Sport

Tenisz-ügy: döntésképtelenné vált a Magyar Tenisz Szövetség

Egy ideje egymásnak feszült a magyar tenisz elitje és a szövetség. Az ok összetett. Fucsovics Márton, edzője Sávolt Attila, illetve Babos Tímea és a melléjük állt két korábbi klasszis, Temesvári Andrea és Markovits László több dolgot nehezményeznek, kérnek számon azon a szövetségen, amely az elmúlt években egészen elképesztő összegből gazdálkodott.

Ami végképp kiverte a biztosítékot az az, hogy az évi 4,5 milliárdos állami támogatásból gazdálkodó szövetség leginkább mobil-pályaépítésre – salak jobbra-balra tologatására  – költi el a pénz jelentős részét, ahelyett, hogy maradandó értéket alkotna és utánpótlást fejlesztene. Ez ez az egyik fő probléma amellett, hogy átláthatatlanok a döntési mechanizmusok a szövetségben.

Őrült összegek mennek el pár napig álló teniszstadionokra
Így kerül a 10 milliárd forint körüli összegre tervezett margitszigeti teniszstadion már az első kapavágás előtt több mint két milliárdba.

Azt , hogy valami nagyon nincs rendben három elnökségi tag – Bogyó Zoltán, Lichtenberger Attila és Papp Zoltán – lemondása jelezte az elmúlt két hónapban. Hozzá csatlakozott a 2016-ban az elnökségbe a legtöbb szavazattal bekerülő Dr. Pákay Péter, korábbi teniszező ügyvéd szerdai lemondásával.

A hét tagú elnökségben így már csak három elnökség tag maradt Dr. Homonnay Géza, továbbá az elnök Szűcs Lajos, és Bohács Zsolt alelnök. Mindez azt jelenti, hogy az elnökség nem képes 50 százalék + egy szavazattal döntéseket hozni.

Az Index megkereste Pákayt, aki elmondta, úgy érzi, jobban teszi, ha most hátrébb lép, hátha a távolság segít abban, hogy még tisztábban lássa, mi történik a sportágban.

Az elnök a főtitkár és az elnökség csinált remek dolgokat, ezt nem vitathatjuk el. Mégis kialakult egy elég erős ellenérzés, aminek szintén valós okai voltak, vannak. Nekifutottam többször a problémák kezelésének, de nem jártam sikerrel, amikor egy döntés hátteréről érdeklődtem. Nem értek egyet mindenben a változást szorgalmazókkal, de az sem fér bele, hogy nem ülnek le és nem tárgyalnak a felek, legkevésbé értek egyet a közösségi médiában való üzengetéssel

– fogalmazott az ügyvéd, aki mindenképp személyi változásokat az elnök operatív stábjában elkerülhetetlenek és kötelezőek. A Magyar Tenisz Szövetség a három már lemondott elnökségi tag pótlására szeptember 26-ra írt ki rendkívüli közgyűlést. Aligha lövünk mellé, ha kijelentjük, meglehet, a tagság más témákat is terítékre tűzne.

(Nyitókép: a magyar Tenisz Szövetség elnöksége, jobb szélen Richter Attila főtitkárral, forrás: huntennis.hu)

Ajánlott videó