Della

Fürjes Balázs: Borúlátó vagyok, hogy tudunk-e olimpiát rendezni

Összességében brutálisan sikeres volt a párizsi olimpia megrendezése – értékelt a Dellának Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság állandó tagja, az Orbán-kormány volt államtitkára. Véleménye kilóg a sorból, ha a kormányoldalon született megnyilvánulásokkal vetjük össze – lásd: „mi százszor jobb olimpiát tudnánk rendezni”. Amit nem is engedett el teljesen a kormány, most 2036-ról szól a közbeszéd, a vendégünk ugyanakkor a borúlátók csapatába tartozik, amikor az olimpiarendezés újbóli esélye kerül szóba.

„Az én aktív életemre ez a borúlátás vonatkozik” – utalt arra, hogy belátható időn belül mennyi valószínűséget lát a rendezésre. Hozzátéve, hogy szerinte jelenleg nincs is az asztalon ez a téma. A borúlátása okaként a teljes társadalmi, politikai egyetértés és támogatás hiányát jelölte meg. Egyebekben, például sportinfrastruktúrában szerinte jól állunk, és a NOB-on belül is nagy a respektje a magyar sportvilágnak.

Ami a többi feltételt illeti, óvatosan, de felrótta a budapesti kötött pályás tömegközlekedés – kiemelten a HÉV és a vasút, tehát nem a főváros, hanem a kormányzat kompetenciájába tartozó – hálózatának évtizedes hiányosságait. Azt is tisztába teszi, hogy amikor elsiratjuk a 2017 táján vakvágányra futott olimpiarendezési esélyt (amikor is ő volt a pályázat vezetője), akkor valójában a 2032-es esemény elúszása miatt lehetnek keserűek a könnyek, arra volt valódi sanszunk, nem a – miniszterelnök által is bemondott – 2024-es játékok megrendezésére.

Fontos tanulsága a párizsi olimpiának, hogy alapvetően nem a köz pénzéből fedezték a rendezést, annak 200 millió eurós egyenlege meg sem közelítette a lebonyolítás 4,2 milliárd eurónyi költségét. A szponzorok, a magántőke hozzájárulása meghatározó volt (a NOB is hozzátette a magáét), így a paralimpiai versenyek okán még le sem zárult esemény megfelelt az olimpiai bizottság támasztotta fenntarthatósági követelményeknek. Ez a következő olimpiák számára követendő modell.

Beszéltünk még arról is, mekkora esély van arra, hogy a magyar csapat eredményessége a világ élvonalának közelében maradjon, és mi kell ehhez. Vendégünk meglepő válasza szerint nem feltétlenül több pénz.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik