Della

Török Zoltán: Van ez a kényelmetlenség, ami miatt késhet a kamatcsökkentés

Az USA-ból érkező hírek megfontolásra késztethetik a Monetáris Tanácsot, az elemző szerint azonban legkésőbb a nyári hónapokban sor kerülhet a forintnak erős támaszt adó 18 százalékos kamat csökkentéséhez. A Della friss adásában szó volt arról is, hogy lényegében elmúlt a veszélye annak, hogy a külső egyensúlyunk végleg megborul a magas energiaárak miatt. Török Zoltán beszélt arról is, hogy egyáltalán nem irreális az év végi egyszámjegyű infláció elérése, illetve arról, hogy milyen kockázatokat rejt a növekvő autóipari jelenlét.

Az amerikai adósságvita alakulása bekavarhat a májusi kamatdöntésbe: eddig biztosabban lehetett azt gondolni, hogy a Monetáris Tanács nekilát a forintnak erős támaszt adó 18 százalékos kamat csökkentésének, de az USA-ból érkező hírek megfontolásra késztethetik a testületet. Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője szerint ami késik, nem múlik, ha nem most, akkor a nyári hónapokban kerülhet sor az első kamatvágásra, az utolsó negyedévben pedig „összeérhet” a két kamat. Év végére 12 százalék körüli kamatot vár az elemző – derül ki a Della friss adásából.

A szakértő szerint lényegében elmúlt a veszélye annak, hogy a külső egyensúlyunk végleg megborul a magas energiaárak miatt. A Raiffeisen szerint éves átlagban 53 euró lehet a gázár – volt idő, amikor 120-140 euróban kellett gondolkodni. Ez akkora terhet vesz le a magyar gazdaságról, hogy idén jó eséllyel többletes lesz a külkereskedelmi egyenleg, és a fizetési mérleg deficitje sem lesz kezelhetetlen mértékű. S ez az, ami tartósan támaszt adhat idén a forintnak, ami pedig az infláció csökkentésében lesz nagy segítségre. Török Zoltán ezért azt gondolja, hogy

egyáltalán nem irreális az év végi egyszámjegyű infláció elérése.

A magyar gazdaság teljesítménye pedig a -1 és a +1 százalék közötti tartományban mozoghat idén, aminek a motorja egyértelműen az ipari export lesz (illetve a mezőgazdaság is csak felülmúlni tudja a tavalyi aszályos évet), a belső kereslet az év egészében szerény maradhat. Török Zoltán arról is beszélt, hogy egyre jelentősebb az autóipar súlya a magyar gazdaságban, és ez még sokkal jelentősebb lesz a jelenleg zajló beruházásokkal, amelyek ugyan erős pozíciót biztosítanak Magyarországnak az átalakuló iparágban, de egyben nagyon nagy kockázattal is járnak: az egyoldalúság oldása érdekében diverzifikálni kellene a gazdaságot, a gazdaságdiplomáciai erőfeszítéseket a magasabb hozzáadott értékű ágazatokra – például a gyógyszeriparra – kellene fordítani.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Sorozatlövő
Határsértők
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik