Nagyvilág

Az orosz korrupcióellenes ügynökség vezetőjének családi számláin 93 milliárdot találtak

A Roszbalt orosz hírügynökség szerint 300 millió eurót (csaknem 93 milliárd forintot) találtak annak az orosz rendőrezredesnek a Svájcban vezetett családi számláin, aki a moszkvai belügyminisztérium korrupcióellenes főosztályának egyik vezetője volt, és akinél a hétvégén készpénzben több mint 120 millió dollárt és 2 millió eurót (majdnem 34 milliárd forintot) foglaltak le.

A Roszbaltnak a Szövetségi Biztonsági Szolgálatra (FSZB) hivatkozó szerdai híradásával kapcsolatban Vlagyimir Markin, az orosz Nyomozó Hatóság (SZK) szóvivője kijelentette, hogy a vádeljárás csak a Moszkvában szombaton lefoglalt készpénzre vonatkozik. Elmondta, hogy a pénzt Oroszország Központi Bankjába szállították.

A Roszbalt szerint az FSZB hat olyan számlára bukkant rá, amelyet a Dmitrij Zaharcsenko ezredes apja nevén vezettek, mindegyiken 45-47 millió euróval. Az összegeket a Rothschild Banknál és a Dresdner Bank genfi kirendeltségén helyezték el. A Roszbaltnak név nélkül nyilatkozó illetékes szerint a rendőrnél talált összeg túl nagy ahhoz, hogy az egyedül a tavaly novemberben bezáratott orosz Nota-bank eszközállományából származzon, ahogy azt eredetileg feltételezték.

Az ezredes apja falusi iskolaigazgató.

Zaharcsenko ügyvédje, Jurij Novikov a RIA Novosztyi hírügynökségnek kijelentette: nincs tudomása ügyfele svájci érdekeltségeiről. A jogi képviselő a hétvégén mintegy egymillió dollárnak megfelelő óvadékot ajánlott fel a letartóztatott rendőrfőtiszt házi őrizetbe való áthelyezéséért cserébe.

Az ezredest vesztegetés elfogadásával, hivatali visszaéléssel és a nyomozás akadályozásával vádolták meg. Zaharcsenko a letartóztatását elrendelő bírósági tárgyaláson tagadta, hogy köze lenne a nála lefoglalt pénzhez.

A Komszomolszkaja Pravda orosz bulvárlap egyébként a Zaharcsenkónál lefoglalt dollárkötegekről készült felvételek alapján, a kötegelő szalag sárga színére hivatkozva azt állította, hogy a pénz az Egyesült Államokból érkezhetett. Az újság spekulációja szerint a csillagászati összeg akár egy “orosz Majdan” kirobbantásának tervét is szolgálhatta.

A Szlon című hírportál úgy értesült, hogy Zaharcsenko, akinek éves fizetése nem érte el a 3 millió rubelt (mintegy 13 millió forintot), Moszkvában négy lakás tulajdonosa, amelyek összértéke legkevesebb 700 millió rubel (csaknem 3 milliárd forint). Az ingatlanokat az ezredes hozzátartozóinak nevén jegyezték be.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik