ez éves szinten bő 1300 milliárd forint, ám ebből több mint 300 milliárdot már elvontak – szolidaritási adó címén – az iparral rendelkező településektől, hogy aztán csak kevesek által ismert módon osszák azt vissza más önkormányzatoknak.

A MÖSZ elnöke szerint ezen felül tervezik átcsatornázni az adóbevétel egy részét már a jövő évtől. A cél az, hogy térségi fejlesztési feladatokat finanszíroztassanak központi akaratra, figyelembe véve az önkormányzati adóztatásra vonatkozó jogszabályi kötöttségeket. Erre egyébként az önkormányzatok a bevételeik átlag 10 százalékát tudják már csak fordítani, minden más bevételük a működésre megy el, ami egy kapaszkodó ahhoz, hogy meg tudjuk becsülni, mekkora nagyságrendet érinthet az újabb intézkedés.

A látszólag fából vaskarika javaslatról bővebben beszél adásunkban Gémesi György, aki a júniusi választási eredmény ismeretében nyugodt képviselő-testületi munkára számít Gödöllőn a most induló öt éves ciklusban. A főváros helyzetét már nehezebbnek látja, de szerinte Karácsony Gergely ki fogja tölteni a mandátumát, és a politikai logika is azt diktálja, hogyha nem is az adásunk rögzítését követő napon tartott közgyűlési alakuló ülésen, de később a helyettesekről is megállapodás szülessen.

Beszéltünk még a kormány fogalomtárába bekerült gazdasági semlegességről és a konnektivitásról, hogy ezek a varázsszavak bírnak-e tartalmi elemekkel, vagy valójában üres fogalmak, amik a kormány kényszerhelyzetét próbálják elleplezni.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Sorozatlövő
Határsértők
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik