Sport

A jó tenisz nem elég, szuperfegyver kell a világelsőséghez

Új királynője van a tenisznek, Oszaka Naominak hívják, és 21 éves korára eljutott oda, hogy a lábai előtt hever a sportvilág: megnyert két egymást követő Grand Slam-tornát, ő az első japán, aki vezeti a világranglistát. Volt az év fiatal reménysége, hogy aztán egy csalódást keltő szezon után rátaláljon Serena Williams sikereinek egyik összetevőjére és megtegye az utolsó lépéseket a csúcsig vezető úton.

A női tenisz jelenében egy állandó van: a 23-szoros Grand Slam-győztes Serena Williams. Az amerikai klasszis pár megingást leszámítva két évtizede meghatározó játékos, körülötte azonban sűrűn változnak az erőviszonyok, a riválisok hol hosszabb, hol rövidebb ideig tudják őt megszorongatni. Most Oszaka Naomi a kihívó, a japán tavaly a US Openen élete első Grand Slamjét nyerte meg (bár arra mindenki Serena kirohanása miatt emlékszik inkább), majd az idei első major tornát is behúzta, még úgy is, hogy a második szett végén három meccslabdát rontott el és látványosan összeomlott, hogy aztán megrázza magát és legyőzze Petra Kvitovát.

Oszaka a tenisz új királynője
Megmutatta, hogy nem volt igazuk azoknak, akik szerint a US Open-győzelme csak egy kifutott eredmény volt.

Oszaka látványos változáson ment keresztül a közelmúltban, mert bár volt korábban az év reménysége, 2017 során inkább egy közepes teniszező szintjét hozta, az örök tehetségét, aki nem tud átlépni a saját árnyékán. Innen jutott el aztán az ausztrál open megnyerésével a világelsőségig.

Serena Williams 2.0

A japán játékos mostani sikereiben az egyik legnagyobb szerep haiti édesapjáé, aki kitalálta, hogy mindkét lányát megtanítja teniszezni. Ő maga nem igazán értett a sportághoz, volt azonban egy példaképe, Richard Williams, Venus és Serena édesapja, aki szintén arra tette fel az életét, hogy lányait a tenisztörténelem legmagasabb polcáig segítse. És ahogy az amerikai testvérpár, úgy az Oszaka-nővérek sem speciális környezetben, hanem mindenki számára elérhető teniszpályákon edzettek.

Amikor az emberek meglátták a nővéremet és engem, mindig meg is kérdezték, hogy: Ti lesztek az új Serena és Venus? Óriási szerepük volt abban, hogy mi is teniszezünk, én mindig is Serenára akartam hasonlítani

– nyilatkozta korábban az Independentnek a friss világelső.

Az Oszaka család már a lányok gyerekkorában úgy döntött, hogy Amerikába költözik, Oszaka Naomi már ott vált profi játékossá, de szülei döntése következtében Japánt képviseli. Az áttörést a karrierjében a 2016-os év hozta el:

  • eljutott élete első WTA-döntőjébe (két szettben kikapott Caroline Wozniackitól),
  • őszre bekerült az első ötvenbe a világranglistán,
  • és őt választották az év feltörekvő fiataljának a WTA-nál.

A jó teljesítményt viszont nem tudta állandósítani, és bár voltak emlékezetes eredményei 2017-ben (kétszer is harmadik körig jutott egy Grand Slamen, a US Openen az első körben ejtette ki a volt világelső Angelique Kerbert), valami hiányzott ahhoz, hogy a tehetséges teniszező szintet ugorjon. És itt jött a képbe Sascha Bajin.

Serena titkos fegyvere

A most 34 éves, szerb születésű, de német állampolgár Bajin érdekes figurája a teniszvilágnak. Sosem volt kiemelkedő játékos, és miután édesapja – aki egyben az edzője is volt – életét vesztette egy autóbalesetben, végleg letett arról, hogy profi legyen. Az ATP honlapja szerint a legjobb világranglistás helyezése az 1149. pozíció, és alig kétezer dollárt teniszezett össze. Fiatalon edzőnek állt Münchenben, majd 2008-ban kapott egy telefonhívást: nem lenne-e kedve ahhoz, hogy Serena Williams ütőpartnere legyen?

Bajin és Serena Williams hét évig dolgoztak együtt Fotó: Michael Dodge/Getty Images

A férfimezőnyben elég ritka, hogy egy játékos hosszú távon ugyanazzal az ütőpartnerrel készüljön, ott van Fucsovics Márton példája is, akit korábban több sztárjátékos (köztük Roger Federer) is felkért közös edzésekre. A női teniszezőknél más a helyzet, ők sokszor éveken át kitartanak egy-egy ütőpartner mellett, és főleg férfiak ellen készülnek fel. Serena például 2008-tól 2015-ig dolgozott Bajinnal, akinek nagy erőssége a stabil ütései mellett az, hogy egy kis elemzés után le tudja utánozni egy-egy játékos mozdulatait, ezzel pedig nagyban segítette az amerikait.

Nem akartam profi játékos lenni. Serenának akartam segíteni

– mondta a New York Timesnak 2014-ben Bajin, akit Serena Williams titkos fegyverének nevezett az amerikai lap.

És hogy nem csak újságírói túlzásról van szó, arra maga Serena a bizonyíték, aki egy elrontott wimbledoni torna után a szabadsága alatt kereste meg Bajint, elvonultak két hétre edzeni Horvátországba, aztán az amerikai a visszatérése után egyből megnyert egy tornát, a győzelmét pedig neki ajánlotta.

Serena Williams összesen 13 Grand Slam-tornát nyert úgy, hogy Sascha Bajin is a csapata tagja volt.

Utána Bajin együtt dolgozott Viktorija Azarenkával, Sloane Stephensszel és Caroline Wozniackival is (mára mindhárman Grand Slam-győztesek), majd miután a dán játékossal különváltak az útjaik, azt mondta, állandóságra vágyik. Így találtak egymásra a 2017-es szezonja miatt csalódott Oszakával.

Nem árt az ütőerő, de tudni kell használni

A tavalyi Australian Openen Oszaka az addigi legjobb GS-eredményét elérve jutott el a negyedik körig, majd Indian Wellsben már tényleg úgy tűnt, hogy bárkit le tud győzni. Élete első WTA-tornagyőzelme során olyan ellenfeleket vert zsinórban, mint Marija Sarapova, Agnieszka Radwanska, Karolina Pliskova és az elődöntőben Simona Halep. Így jutottunk el addig, hogy a legutóbbi két Grand Slam-tornát ő nyerte és ettől a héttől ő a világelső a nőknél. Hogy mekkora tett a két egymást követő Grand Slam megnyerése, ahhoz elég visszakeresni, kinek és mikor sikerült ez legutóbb: természetesen Serena Williamsnek, aki 2014-15-ben négy nagy tornát nyert meg zsinórban. Ekkora dolog, amit most Oszaka véghez vitt.

Serena és Naomi emberileg különbözik egymástól, viszont az, ahogyan teniszeznek, nagyon is hasonló: mindketten erőteljesek, kíméletlenül szerválnak és nagyot ütnek. Naominak is megvolt az ütőereje, ezt nem én hoztam a játékába, ezt az erőt viszont nem tudta megfelelően használni. Nem tudta, mikor adjon bele mindent, hogy mikor vegyen vissza egy kicsit. Meg kellett tanulnia, hogy másképp is nyomás alá tudja helyezni az ellenfelét

– fejtette ki Bajin az Independentnek, milyen a közös munka a két teniszezővel.

Oszaka Sascha Bajin segítségével juthat el a legnagyobbak közé Fotó: Clive Brunskill/Getty Images

Az edző szerint Oszaka a pályán és azon kívül is egy visszafogottabb személyiség, mint Serena Williams, viszont a jó tenisze mellett nagy erőssége, hogy igazán nagy tét alatt tudja kihozni magából a legjobb teljesítményt.

Amikor pályára lép, akkor mindenki tudja, hogy Serena a főnök. Én és Naomi egész stábja azon dolgozik most, hogy egy napon ő is úgy tudja uralni a játékot, ahogy Williams is teszi.

És bár kicsi a minta, Oszaka tényleg a legnagyobb kihívója lehet az amerikainak, az eddigi két egymás elleni mérkőzésüket ugyanis megnyerte, mindkettőt viszonylag simán. Őrségváltásról, ahogy a férfiaknál, úgy a női mezőnyben is korai és felesleges is beszélni. De Oszaka Naomi fél év alatt viszont bebizonyította, hogy érdemes lesz rá odafigyelni.

Oszaka győzelme Kvitova ellen az Australian Open döntőjében:

Nyitókép: Michael Dodge/Getty Images)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik