Sport

„Fucsovics Marci bele lett keverve ebbe az egészbe“

Richter Attila főtitkárnak papírja van arról, hogy Fucsovics Mártont és Sávolt Attilát szerződés köti a teniszszövetséghez, s azt is elmagyarázza, az MTSZ miért nem fizet egy garast sem a játékosoknak a Davis Kupa-sikerekért. Válaszinterjú.

A Sávolt Attilával készített nagyinterjúnkat követően megkerestük a Magyar Tenisz Szövetséget (MTSZ), hogy reagáljanak azokra a „vádakra”, amelyeket a legjobb magyar férfi teniszező, Fucsovics Márton edzője megfogalmazott; miért nem fizeti ki az MTSZ a nemzetközi szövetségtől kapott Davis Kupa-pénzdíjat az érintetteknek, miért Richter lett a menedzsere a játékosnak, van, vagy nincs szerződése a szervezettel Sávoltnak és Fucsovicsnak. Richter Attila, az MTSZ főtitkára papírokkal cáfolta az állításokat, míg Köves Gábor szövetségi kapitány hangüzenetben reagált az edző vádjaira.

Sávolt Attila: Nem kellene mindenkit hülyének nézni
A Magyar Tenisz Szövetségben uralkodó totálisan rendezetlen viszonyokról mesélt Fucsovics Márton edzője, aki biztos benne: amíg a jelenlegi operatív vezetés irányít, nem lesz megegyezés.

A Sávolt Attilával készült interjú megjelenése után jelezte, hogy szívesen beszélgetne egyet. Eddig miért nem reagáltak a Fucsovics-ügyben feltett kérdésekre?

Azt valljuk, hogy tárgyalásos úton kellene dűlőre jutni, nem a nyilvánosság előtt. Most is csak a 24.hu-n megjelent Sávolt Attila-interjú miatt szólalunk meg, mert abban olyan állítások vannak, melyek köszönőviszonyban sincsenek a valósággal.

Fotó: Marjai János/24.hu

Lássuk az állításokat! Fucsovics Mártont eléggé megviselte, hogy a cunamit elindító Facebook-posztja után zaklató leveleket kapott a szövetség munkatársaitól a Djokovic elleni meccs előtt.

Kettő baráti hangvételű e-mailről van szó, mindkettő olyan szövetségi munkatárstól, aki sajnálkozását, csalódottságát fejezte ki, lévén Marci azt állította, cserben hagyta, megalázta őt a szövetség. (A két levelet a feladók hozzájárulásukkal megmutatta a főtitkár a szerzőnek – a szerk.). Nyilván ezek az e-mailek nem lettek volna a meccs előtt, ha nincs az a bizonyos hangvételű poszt.

Sávolt Attila szerint átszámítva közel 30 millió forint járt volna a Davis Kupa-csapat tagjainak és a stábnak a szlovákok, oroszok, belgák elleni DK-meccsekért a nemzetközi szövetségtől (ITF) érkező pénzdíjból. Ez igaz? 

Itt van a kezemben az ITF-szabályzat, nézze meg. AZ ITF semmilyen pénzt nem küld a játékosok részére a szövetségnek, ezt Attilának többször elmagyaráztam. Az utalt összeg az idei évig két tételből állt: a prize money-ból és az úgynevezett pila-ból, vagyis reklámmegváltásból. A prize money az adott nemzet pénzdíja, nem a játékosoké. Az MTSZ-nél már évek óta azoknak a játékosoknak, akik szóba jöhetnek a DK-csapatban, éves támogatást biztosítunk épp azért, hogy a válogatott mez felhúzása ne anyagi kérdés legyen. Ezért cserébe a szövetség elvárja, hogy a játékos szerepeljen a DK-csapatban.

A DK-szereplés körülményeiről van aláírt szerződésük az érdekeltekkel?

A szövetségnek az az álláspontja, hogy válogatott eseményen ne attól függjön a részvétel, hogy az kötelező-e, vagy sem.  A nemzeti színeket, mindig hazánk legjobbjai képviselik, ez mindenhol így működik. Viszont ha azt kérdezi, hogy jogi értelemben kötelezhető lenne-e a játékos a részvételre, a válasz igen. Itt van a kezemben Marcinak az év elején a szövetségnek leadott és egyeztetett versenyprogramja, amelyben beírta, játszik a Davis Kupában. Tessék, nézze meg. A tenisz egyéni sport, míg a DK-csapatjáték, válogatottként egy nemzetet képviselsz. Itt az a jó, ha a sportoló meggyőződésből játszik. Mi ezért támogatjuk a játékosokat egész évben, s csak egy dolgot várunk el: hogy játsszon a DK-csapatban, ha számít rá a kapitány. Ön is ott volt azon a sajtótájékoztatón, ahol Marci elmondta: soha semmilyen feltétele nem lesz annak, hogy ő a DK-ban játsszon. Szerintem a fent elmondottak alapján világos, hogy a Köves-Sávolt konfliktus nyomán Marci bele lett keverve ebbe az egészbe.

A Fucsovics Márton által leadott versenyprogramban látom feltüntetve a szeptemberre tervezett DK-szereplést, de ez jogi értelemben nem szerződés. Így továbbra is kérdés; teniszező és Sávolt Attila jogosan állítja, hogy nincs semmilyen írásbeli megállapodásuk a szövetséggel, mely kötelezné őket bármire, vagy sem?

Valószínűleg azért állítják, mert nem jogász végzettségűek, ahogyan én sem.

Tehát akkor van szerződés.

Itt van a kezemben, nézze meg, alá van írva. Ez egy háromoldalú megállapodás, melyet Sávolt Attila, Marci és én írtam alá. Rögzíti, hogy Marci mennyit fizet Attilának, a szövetségnek és mit fizet a szövetség Attilának, amivel támogatja Marcit. Ez Attila velünk kötött szerződésének a kiegészítése. Szintén megmosolyogtató, hogy Sávolt Attila az interjúban azt állítja, még munkaszerződése sincs velünk. Az valóban nincs, ellenben megbízási jogviszonyban áll a szövetséggel. Különben hogy kapta volna eddig a pénzét? Amikor felvette a pénzt, nem hiányolt semmit.

Sávolt azt is kifogásolta, hogy ha Svájc egy 2600 fős csarnokban fogadhatta a svédeket a Davis Kupában, itthon miért kell 4000-es lelátót építeni a Lurdy Ház parkolójába.

Svájc helyett nem tudunk nyilatkozni. Az MTSZ írásban kért és kapott állásfoglalást a nemzetközi szövetségtől, amelyben jelezték, nem térhetünk el semmilyen formában a minimum előirásoktol. Az ITF levelét és állásfoglalását ebben a levélben olvashatja, mutatom. Hogy a svájciaknak miért engedték, nem tudom, de nekünk nem engedték. Ahogy másik két rendező ország változtatási kérelmét is elutasította a nemzetközi szövetség Davis Kupa-bizottsága.

Ön főtitkárként Fucsovics Márton menedzsere lett, miután Joó György befejezte ezt a munkát. Ez egyesek szerint összeegyeztethetetlen. 

Már az állítás is téves. Az érvényes megállapodásunk alapján nem én, hanem a szövetség vette át Marci bizonyos ügyeinek intézését. Azt ugyanis tudni kell, hogy Marcinak 14 éves korától jelenleg is élő szerződése van az Octagon nevű nemzetközi menedzsercéggel, ahol  Daniel Balog menedzser intézi az ügyeit. Magyarországra nem terjedt ki az Octagonnal kötött megállapodása, mert itt nincs kapcsolatrendszerük, de Marci világszerte érvényes jogait ők birtokolják. Marci és Attila korábban jelezte, hogy szükség lesz itthon is a menedzseri munkára. Én akkor ajánlottam fel nekik, hogy a szövetség stábja és főtitkára – ahogy az összes többi fiatal, tehetséges hazai játékos esetében egyébként is teszi – szívesen segít ebben, amíg nincs ezzel ellentétes döntése.

Fotó: Marjai János/24.hu

Újabb Sávolt Attila állítás; szinte szóba se állhat Fucsovics Márton a kondiedzőjével.

Ez annyira nem igaz, hogy Vaskó Balázs még a szabadsága alatt is küldte neki az edzéstervet, majd amikor visszajött, jelezte Marcinéknak, hogy itt a Nemzeti Edzésközpontban (NEK) tud foglalkozni vele. Hiszen ő soha nem volt Marci egyéni kondiedzője – még, ha Marci abszolút prioritást élvezett is –, hanem a szövetséggel van szerződése, ezért itt helyben rengeteg sportolóval kell foglalkoznia. Ahogyan az egészségügyi, az infrastrukturális feltételeket, úgy ezt is továbbra is biztosítjuk neki itt a NEK-en.

Markovits László és Temesvári Andrea is beállt a szövetség működését bíráló Fucsovics Márton és Babos Tímea mögé. Mi lehet az oka az elégedetlenségnek?

Azt, hogy Temesvári Andrea miért bírálja most az utánpótlás programot, nem tudom, ugyanis korábban elnökségi tagként még támogatta, megszavazta őket. Őt kell megkérdezni erről. Markovits László tavaly októberben jelezte az aggályait, s szakmai kört kezdeményezett. Szűcs Lajos elnök úr leült vele, ennek nyomán tíz alkalommal tartottunk 3-5 órás szakmai fórumot, amelyet minden szakember számára nyitott lehetőségként hirdettünk meg. A szövetség egy 509 oldalas dokumentumban összesítette a szülők, edzők elmúlt hét éves szakmai programjainkkal kapcsolatos észrevételeit, és ezeket vitatták meg a fórumokon. Ez egyébként online is elérhető volt korábban, részletekben. Itt minden kérdéses témát velejéig kiboncoltunk, azokat is, hogy a költségvetésből mire mennyit költünk, s miért. Markovits László utóbb dicsérte ezt az előrelépést, hiszen közös záró javaslat is készült, melyet az elnökség elfogadott, aszerint folytatta a munkát. Nem világos, most miért kritizál mégis.

Akkor nézzük a többi kérdést az ideiglenes stadionok létjogosultságáról, a távozott elnökségi tagok lemondásának indokairól, s hogy a Fucsovics-ügy hullámai elérték-e már a kormányülések, a miniszterelnök asztalát?

Láthatta, tételesen végigmentünk pár ponton, amelyeket írásos dokumentumokkal tudunk alátámasztani és cáfolni, nem pedig csak légből kapott kijelentésekkel. Az interjú elején is említettem, tárgyalásokkal szeretnénk megoldani az esetleges nézeteltéréseket, így a további kérdéseket az érintett felekkel szeretnénk tisztázni.

Köves Gábor vs. Sávolt Attila

Köves Gábor Richter Attilának küldött hangüzenetben mondta el a véleményét a 24.hunak Sávolt Attila őt érintő kritikájáról. 

„Marci nekem soha nem beszélt arról, hogy zavarná Nagy Peti kimaradása a DK-csapatból, ha van kommunikáció, ezeket meg lehet beszélni. A szlovákok elleni szereplést Nagy mondta le, majd mivel én állítom össze a csapatot, később másoknak szavaztam bizalmat. Köszönöm Petinek, hogy most a csehek ellen 100 százalékban a teniszre koncentrált.

Az, hogy a szakértői munkám miatt elmaradt volna edzés a belgák elleni DK előtt szemenszedett hazugság. Sávolt egyébként ott sem volt, nem tudom, honnan veszi ezt. Sőt, nem is jelezte felém soha, hogy ezzel gondja lenne. Marci, miután január végén hazajött az Australian Openről elmondta – emlékeim szerint –, hogy mikor tud majd edzésre jönni a DK-csapatba.

De nem tudott, mert nem kezdte el időben kezeltetni a gyulladt lábujját. Ha felém jelzi a sérülését, akkor természetesen azonnal  a segítségére siettem volna, de nem szólt két napig, bízott a javulásban. Ha nem is tudok a sérüléséről, nem lehet az én felelősségem őt kórházba vinni. A DK-meccsek előtti héttel egyébként az edzések megszervezése szokványos, de nem tartozik feltétlenül a munkámhoz, én konrkétan a meccshéten veszem át az edzéseket. Előtte Kisgyörgy Gergely tartotta a tréningeket.

Azt is nehezményezte, hogy beleszóltam az edzésmunkába. 3-4 edzésén vettem részt, azon más DK-játékosok is ott voltak. Attila felé építő szándékú megjegyzéseim voltak, de a szakmai munkába soha nem szóltam bele.”

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik