(L-R) Russian Foreign Minister Sergei Lavrov, US Secretary of States John Kerry and UN Special Envoy for Syria Staffan de Mistura arrive for a news conference after the International Syria Support Group (ISSG) meeting in Munich, southern Germany, on February 12, 2016.  / AFP / Christof STACHE
Külföld

Megegyeztek a szíriai tűzszünetről a nagyhatalmak

24.hu
24.hu

2016. 02. 12. 06:39

A kormányerők és a mérsékelt ellenzék között egy héten belül beszüntetnék az ellenségeskedést, a terrorszervezetek ellen tovább harcolnak.

Megállapodás született a szíriai tűzszünetről a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián, A paktum nem vonatkozik terrorista csoportokra, így az Iszlám Államra és az an-Nuszra Frontra sem – közölte John Kerry amerikai külügyminiszter. A kormányerők és a mérsékelt ellenzék között ugyanakkor egy héten belül, fokozatos fegyvernyugvást akarnak elérni a nagyhatalmak.

Megállapodtak arról, hogy az ENSZ keretében kidolgozzák a humanitárius segélyek eljuttatását mindkét fél területére. A részleteket pénteken, Genfben dolgozzák ki, a cél, hogy még a héten elkezdődjenek a szállítások közúton és levegőből egyaránt.

John Kerry kiemelte: a fegyvernyugvás csak akkor lehet tartós, ha a szíriai válság tárgyalásos megoldásában érdekelt összes fél együttműködik Oroszországgal. Hozzátette: Bassár el-Aszad szíriai elnök távozásával a tárgyalóasztalnál kell foglalkozni.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint Oroszországnak és az Egyesült Államok vezette szíriai koalíciónak egyaránt szándékában áll együttműködni katonai téren, a genfi béketárgyalásokat pedig folytatni kell, ultimátumok és előfeltételek nélkül. (MTI)

Kommentek

CIA: az Iszlám Államnak van vegyi fegyvere
Másfélezer éves húsos derelyét találtak