Sport

Hivatalosan tehermentesítésnek hívják a MOB kiherélését

A sporttörvény módosításával átalakul és a sportállamtitkársághoz kerül a Magyar Olimpiai Bizottságtól (MOB) a sport teljes körű igazgatása és finanszírozási rendszere, a feladat- és hatáskörök pedig módosulnak, így “jelentősen tehermentesül” a MOB – mindezt Szabó Tünde mondta kedden MTI-nek.

A sportért felelős államtitkár azt is elmondta, hogy nemzeti utánpótlás-nevelési feladatokkal foglalkozó helyettes államtitkárságot hoznak létre.

Az államtitkár azután nyilatkozott az MTI-nek, hogy a kormány hétfőn beterjesztette a sporttörvény módosításának javaslatát az Országgyűlésnek, amiből kiderül: a MOB-nak kel elvinnie a balhét a riói olimpiai szereplés miatt. A MOB munkája a módosítást követően alapvetően sportszakmai javaslattételre, szakmai koncepciók megalkotására, valamint az abban való közreműködésre csökken.

Tehermentesítés=a sportállamtitkársághoz kerül a teljes finanszírozás

Szabó Tünde azt mondta, a kormány felülvizsgálta a jogszabály legutóbbi, 2011-es átfogó módosítása óta eltelt időszakot, s megállapította, hogy az egycsatornás finanszírozási rendszer az azóta elindított nagyszabású sportágfejlesztési programok miatt nem tudott megvalósulni.

A törvény mostani módosításával elő tudjuk segíteni a sportigazgatásban az egycsatornás finanszírozási rendszert, ami annyit tesz, hogy a sportállamtitkársághoz kerül a teljes finanszírozás, a tervezés, az elosztás, a felhasználás, az elszámoltatás és az ellenőrzés. Ezzel a MOB-ot jelentős mértékben tehermentesítjük, s ezáltal jobban előtérbe kerül a sportszakmai munka végzése

– mondta, emlékeztetve arra is, hogy 2024-ben Budapest olimpiát szeretne rendezni.

“E feladatok is a MOB-on keresztül valósulnak meg, a sporttörvény módosításával még hatékonyabban fog tudni együttműködni a 2024-es olimpiai pályázat előkészítésében érintett szervezetekkel a Magyar Olimpiai Bizottság.”

Szabó Tünde arról is beszélt, hogy a sport területén működő szervezeteket szintén megerősítik.

“A jelenleg a MOB alatt tevékenykedő tagozatokat kiemeljük és önállóvá tesszük köztestületi rendszert alakítva ki,

így a MOB csak és kizárólag az olimpiai és élsporttal kell, hogy foglalkozzon.

Az eddigi tagozatokból négy köztestület jön létre: a verseny- és élsporté, vagyis az olimpiai sportágaké, a nem olimpiai sportágaké, továbbá a fogyatékkal élőké, valamint a diák-, hallgatói és szabadidősporté. Mindegyik külön-külön is megerősödik, amivel a sportszakma sokkal jobban fog érvényesülni” – szögezte le Szabó Tünde.

Valamit tenni kell az utánpótlással is

Azt is elmondta, hogy egy hónapja a kormánytól feladatul kapták: fordítsanak nagy hangsúlyt az utánpótlásképzésre. Vannak olyan, esetenként csaknem tizenöt évvel ezelőtt elindított programok, amelyek felülvizsgálatra szorulnak. Ilyen például a Sport XXI, a Héraklész-program, a Bajnok- és Csillagprogram, a sportiskolai programok, hiszen ezek az azóta elindított sportágfejlesztési programokkal átfedésben lehetnek.

“Ennek legfontosabb üzenete: megerősíteni az utánpótlást!”

Fotó: MTI/Marjai János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik